Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Rotech Group dezvoltă o serie de investiţii în Capitală

F.A. Investiţii /

Maurizio Rugiero, director general al Rotech Group

Maurizio Rugiero, director general al Rotech Group

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Constructorul şi dezvol­tatorul Rotech Group are o experienţă de peste 10 ani pe piaţa construcţiilor din România. Maurizio Rugiero, director general al Rotech Group ne-a spus că activitatea sa s-a bazat întotdeauna pe analiza eficientă a condiţiilor autohtone şi pe încercarea de a implementa concepte noi în concordanţă cu posibilităţile şi necesităţile existente pe piaţa locală.

    "Le Fontane", proiect italian in stil american

    Conceput după modelul american, dar adaptat la piaţa românească, ansamblul rezidenţial "Le Fontane" este la o distanţă de doar câteva luni de finalizare.

    Investiţia se află în plan încă din anul 2008, însă lucrările de construcţie au fost demarate abia în august 2011, după analizarea situaţiei de pe piaţa imobiliară.

    Valoarea totală a investiţiei se ridică la 25 milioane euro. Proiectul este finanţat în procent de aproape 50% prin credit acordat de Banca Italo-Romena, diferenţa fiind asigurată de acţionari privaţi.

    Amplasată în apropierea pieţei Alba Iulia din Bucureşti, construcţia la roşu a blocului va fi încheiată în luna august a acestui an, urmând ca tot ceea ce înseamnă partea exterioară a blocului şi compartimentarea să fie finalizate în octombrie, după care vor demara vânzările.

    Investiţia este dezvoltată de R.C. International Estate Development şi executată de Rotech Group. Construcţia este inspirată de modelul blocurilor americane de lux care combină în cadrul aceleiaşi clădiri, zone comerciale, de birouri, rezidenţiale şi de relaxare.

    Proiectul îi aparţine arhitectului italian Silvano Spagna şi îşi propune să asigure un confort cât mai mare atât locatarilor, cât şi angajaţilor firmelor care vor închiria spaţii de birouri în imobil.

    "Această strategie a fost aplicată de marile hoteluri, dar poate să existe şi într-un bloc, cum va fi în care la parter se va dezvolta o activitate comercială, şi pentru locatari şi pentru terţi, apoi până la etajul 4 o zonă de birouri, iar de la etajul 4 în sus locuinţe. Acestea vor fi separate şi pe partea de lifturi şi pe cea de acces cu cartele", a precizat ing. Maurizio Rugiero.

    La ultimul nivel al clădirii, etajul 13, se va afla o zonă de relaxare, iar în subteran va fi amenajată parcarea, dispusă pe trei niveluri.

    Ansamblul dezvoltat pe un teren cu o suprafaţă de 2.750 mp cuprinde 54 de apartamente, 10 penthouse-uri, 153 de locuri de parcare, 4.600 mp de spaţii de birouri şi 1.400 mp de spaţii comerciale. Distribuţia pe tipuri de apartamente va fi următoarea: 20% apartamente cu două camere, 10% patru camere şi restul de 70% vor fi apartamente cu trei camere de diferite mărimi.

    Având la bază conceptele de confort şi interacţiune proiectul iese din tiparele investiţiilor destinate clienţilor programului "Prima Casa", fiind dedicat segmentului cu venituri medii-mari. "Bucureştiul este un oraş mare şi sunt foarte mulţi străini care trăiesc aici, sunt foarte mulţi români care au trăit în străinătate şi să aibă aici aceleaşi condiţii", apreciază ing. Maurizio Rugiero.

    Nivelul de calitate a construcţiei va fi ridicat. Astfel, pereţii interiori vor fi din zidărie în loc de plăci de gipscarton, ceea ce implică mai multe costuri, dar şi mai mult confort. Blocul va fi dotat cu centrale electrice, mult mai maleabile faţă de centralele cu gaz. "Centralele pe gaz au capacităţi de 18 kW, 24 de kW sau mai mult, dar unui apartament de 70 mp îi este suficientă o putere de 11-12 kW. Centralele electrice pornesc de la 6 kW, dau un randament mai bun, iar proprietarul face o economie de 20% la întreţinere.", a precizat ing. Maurizio Rugiero.

    La parter va exista o fântană arteziană, cât şi o zonă de recepţie permanentă pentru a restricţiona accesul terţilor în clădire. Pentru transportul de persoane vor fi montate trei lifturi de înaltă viteză şi un lift de marfă pentru cei care vor să îşi mute mobilierul.

    La etajul al 13-lea va fi amenajată o piscină şi o sală de fitness.

    Se va folosi izolare fonică completă pe pardoseli, pereţi şi tavane pentru a asigura intimitatea locuitorilor. Apartamentele vor avea sisteme de aer condiţionat independente, iar spaţiile de birouri de asemenea.

    Apartamentele vor avea câte două băi fiecare, iar unele dintre ele şi dressing. Zonele destinate gătitului, prin inducţie nu pe gaz, vor fi de tip bucătărie deschisă "B la americana" sau bucătărie separată.

    Pentru finisaje se vor utiliza în principal materiale italiene, de prima calitate. Pentru finisajele interioare şi exterioare vor fi folosite marmura, granit sau alte tipuri de pietre naturale. Parchetul va fi în cel mai rău caz triplu stratificat cu 7 mm de lemn adevărat de nuc, cireş sau altă esenţă.

    Fiecare client îşi va putea alege singur finisajele, beneficiind în acest sens de sfaturile unui arhitect de interior.

    Preţurile apartamentelor - nu şi penhouse-uri - se vor situa între 1.600 şi 1.800 de euro/mp, a precizat ing. Maurizio Rugiero. La mijlocul lunii iunie, două etaje de apartamente şi unul de birouri erau deja vândute.

    Residential Tineretului intră în execuţie

    În luna iulie Rotech Group, în calitate de constructor şi dezvoltator, demarează construcţia unei noi clădiri lângă parcul Tineretului şi staţia de metrou Brancoveanu. Investiţia vizează realizarea unui proiect exclusiv rezidenţial şi se va ridica la 5 milioane euro.

    Imobililul va avea 14 etaje şi va cuprinde 40 de apartamente, dezvoltate pe o suprafaţă totală construită de 5.400 mp. Potrivit graficului obiectivul de investiţie va fi gata în cel mult un an şi jumătate.

    "East Lake Residence" - locuinţe prin "Prima Casa" cu finisaje italiene

    Rotech Group nu se axează pe execuţia proiectelor de lux, ci are în implementare şi o investiţie destinată beneficiarilor programului "Prima Casa".

    "East Lake Residence" este localizat la 80 m de lacul Pantelimon şi va cuprinde patru blocuri, ce ar urma să aibă 102 apartamente. Ansamblul va fi dezvoltat integral din fonduri proprii, societatea Rotech Group fiind pentru această investiţie atât dezvoltator, cât şi constructor.

    Proiectul cuprinde la acest moment o clădire finalizată cu 27 de apartamente dispuse pe patru etaje, cu suprafeţe cuprinse între 74 mp şi 96 mp. Lucrările la celelalte blocuri urmează să înceapă în această vară.

    Toate locuinţele vor avea două camere, cu excepţia celor trei penhouse-uri de la ultimul etaj care vor avea câte trei camere fiecare.

    Structura clădirii este din zidărie, locuinţele fiind separate între ele prin ziduri duble de cărămidă. "La construcţiile noastre folosim gipscarton numai pentru tavane, la realizarea de scafe. Toate blocurile noastre sunt făcute din zidărie din cărămidă, iar apartamentele sunt despărţite prin ziduri duble izolate cu vată bazaltică. Aceasta are trei roluri importante: în primul rând de protecţie la foc, dacă ia foc un apartament să nu se propage la cel vecin, în al doilea, pentru economisirea căldurii, fiecare apartament rămâne o unitate compactă, nu pierde căldura prin zidul apartamentului vecin. Al treilea rol este de izolare fonică, pentru a proteja locatarul de zgomotul făcut de vecini" a precizat domnul Rugiero.

    La exterior, clădirea este termoizolată cu polistiren acoperit cu tencuială structurată pe bază de quartz. Finisajele interioare vor fi făcute cu materiale italiene.

    Preţurile de vânzare pornesc de la 59.000 euro cu TVA, pentru un apartament complet finisat şi ajung la maxim 73.000 euro cu TVA. Astfel, pe metru pătrat util preţul de vanzare este de 1.100 euro, iar pe metru pătrat construit de 750 de euro. Penhouse-urile se vând la preţuri mai ridicate, în jurul a 150.000 euro cu TVA.

    Vilele din Corbeanca aşteaptă cumpărători

    Piaţa imobiliară nu a adus întotdeauna numai câştiguri către Rotech Group. Proiectul unui ansamblu de vile amplasat în Corbeanca se află în stagnare, perioada actuală fiind considerată de conducerea grupului ca fiind neprielnică pentru scoaterea la vânzare a celor 12 locuinţe.

    "Unii dezvoltatori de vile au făcut credite la bancă, nu mai pot să le achite şi acum vând vilele în pierdere numai ca să scape de datorii. De aceea preţurile de vânzare sunt foarte jos. Sunt pe piaţă vile din lemn care se vând şi cu 60.000 - 70.000 euro", explica ing. Maurizio Rugiero.

    Rotech Group a început acest proiect doar în calitate de constructor, dezvoltatorul fiind român. Din cauza problemelor financiare întâmpinate de firma românească, s-a convenit pe cale amiabilă ca Rotech să preia proiectul în schimbul achitării datoriilor partenerului român şi a oferirii unei sume compensatoare.

    Cartierul "Corbeanca Residence" este amplasat pe un teren de 5.700 mp în vecinătatea pădurii Corbeanca, dispunând de toate utilităţile necesare: gaz, apa-canal, curent electric etc. Finisajele clădirilor se ridică la standarde superioare.

    Având în vedere că vilele nu poartă datorii pentru că nu sunt făcute cu credit bancar, investitorul îşi poate permite să aştepte timpuri mai bune ca să le scoată la vânzare. "Vilele sunt construite pentru clienţi care să plătească circa 200.000 euro/vila iar acum sunt foarte greu de găsit aceşti clienţi. Beneficiarii nu fac comparaţie între produse, ci numai între preţuri", a adăugat domnul Rugiero.

    Proiect pentru construcţia unei şcoli private

    Rotech Group are în plan să demareze un proiect pentru construcţia unei şcoli private în Capitală, după modelul american, însă, adaptată din punct de vedere al costurilor de şcolarizare la nivelul veniturilor din România.

    Proiectul prevede construcţia unei şcoli cu 32 de clase, a câte 25 de elevi fiecare, de la primară până la liceu, liceul având două tipuri specializări, uman şi real. Complexul va cuprinde sală de sport, zonă pentru after school, zonă de mese.

    Societatea Rotech se află în discuţii pentru un teren de amplasament, o dată exactă a demarării investiţiei nefiind încă stabilită.

    Azile de bătrâni la standard de hotel de lux

    Rotech Group doreşte să investească în azile pentru bătrâni, în care să se ofere servicii la standarde înalte de calitate.

    Şi acest proiect va urma modelul american, cu parcuri foarte mari unde bătrânii se pot plimba, cu camere având o capacitate de maxim doi ocupanţi, cu zonă de recreere.

    Proiectul a trecut deja de etapa achiziţionării terenurilor pentru amplasarea clădirilor, investiţiile urmând să fie localizate pe o rază de 18 km faţă de inima Bucureştiului. Primul centru ar urma să cuprindă 120-140 de camere.

    Data demarării investiţiei va fi determinată în funcţie de finalizarea altor proiecte aflate în execuţie

    Rotech îşi menţine poziţia pe piaţă

    Politica echilibrată a Rotech Group a menţinut în primele trei luni ale acestui an cifra de afaceri a companiei aproximativ la acelaşi nivel cu cea din primul trimestru al anului trecut. Anual, cifra de afaceri se situează în jurul valorii de 12 milioane euro.

    Un punct pozitiv pentru Rotech este faptul că nu are datorii la bănci sau stat.

    Maurizio Rugiero, director general al Rotech Group consideră că piaţa imobiliară din România se află într-un declin continuu, după dezvoltarea foarte accelerată până în 2008, când a atins vârful. Potrivit domnului Rugiero "azi piaţa imobliară este o sală de reanimare, care aşteaptă să vadă cine trăieşte şi cine moare."

    O problemă este lipsa unui cadru de norme coerent pentru dezvoltarea sustenabilă a pieţei de construcţii. "În Italia în momentul în care vând un teren preţul este raportat la câţi metri cubi de construcţie pot să fac pe el, altfel terenul meu nu valorează nimic. În Bucureşti pot să achiziţionez 1000 mp de teren cu 2 milioane de euro şi la final clientului să i se ofere un apartament cu 3000 de euro/mp pentru că eu trebuie să îmi amortizez investiţia", explică domnul Rugiero.

    După încă un an şi jumătate de criză, apreciază directorul general al Rotech Group, vor rămâne pe piaţă doar societăţile conduse de specialişti în domeniu, iar piaţa va porni de la zero.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional