Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Rovigo caută investitor pentru finalizarea Pine Garden Braşov

Investiţii /

Rovigo caută investitor pentru finalizarea Pine Garden Braşov
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Casa de Insolvenţă Rovigo caută un investitor care să finanţeze finalizarea ansamblului rezidenţial Pine Garden din Braşov. Cristian Stângaciu, reprezentantul Rovigo, ne-a declarat: "Avem deja confirmat planul de reorganizare a companiei Ancodom SRL, dezvoltatorul imobiliar al Pine Garden, care prevede, ca principală modalitate de acoperire a datoriilor societăţii, finalizarea proiectului imobiliar şi valorificarea ulterioară a acestuia. În prezent, complexul este construit în proporţie de aproximativ 61%, acest stadiu permiţând posibilităţi de valorificare multiple. Finalizarea proiectului necesită un aport de fonduri de 500.000 - un milion de euro".

    Construit pe un teren în suprafaţă totală de 5.189,9 mp, aflat în proprietatea Ancodom SRL, proiectul imobiliar Pine Garden este situat în partea sud-vestică a municipiului Braşov, în cartierul Schei, într-o zonă liniştită, ferită de zgomotul urban. Domnul Stângaciu ne-a precizat că Pine Garden cuprinde un ansamblu de două blocuri, cu un regim de înălţime subsol, parter, două etaje şi mansardă, cu un total de 28 de apartamente (4 apartamente tip penthouse şi 24 de apartamente cu 3 camere). Subsolul este dedicat parcărilor, spaţiilor tehnice şi de depozitare.

    Reprezentantul Rovigo ne-a spus că planul de reorganizare a fost aprobat de Adunarea Creditorilor şi confirmat de judecătorul sindic în 2014 şi a adăugat: "Căutăm investitori atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, având în vedere faptul că Braşovul este un oraş turistic european. Este cunoscut faptul că, în calitate de partener în cadrul Forumului European pentru Securitate Urbană, Braşovul are în curs de implementare proiectul «Siguranţă în turism - pentru un mediu sigur în oraşele turistice». La finalizarea acestuia, în 2015, Braşovul va primi Statutul Internaţional (Carta) «Oraş sigur pentru turism»".

    Braşovul este singurul oraş din ţară membru al Forumului European pentru Securitate Urbană, alături de mari metropole precum Barcelona, Roma sau Munchen. Proiectul "Siguranţă în turism - pentru un mediu sigur în oraşele turistice" are ca scop identificarea criteriilor de evaluare a oraşelor turistice din punct de vedere al siguranţei şi securităţii în turism şi de a crea o etichetă "Oraş sigur pentru turism", astfel încât turiştii să poată fi informaţi cu privire la ceea ce oferă o anumită destinaţie turistică pe acest plan.

    Municipiul Braşov ar urma să primească această etichetă în 2015, după ce se vor evalua toate riscurile la care se expun turiştii, precum şi alte probleme semnalate de aceştia, dar şi soluţiile oferite de către autorităţi. Municipalitatea braşoveană a făcut şi continuă să realizeze investiţii mari în infrastructura turistică, precum reabilitarea centrului istoric şi dezvoltarea domeniului schiabil.

    În acest context, investiţiile care trebuie efectuate în vederea finalizării Pine Garden au mari şanse să se bucure de un randament ridicat, în viziunea Rovigo, şi, totodată, trebuie să realizeze şi scopul planului de reorganizare, acela de plată a pasivului societăţii aflate în dificultate.

    Proiectul Pine Garden are o suprafaţă utilă totală de 3.744,3 mp. Din cele patru clădiri tip vilă, care urmau să totalizeze 56 de apartamente, au fost ridicate, parţial, doar două, aici urmând să se şi oprească proiectul, ne-a explicat Cristian Stângaciu. "Valoarea de piaţă a acestor două construcţii este, potrivit planului de reorganizare, de 1,8 milioane de euro. Dezvoltatorul a intrat în insolvenţă pentru datorii de 9,098 milioane de lei, cel mai mare creditor fiind Veneto Banca (fosta Banca Italo Romena), cu 8,675 milioane de lei", ne-a menţionat domnia sa.

    Potrivit Rovigo, după finalizarea celor două blocuri, acestea ar putea fi vândute cu 20,28 milioane de lei, ceea ce ar asigura stingerea în totalitate a creanţelor.

    Domnul Stângaciu susţine că piaţa imobiliară se află acum într-un moment favorabil valorificării locuinţelor din Pine Garden, iar un plasament în finalizarea proiectului poate fi uşor recuperat de investitori, datorită caracteristicilor ansamblului.

    Planul de reorganizare prevede că finalizarea imobilului se poate face prin identificarea unui investitor care să susţină financiar această operaţiune, iar în subsidiar, administratorul judiciar urmăreşte atragerea unui antreprenor/constructor care să finalizeze ansamblul, urmând ca achitarea serviciilor prestate să se realizeze la momentul vânzării activelor sau prin alte metode permise de Legea Insolvenţei. De asemenea, se poate apela şi la darea în plată a întregului activ către creditorul garantat şi/sau orice altă persoană fizică şi/sau juridică ce se subrogă în drepturile şi obligaţiile acestuia.

    Potrivit Rovigo, este posibil şi transferul parţial sau integral al fondului de comerţ existent către un investitor, care va fi identificat.

    Cristian Stângaciu ne-a explicat: "Astfel, putem da în plată întregul activ către creditorul garantat Veneto Banca, însă aceasta va fi ultima soluţie la care se va apela şi numai cu acceptul creditorului. Ca sursă de finanţare, planul de reorganizare prevede şi obţinerea unui împrumut din partea oricărei instituţii de credit, inclusiv din partea Veneto Banca, creditor care este cel mai interesat de finalizarea proiectului şi valorificarea subsecventă a acestuia, asigurându-se de recuperarea în totalitate a creanţelor sale, prin comparaţie cu gradul de recuperare în caz de faliment. În acest sens, instituţiei finanţatoare sau investitorului i se vor putea constitui garanţii fie pe bunurile libere, fie pe cele ipotecate deja, însă numai cu acordul Adunării Creditorilor şi al creditorului garantat".

    În cadrul procedurii insolvenţei, este permisă şi conversia creanţelor în acţiuni, cu acordul prealabil al Adunării Generale a Asociaţilor.

    Compania Ancodom este parte a unui grup de firme din Braşov, cu activitate în domenii ca instalaţii electrice, turism, producţie industrială, reprezentanţă moto etc.

    Acţionarul principal este Valeria Seche (52%), iar restul participaţiilor Ancodom sunt deţinute de Asfour Fouad (12%), Asfour Anca (12%), Petru-Bogdan Drăghici (12%) şi Roxana Drăghici (12%).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional