Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Satu MareCea mai mare parte din bugetul judeţului Satu Mare provine dintr-un credit

F.A. Investiţii /

Imagine din Satu Mare

Imagine din Satu Mare

Antreprenorii lucrărilor vor fi selectaţi în prima parte a anului

Consiliul Judeţean Satu Mare (CJSM) s-a împrumutat pe termen lung pentru completarea bugetului investiţional. Potrivit lui Gheorghe Ciocan, preşedintele CJSM, în anul în curs vor fi cheltuite peste 78,5 milioane de lei, în vederea susţinerii obiectivelor de investiţii. Din acest total, mai mult de 55,84 milioane de lei reprezintă bani împrumutaţi, 7,09 milioane de lei provin de la bugetul local, peste 6,3 milioane de lei sunt bani europeni, în timp ce aproximativ 9,27 milioane de lei provin din fondul de rulment al Consiliului Judeţean. Domnul Ciocan ne-a precizat că circa 47,97 milioane de lei vor fi cheltuite în primul semestru al anului.

Cei mai mulţi bani merg în infrastructură

Cea mai mare parte din bugetul de investiţii alocat pentru anul în curs, mai precis aproximativ 56,72 milioane de lei, este destinată finanţării lucrărilor din sectorul infrastructurii rutiere. Alte 309.000 de lei vor merge în domeniul energiei electrice şi aproape 12,19 milioane de lei reprezintă fondurile repartizate pentru dezvoltarea zonei turistice Luna Şes. Aproximativ 8,44 milioane de lei sunt necesare pentru ecologizarea rampelor de deşeuri de pe raza judeţului. Pentru reabilitarea unităţilor şcolare au fost calculate 843.000 de lei, în timp ce peste 3,83 milioane de lei vor fi utilizate pentru achiziţii şi alte cheltuieli de investiţii.

Aproape 45 milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri judeţene

În 2008 vor fi desfăşurate o serie de obiective de inves-tiţii, unele dintre ele fiind în derulare şi urmând să fie finalizate chiar în acest an. Pentru modernizarea unor drumuri judeţene au fost alocate peste 44,98 milioane de lei, dintre care circa 37,5 milioane din credit, 89.000 de la bugetul local şi mai mult de 6,97 milioane din fondul de rulment. Antreprenorii sunt firmele "Tehnic-Asist" Botoşani, ARL şi "Mecdru" din Cluj Napoca şi "Construcţii Drumuri" Satu Mare. La pietruirea drumurilor de acces către gospodăriile de apă Pomi-Borleşti şi Dara-Dorolţ a lucrat SC "Drumuri Judeţene", contra sumelor de 36.000 şi, respectiv 24.000 de lei, sursa de finanţare fiind bugetul local.

În prima lună din această vară vor fi terminate şi lucrările de refacere a unităţilor şcolare. Bugetul aferent se ridică la 285.000 de lei şi este asigurat de autorităţile judeţene.

Credit bancar pentru dezvoltarea zonei turistice Luna Şes

Dintre obiectivele de investiţii care urmează să fie des-făşurate pe parcursul acestui an amintim branşamentul electric la gospodăria de apă Micula, lucrare ce va beneficia de 179.000 de lei.

Autorităţile vor investi şi în construirea unui pod pe DJ 108M, km 50+734, peste râul Crâşna, în Berveni. Valoarea investiţională se ridică la 1 milion de lei. Pentru amenajarea unor podeţe pe drumurile judeţene vor fi alocate 119.000 de lei, în timp ce pietruirea drumului de acces la gospodăria de apă Micula va fi susţinută cu 84.000 de lei. Obiectivele menţionate mai sus sunt finanţate cu bani de la bugetul local.

Lucrările pregătitoare pentru modernizarea infrastructurii de acces către punctele de trecere rutieră a frontierei româno-maghiare de la Urziceni-Vallai şi Petea-Csengersima presupun utilizarea a 434.000 şi, res-pectiv, 514.000 de lei. Aceste proiecte vor fi susţinute financiar cu bani de la buget şi din fonduri europene (Phare 2004 si 2005).

O sumă mai mare - circa 4,87 milioane de lei - este destinată lucrărilor de reabilitare a căilor de acces rutier spre punctul de trecere a frontierei româno-ucrainiene Halmeu. Proiectul de modernizare a legăturii infrastructurii de acces rutier între punctele de trecere a frontierei de la Halmeu şi Târna Mare va beneficia de peste 5 milioane de lei. Şi ultimele două obiective vor primi bani de la buget şi din fonduri europene (Phare 2004, respectiv Phare 2005).

Suma de aproximativ 12,19 milioane de lei (aproape 9,9 milioane din credit şi 2,3 milioane din fondul de rulment) este alocată pentru finanţarea lucrărilor de dezvoltare a zonei turistice Luna Şes. Tot dintr-un împrumut bancar vor fi ecologizate şi rampele de deşeuri din judeţul Satu Mare.

Antreprenorii lucrărilor vor fi selectaţi în prima parte a anului

În prima parte a anului vor fi derulate mai multe proceduri de licitaţii, în vederea atribuirii contractelor de servicii şi lucrări amintite mai sus. Astfel, potrivit preşedintelui CJSM, printre obiectivele vizate pentru licitaţie se numără branşamentul electric la gospodăria de apă Micula, pietruirea drumului de acces la această gospodărie, realizarea unui pod pe DJ 108M, execuţia de podeţe pe drumurile judeţene, precum şi lucrările pregătitoare pentru modernizarea infrastructurii de acces către cele două puncte de trecere rutieră a frontierei româno-maghiare. De asemenea, reabilitarea căilor de acces rutier spre punctul de trecere a frontierei româno-ucrainiene Halmeu, modernizarea legăturii infrastructurii de acces rutier între punctele de trecere a frontierei de la Halmeu şi Târna Mare şi dezvoltarea zonei turistice Luna Şes reprezintă alte câteva obiective ale procedurilor de licitaţii programate pentru prima jumătate a anului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional