Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Satu Mare Preţurile apartamentelor noi vor creşte, în 2008, cu circa 30%

F.A. Piaţa Imobiliară /

Imagine din Satu Mare

Imagine din Satu Mare

Tranzacţii mai puţine pe segmentul apartamentelor vechi

Piaţa imobiliară din Satu Mare a debutat, în acest an, cu o creştere a preţurilor de aproximativ 15-20%, ne-a precizat Valentin Mureşan din cadrul agenţiei "Axa Consulting". Pentru anul în curs, domnia sa estimează o creştere maximă de 25-30%, îndeosebi la apartamentele nou construite. Astfel, un apartament nou care se vinde, în prezent, cu 600-1.200 de euro/mp, în func-ţie de zona şi finisajele oferite de dezvoltatori, până la finalul lui 2008 va fi tranzacţionat la 1.000-1.500 de euro/mp, consideră sursa citată, potrivit căreia, locuinţele care, până în prezent, costau 800 de euro/mp au ajuns la 1.200 de euro/mp.

Creşterea preţurilor de către dezvoltatorii imobiliari este datorată, în primul rând, majorării costurilor cu materialele de construcţie şi a tarifelor la utilităţi, precum şi creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă, sector deficitar şi în Satu Mare.

"Având în vedere specificul zonei şi numărul mare de persoane plecate la muncă în străinătate, care îşi investesc veniturile în terenuri şi imobile, creşterea prognozată pentru anul 2008 este una cât se poate de realistă", a menţionat domnul Mureşan, adăugând că tranzacţiile din piaţă nu sunt la fel de numeroase ca anul trecut.

Terenurile pe care pot fi construite blocuri înalte sunt cele mai scumpe

În ceea ce priveşte segmentul terenurilor, în oraş, 100 de mp (un ar) de teren costă circa 10.000-12.000 de euro, în timp ce la periferie terenurile sunt vândute cu 5.000 de euro/100 mp. Exis-tă şi zone unde un ar costă 2.000-3.000 de euro, însă acestea sunt neutilate. În perimetrele limitrofe, preţurile terenurilor oscilează între 300 şi 2.000 de euro/ar, ne-a declarat Valentin Mureşan. Domnia sa ne-a spus că există şi terenuri industriale, menţionând că tocmai a fost finalizat un parc industrial la ieşirea către Zalău, alcătuit din hale şi platforme industriale. Terenul aferent a fost concesionat de către primărie, iar metrul pătrat de închiriat ajunge la 40-50 de euro/lună.

Emanuel Huton, administratorul agenţiei "Nexus Real Estate" din Satu Mare, ne-a menţionat că preţurile terenurilor din municipiu oscilează între între 40 şi 500 de euro/mp, cele mai scumpe fiind parcelele destinate construirii de ansambluri de locuinţe. Astfel, terenurile pe care poate fi construit un bloc cu opt etaje valorează 500 de euro/mp, în timp ce un lot pe suprafaţa căruia poate fi ridicat un imobil cu patru etaje ajunge la circa 110 euro/mp. Terenurile pentru spaţii comerciale cos-tă aproximativ 40-150 de euro/mp, în funcţie de zonă. La marginea oraşului, tranzacţiile cu terenuri sunt efectuate la preţul de 250 de euro/mp. Domnul Huton ne-a precizat că urmează să fie achiziţionat un teren în vederea edificării unui ansamblu rezidenţial de 11 blocuri, cu regimul de înălţime parter şi patru etaje, care va reuni circa 200-250 de imobile. În prezent, proiectul se află în stadiul de discuţii.

"Atrium Center" în Satu Mare

La ieşirea către Zalău au fost achiziţionate 16 hectare de teren, în vederea construirii unui hipermarket "Carrefour". Potrivit lui Valentin Mureşan, au existat discuţii şi pentru realizarea unui complex "Pic", în prezent existând, în Satu Mare, "Real", "Interex", "Kaufland", "Practiker", "Billa". Spaţii comerciale se mai construiesc la parterele noilor blocuri. Preţul de închiriere al unui metru pătrat de spaţiu comercial din localitate se cifrează la 15-50 de euro/mp/lună, în funcţie de locaţie. În centru, un metru pătrat de spaţiu comercial se vinde şi cu 2.000 de euro, ne-a precizat domnul Huton.

Totodată, au început lucrările de cons-truire a unui mall, la ieşirea către Baia Mare. Astfel, "Dawnay Day PanTerra", prin "Atrium Centers" a finalizat, în vara anului trecut, achiziţia unui teren de aproximativ 2,7 hectare, pe suprafaţa căruia va fi ridicat centrul comercial cu o valoare estimată de aproximativ 61 milioane de euro. Acesta este al patrulea care urmează să fie dezvoltat de "Atrium Centers", după cele aflate deja în derulare în Cluj, Arad şi Baia Mare. "Atrium Center" Satu Mare va fi primul centru comercial din localitate şi va avea o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 30.000 de metri pătraţi, 900 de locuri de parcare, peste 135 de magazine, un hipermarket, 8-10 săli de cinema multiplex, cafenele, restaurante, sală de fitness şi spaţiu de joacă pentru copii.

În municipiul Satu Mare au început să fie construite şi clădiri de birouri (şi aces-tea dispun de spaţii comerciale la parter). Cele mai multe astfel de edificii au fost ridicate în centrul oraşului. Două proiecte se află în curs de finalizare. Fiecare dintre acestea, ne-a spus domnul Mureşan, este alcătuit din câte două imobile cu 5-7 etaje. Alte zone unde mai sunt edificate clădiri cu funcţiuni mixte (birouri şi spaţii comerciale), potrivit agenţilor imobiliari, sunt Petofi Şandor (unde se află în construcţie o clădire cu parter şi cinci etaje - "New Busi-ness Center" - ce reuneşte 460 mp de spaţii comerciale şi 2.700 mp de birouri), podul Decebal, podul Golescu etc.

Proiectul "Nisco City Center", investiţie a societăţii "Nisco Invest", cofinanţată de Banca Italo-Romena, este reprezentat de un imobil de spaţii comerciale şi birouri, cu regimul de înălţime demisol, parter şi şapte etaje, având un confort deosebit şi un concept arhitectural la standarde europene.

Tranzacţii mai puţine pe segmentul apartamentelor vechi

Specialiştii din zonă susţin că şi pe segmentul apartamentelor vechi vor mai exista majorări de preţ, deşi tranzacţiile în acest domeniu s-au împuţinat în ultimele luni. Majoritatea clienţilor se îndreaptă către localităţile limitrofe, unde îşi cumpără terenuri pentru a-şi construi case. În prezent, ne-a menţionat reprezentantul "Axa Consulting", preţurile apartamentelor vechi se apropie de cele ale noilor locuinţe, un metru pătrat construit ajungând la 600-1.000 de euro.

Administratorul "Nexus Real Estate" susţine că o garsonieră dintr-o zonă bună este tranzacţionată la 25.000-28.000 de euro, în timp ce un apartament cu două camere situat într-o locaţie mai puţin bună costă 40.000-50.000 de euro. O astfel de locuinţă amplasată în centru ajunge la 90.000 de euro, iar un apartament cu trei camere valorează 60.000-65.000 de euro.

În Satu Mare, investitorii construiesc complexuri rezidenţiale mici

Sursele citate ne-au subliniat că în Satu Mare au început să fie construite masiv mici complexuri de locuinţe (asociaţii) cu una sau două clădiri, ce reunesc 10-20 de apartamente. Proiecte mari sunt doar câteva, în zone precum George Enescu, Ady Endre, Argeşului sau Titulescu. Majoritatea construcţiilor sunt dispuse pe patru, cinci sau şase niveluri, iar preţul unui metru pătrat construit se ridică la circa 800-1.200 de euro, fără TVA. În centru, o locuinţă nouă se vinde şi cu 1.500 de euro/mp.

Totodată, în diverse locaţii din Satu Mare, precum şi în zona centrală, se construiesc şi ansambluri de case, dar şi unităţi locative individuale. Cartierele cuprind 10-20 de case, cu parter şi etaj sau parter şi mansardă, având suprafeţe de 100-250 de metri pătraţi. Preţurile sunt similare cu cele ale apartamentelor noi, în cazul în care casele sunt vândute la roşu. O casă nouă la cheie costă circa 1.500 de euro/mp. De asemenea, la circa 7 km de oraş există aproximativ 20 de loturi de teren pentru construirea de case.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional