Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

SATU MARESunt căutate doar garsonierele şi apartamentele ieftine

F.A. Piaţa Imobiliară /

Sunt căutate doar garsonierele şi apartamentele ieftine

În Municipiul Satu Mare se vând doar garsonierele şi apartamentele ieftine, precizează Vasile Lup, general manager la Lup Imobiliare. Tranzacţiile cu case sunt posibile doar dacă se cer preţuri foarte mici, de exemplu, de la 130.000 de euro să se ajungă la 80.000 şi chiar şi aşa sunt dificil de realizat.

În ansamblu, aproape toate proprietăţile s-au ieftinit cu 30-40%, apreciază domnul Lup. În schimb, Emeric Santai, directorul general al agenţiei Santai Imobiliare, atrage atenţia că acestea au scăzut cu 30% faţă de vară doar dacă ne raportăm la euro, dar dacă transformăm preţurile în lei, atunci reducerea de preţ este mult mai mică, de doar 10%.

Au fost multe zvonuri alarmiste, dar lucrurile merg spre bine

Referindu-se la perspectivele pieţei pentru anul acesta, managerul de la Lup Imobiliare este optimist, fiind de părere că dificultăţile de pe piaţă au fost cauzate şi de numeroasele zvonuri alarmiste: "Dacă lumea nu s-ar uita la televizor şi nu ar citi ziarele, ar fi mai bine!" Directorul general al agenţiei Santai Imobiliare se aşteaptă ca lucrurile "să meargă spre bine", dacă băncile repornesc creditarea, deoarece 80% din tranzacţii se realizează prin credite ipotecare sau imobiliare, argumentează domnul Santai.

Reduceri substanţiale atât la apartamentele noi, cât şi la cele vechi

Apartamentele noi se vând greu, deşi iniţial s-a cerut 1.300 de euro pentru metrul pătrat semifinisat, iar acum este ofertat la 800 de euro, relatează domnul Lup. În acelaşi timp, domnul Santai estimează că preţurile nu depăşesc 900 de euro pe metrul pătrat, existând posibilitatea de a achiziţiona şi cu 600-700 de euro.

Apartamentele vechi de două camere, în blocuri de cărămidă, aproape de centru, pot fi achiziţionate cu 30.000 de euro, iar în alte zone pot fi achiziţionate şi mai ieftin, la 20.000 - 25.000 de euro, ne spune domnul Vasile Lup. Un apartament cu două camere, confort 3, poate fi achiziţionat cu 15.000 - 20.000 de euro, în timp ce la confort 1 sau 2 variază între 30.000 şi 50.000 de euro. O garsonieră se vinde de la 10.000 de euro la 25.000, iar suprafeţele variază între 18 şi 35 metri pătraţi, menţionează domnul Emeric Santai.

Terenurile s-au mai ieftinit, excepţie făcând cele de pe arterele principale

Preţul terenurilor a scăzut, astfel un ar la două minute de centru, care a fost 3.500 de euro, acum este 2.900. În acest context sunt şi tranzacţii, ne spune domnul Lup. Domnul Santai apreciază că terenurile de pe arterele principale nu s-au ieftinit, dar nici nu s-au mai vândut, iar celelalte terenuri s-au ieftinit cu 20-30%.

Nu se mai închiriază la peste 200 de euro

Chiriile pentru apartamentele din Satu Mare au scăzut uşor, astfel că un apartament cu două camere într-o zonă bună poate fi închiriat cu 200-250 de euro/lună şi cu 150 de euro într-o zonă medie. O garsonieră poate fi închiriată la circa 100 de euro, iar un apartamente cu trei camere la 250 - 300 de euro/lună, precizează domnul Lup.

Domnul Santai mai spune că sunt căutate mai ales apartamentele cu două camere, în special cele mai ieftine, la 100-150 de euro. Domnia sa atrage atenţia că cele peste 200 de euro deja nu mai au căutare. Pentru apartamentele de trei camere din zona centrală chiria este de 300 de euro, dar nu se mai caută apartamentele cu mai mult de două camere. În plus, se pot închiria şi apartamente noi, mobilate, cu 300 de euro.

Spaţii comerciale cu 20-30% mai ieftine

Spaţiile comerciale din municipiu sunt mai ieftine cu 20 - 30% şi încă există cerere, apreciază domnul Vasile Lup. Astfel, se pot vinde cu 1.500 de euro metrul pătrat sau chiar la 1.000 de euro dacă suprafeţele sunt sub 50 de metri. Chiriile variază între 10 şi 25 de euro pentru metrul pătrat, în funcţie de zonă, dar nu prea sunt solicitări, consideră domnul Emeric Santai.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional