Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Schimbaţi aspectul grădinii dumneavoastră cu ajutorul rulourilor de gazon

F.A. Amenajări /

Curăţarea terenului este primul pas care trebuie făcut pentru montarea rulourilor de gazon

Curăţarea terenului este primul pas care trebuie făcut pentru montarea rulourilor de gazon

Pe lângă interesul manifestat pentru interiorul sau exteriorul casei - indiferent că este locuinţă permanentă sau casă de vacanţă - atenţia proprietarilor trebuie îndreptată şi către grădină. Orice rond de flori, gard viu sau gazon va schimba în totalitate înfăţişarea exterioară a întregului ansamblu.

În ultima vreme, tot mai mulţi oameni apelează la firme specializate în domeniul amenajărilor peisagistice pentru sfaturi în ceea ce priveşte aranjarea unei grădini exterioare, a unei terase sau pentru realizarea unui iaz, iar ideile şi soluţiile sunt multiple.

Pentru cei care nu doresc o grădină sofisticată, simpla montare a unor rulouri de gazon garantează un efect plăcut.

Societatea "Hortiserv" SRL din Bucureşti comercializează şi foloseşte pentru înfiinţarea peluzelor diferite amestecuri de gazon în funcţie de destinaţia peluzei. Astfel, există amestecuri special create pentru terenurile de sport sau parcuri, cu rezistenţă sporită la secetă sau la umbră, fiecare fiind rezultatul combinaţiei mai multor specii de graminee în procente diferite. De asemenea, gazonul rulat se găseşte tot atât de variat.

"O peluză înfiinţată în zona montană beneficiază de o climă umedă favorabilă dezvoltării gazonului. Rulourile de gazon rezolvă problema terenurilor în pantă din zonele montane unde semănatul este dificil datorită eroziunii solului.

Într-o grădină de la munte, pe lângă rulourile de gazon trebuie să se regă-sească atât foioase, cât şi răşinoase în proporţii determinate de stilul ales. De asemenea, folosirea pietrelor naturale, a lemnului şi a plantelor de alpinariu este recomandată. Cel mai bine este să consultaţi un peisagist, care va ţine cont şi de alţi factori cum ar fi arhitectura casei, expoziţia terenului, încadrarea în peisaj şi altele", ne-a sfătuit domnul Marius Avramescu, director în cadrul companiei.

La alegerea peluzei trebuie să ţinem cont de zona geografică în care ne aflăm

Pentru înfiinţarea unei peluze de gazon, o etapă foarte importantă este alegerea corectă a speciilor şi soiurilor care intră în compoziţia amestecului, indiferent dacă peluza va fi însămânţată sau va fi folosit gazon rulat.

Această alegere se va face în funcţie de condiţiile pedo-climatice din zonă. De exemplu, pentru zonele aride se va folosi un gazon format din specii rezis-tente la secetă, iar pentru zonele montane se va ţine cont de rezistenţa la temperaturile scăzute.

De asemenea, foarte importantă este analiza solului la care trebuie să ţineţi cont de pH, fertilitate şi chiar de gradul de compactare. Aceste analize pot fi realizate în laboratoare acreditate.

Montajul rulourilor de gazon

Montarea brazdelor de gazon se face pe un teren care, în prealabil, trebuie să suporte următoarele lucrări:

- curăţarea terenului de resturi vegetale şi pietre;

- mobilizarea superficială a solului;

- nivelarea;

- aşezarea unui "strat de priză" din nisip de râu;

- fertilizare.

După montarea brazdelor, tăvălugirea şi udarea sunt obligatorii.

Montarea poate fi făcută de primăvara devreme până toamna târziu.

Întreţinerea gazonului

Dacă v-aţi hotărât să vă amenajaţi grădina cu gazon, trebuie să ştiţi că este necesară o întreţinere permanentă a acestuia pentru a avea un aspect cât mai plăcut. Ca să vă puteţi mândri cu un gazon frumos şi verde trebuie să îl îngrijiţi. Astfel, acesta trebuie tuns la 4-7 zile iar irigarea să fie făcută de preferinţă noaptea. Un sistem automatizat de irigare este foarte util şi practic.

De asemenea, trebuie combătute eventualele boli şi posibilii dăunători ai gazonului prin stropiri preventive.

Întreţinerea gazonului mai cuprinde şi alte activităţi, cum ar fi, combaterea muşchiului, scarificarea ce trebuie făcută de două ori pe an, fertilizarea - de cel puţin trei ori pe an, aerisirea şi regarnisajul, dacă veţi considera că este nevoie.

Un gazon foarte bine întreţinut are o durată de viaţă practic nelimitată.

Rulouri de gazon versus gazon semănat

"În ultimii ani am folosit din ce în ce mai mult gazonul rulat deoarece prezintă avantaje mari, comparativ cu gazonul obţinut prin semănare directă", ne-a declarat Marius Avramescu.

Printre avantajele enumerate de domnia sa regăsim:

- amenajare şi instalare rapidă a peluzei;

- valorifică mai bine terenurile mai slabe calitativ;

- montarea se poate face aproape tot timpul anului (de primăvara devreme până toamna târziu);

- rezolvă problema terenurilor în pantă (zonele montane), unde semănatul este dificil din cauza eroziunii;

- peluza este curăţată de buruieni încă din pepinieră.

Singurul dezavantaj ar fi costul ridicat comparativ cu gazonul semănat.

Preţuri

Pe lângă avantajele enumerate mai sus, rulourile de gazon au un singur dezavantaj, acela al costului. Dacă gazonul semănat costă între 1,5-3 euro/mp în funcţie de suprafaţă şi compoziţie, gazonul rulat variază între 5-8 euro/mp, cu manopera de montaj inclusă.

Societatea "Hortiserv" SRL din Bucureşti are ca domeniu de activitate arhitectură peisagistică, amenajare grădini, terase, aranjamente florale, seminţe de gazon, iazuri, cascade, stâncării.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional