Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Sectorul 2: Investitorii privaţi se reîntorc

F.A. Piaţa Imobiliară /

Bogdan Pârvanu, arhitect şef al Sectorului 2

Bogdan Pârvanu, arhitect şef al Sectorului 2

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În Sectorul 2 sunt semne de bun augur pentru anul 2013. Investitorii au revenit şi vor să dezvolte clădiri de birouri şi locuinţe, depăşind faza de proiect. Pe de altă parte, continuă aproape pe toată suprafaţa sectorului proiectele mici: reparaţii, consolidări şi extinderi, ne-a declarat Bogdan Pârvanu, arhitectul şef al Sectorului 2.

    Zona de nord a sectorului a atras cele mai multe investiţii noi, în special în perimetrul delimitat de arterele Barbu Văcărescu, Şoseaua Pipera, Petricani şi Fabrica de Glucoză. Aici, investitorii au achiziţionat terenuri, au făcut unele completări la documentaţii mai vechi şi urmează ca în prima parte a acestui an să depună cererile pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire.

    Astfel, în str. Gara Herăstrău demarează un proiect vizând construirea unui ansamblu de birouri cu o suprafaţă de peste 20.000 mp.

    După ce anul trecut a fost finalizată, în zona Barbu Văcărescu, Sky Tower - cea mai înaltă clădire din Bucureşti , în perspectivă, arealul din nord promite să devină un pol de atracţie pentru construcţii înalte. Dezvoltarea investiţiilor private va antrena şi o creştere a încasărilor la bugetul local, fapt ce va permite derularea mai multor investiţii publice, în beneficiul tuturor, apreciază domnul Pârvanu.

    Dezvoltarea zonei de nord a sectorului va fi impulsionată şi de realizarea conexiunii cu autostrada spre Braşov (A3). Fluxul de pe autostradă se va descărca, pe de o parte, printr-un sens giratoriu, spre strada Gherghiţei şi mai departe către cartierele Colentina şi Pantelimon şi sudul oraşului. Pe de altă parte, de la intersecţia autostrăzii cu strada Gherghiţei, va fi realizată o penetraţie spre străzile Petricani şi Fabrica de Glucoză. La contactul cu acestea va fi amenajat încă un sens giratoriu, astfel încât autovehiculele să poată ajunge în cartierul Floreasca din Sectorul 1 şi mai departe spre centru. Lucrările urmează să fie realizate însă de Primăria Capitalei.

    În ansamblu, în anul 2012 nu au fost multe lucrări de anvergură, ci preponderent consolidări, reparaţii şi extinderi de locuinţe. Deşi numărul de autorizaţii a rămas relativ constant, 2012 a fost totuşi un an "puţin mai bun" comparativ cu 2011, apreciază arhitectul şef al Sectorului 2.

    Primăria studiază extinderea reabilitării termice şi la case

    Ca şi în anii precedenţi, şi în 2013 principalul program de investiţii al Primăriei Sectorul 2 vizează reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. La sfârşitul lunii ianuarie, aproape 400 de blocuri din sector erau finalizate sau în curs de reabilitare. Urmează ca lucrările să fie extinse la încă un pachet mare, de 590 de blocuri.

    Ca urmare a modificării ordonanţei de guvern privind reabilitarea termică, ce permite extinderea programului şi la nivelul locuinţelor individuale sau cu puţine nivele, primăria de sector va realiza o inventariere a acestor imobile şi o planificare a etapelor pentru reabilitarea lor. Mai mult decât atât, edilii de sector au adus şi unele amendamente la ordonanţa de guvern, de exemplu, pentru a include şi clădirile din zonele protejate. Pentru aceste imobile se va realiza însă un program separat, coordonat de Primăria Municipiului Bucureşti, de care ţin zonele protejate, explică domnul Pârvanu.

    3.500 de locuinţe pentru tineri

    Edilii Sectorului 2 doresc să construiască şi locuinţe pentru tineri în regim de vânzare. Proiectul este deocamdată în fază incipentă, fiind purtate discuţii cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Două ansambluri rezidenţiale mari, totalizând în jur de 3.500 de locuinţe, ar urma să fie construite în zona străzii Dimitrie Pompeiu şi în oraşul Pantelimon, unde primăria de sector deţine un teren. Alternativ, aceste proiecte ar putea fi demarate prin parteneriat public-privat, menţionează domnul Pârvanu.

    Parcaje supraterane realizate cu investitori privaţi

    În parteneriat cu investitori privaţi, Primăria Sectorului 2 îşi propune să realizeze parcaje supraterane în câteva locaţii. Anul acesta vor fi definitivate documentaţiile şi vor fi obţinute autorizaţiile de construire. Parcajele vor fi compuse din module supraetajate şi vor avea o capacitate totală între 42 şi 140 de locuri.

    De altfel, în parteneriat cu investitori privaţi, primăria de sector a extins în 2012 piaţa Cernăuţi şi a construit o nouă piaţă pe strada Dimitrie Pompeiu. Concret, investitorul construieşte şi operează piaţa pe terenul primăriei, plătind o redevenţă la bugetul local, precizează domnul Pârvanu.

    Fonduri europene pentru regenerare urbană

    Primăria Sectorului 2 a pus accentul şi pe utilizarea fondurilor europene pentru realizarea unor proiecte de regenerare urbană în cartierele Steaua Roşie, Plumbuita, Creangă şi Baicului. Lucrările sunt în derulare şi vizează reabilitarea străzilor, extinderea reţelelor de utilităţi, amenajarea de parcuri şi spaţii verzi şi instalarea de sisteme de monitorizare video, precizează arhitectul şef al Sectorului 2.

    Tot cu fonduri europene, anul acesta vor continua lucrările de extindere şi modernizare a liceelor Iulia Haşdeu, C. A. Rosetti şi A. D. Xenopol.

    Autorităţile locale vor extinde şi programul de echipare a clădirilor publice cu instalaţii pentru producerea de energie din surse alternative. Până acum au fost montate panouri solare pe clădirea Primăriei, pe o grădiniţă şi mai multe centre sociale.

    Întregul teritoriu al Sectorului 2 trece printr-o etapă de dezvoltare. Cartierele marginale, precum Creangă şi Andronache prezintă deja un fond construit de calitate. Chiar dacă au rămas anumite zone nemodernizate, tendinţa este de îmbunătăţire a standardului de viaţă al locuitorilor. Specificul cartierelor este acela de locuinţe cu înălţime şi volume mai mici.

    Zona mediană include ansamblurile de blocuri construite preponderent de-a lungul arterelor principale de circulaţie. Acestea vor redeveni competitive odată cu finalizarea intervenţiilor de reabilitare termică. De zona centrală se ocupă preponderent Primăria Capitalei, deoarece în jur de 80% din construcţiile de aici sunt cuprinse în zone protejate.

    Chiar dacă nu poate să intervină direct, primăria de sector a trimis numeroase notificări către munici­palitate şi organele de poliţie asupra stării de degradare continuă a unor monumente importante precum Hala Obor, Moara lui Assan şi Hanul Solacolu, subliniază arhitectul şef al Sectorului 2.

    Dezvoltarea sectorului urmăreşte îndeaproape Planul Urbanistic Zonal al sectorului. Având în vedere că valabilitatea actualului Plan Urbanistic General a fost prelungită până în 2015 pentru a permite elaborarea noului PUG, a fost extinsă şi valabilitatea PUZ-ului de sector. Acesta va fi ulterior actualizat conform noilor reglementări din PUG, mai precizează arhitectul Bogdan Pârvanu.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional