Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sectorul 3: Predomină proiectele de retail şi de infrastructură

F.A. Investiţii /

Sectorul 3: Predomină proiectele de retail şi de infrastructură
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Sectorul 3 este cea mai populată unitate administrativă a Bucu­reştiului, situaţie ce explică şi numărul mare de ansambluri de locuinţe colective construite în perioada socialistă în cartiere precum Titan, Balta Albă, Vitan, Dristor, Timpuri Noi, Dudeşti.

    Dezvoltarea construcţiilor noi în Sectorul 3 este favorizată şi de stocul consistent de terenuri intravilane ce poate fi dezvoltat sau redezvoltat, în parte şi în urma restrângerii activităţii pe marile platforme industriale precum Policolor, Faur, Timpuri Noi etc.

    Sectorul are preponderent valenţe rezidenţiale, industriale şi comerciale, proiectele moderne de birouri având în schimb o prezenţă foarte modestă.

    Reabilitarea termică ia amploare

    Activitatea de construcţii pe principalele artere ale sectorului se axa, în luna august, preponderent pe construcţii comerciale, reabilitări termice şi intervenţii la reţelele de utilităţi.

    Programul de reabilitare termică a clădirilor de locuit pare să fi luat avânt în urma deciziei Primăriei Sectorului 3 de a prelua şi costurile aferente asociaţiilor de proprietari. De altfel, potrivit datelor instituţiei, în luna august erau în diverse stadii de execuţie peste 200 de blocuri, iar în total numărul de asociaţii înscrise în program depăşea 1.000. În august se lucra intens pe Bd. Camil Ressu şi Bd. Theodor Pallady (foto 1).

    Două centre comerciale pe Şoseaua Mihai Bravu

    Şoseaua Mihai Bravu a atras o serie de investiţii în spaţii de retail. Reprezentativ este proiectul unui centru comercial ce va găzdui un supermarket Kaufland (foto 2), situat la inter­secţia Şoselei Mihai Bravu cu strada Răcari. Construcţia, cu regim de înălţime subsol+parter+etaj parţial, se afla deja la un nivel avansat, mare parte din structură fiind deja închisă.

    Potrivit reprezentanţilor Kaufland România, suprafaţa magazinului va depăşi 3.500 mp. Adiacent, au fost planificate şi spaţii care să ofere diverse servicii, precum telecomunicaţii sau farmacii.

    Antreprenorul general al lucrărilor este Construct Ro din Sibiu. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru octombrie - noiembrie anul curent.

    Kaufland îşi propune să continue expansiunea pe piaţa din România prin achiziţionarea de terenuri şi construirea de noi magazine în colaborare cu firme de construcţii sau dezvoltatori, au adăugat reprezentanţii companiei.

    La aproximativ un kilometru de complexul Kaufland, tot pe Şoseaua Mihai Bravu, în apropierea staţiei de metrou omo­nime, retailerul Lidl avea în construcţie un supermarket (foto 3). Lucrările sunt executate de OMS România, din Cluj- Napoca şi Antrepriza 22, din Satu Mare. Structura de rezistenţă fusese deja ridicată, iar finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru septembrie 2013.

    Parklake Plaza se lasă aşteptat

    Cel mai mare proiect comercial anunţat în Sectorul 3, Parklake Plaza (foto 4), dezvoltat de investitorii irlandezi de la Caelum Development pe strada Liviu Rebreanu, bate pasul pe loc. Deşi finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru trimestrul IV din 2013, la începutul lunii august terenul împrejmuit era gol şi nu se vedea nicio mişcare. Investiţia a fost estimată la 250 milioane euro de către dezvoltatori.

    La ansamblurile rezidenţiale de abia dacă se mai lucrează

    Activitatea pe zona rezidenţială era destul de restrânsă în luna august, o serie de şantiere părând a fi mai curând îngheţate, iar pe altele lucrau doar câţiva muncitori.

    În prima categorie intră proiectul rezidenţial de lux dezvoltat de Mazzi International pe strada Râmnicu Vâlcea (foto 5). Structura de rezistenţă era finalizată la începutul lunii august, dar şantierul nu părea activ.

    De asemenea, pe Bd. Theodor Pallady, lucrările stagnau la a treia clădire a complexului Pallady Towers (foto 6), dezvoltat de Buc Invest. Până în prezent au fost livrate 216 apartamente. La a treia clădire a fost parţial ridicată structura de rezistenţă.

    În a doua categorie se află o serie de proiecte rezidenţiale mai mici situate pe Calea Dudeşti. Astfel, la intersecţia Căii Dudeşti cu strada Vlad Judeţul se lucra la fundaţia unui bloc de locuinţe colective şi de birouri cu regim de înălţime subsol+parter+5 etaje (foto 7), dezvoltat de o persoană fizică. Constructorul este societatea Vortex.

    În apropiere, compania Edilitar Mancini construieşte un ansamblu compus dintr-un hotel şi două clădiri de locuinţe cu regim de înălţime subsol + parter + 11 etaje (foto 8). Lucrările erau la un nivel incipient, fiind parţial ridicată structura unuia dintre corpurile de clădire şi nu se întrevedea o mişcare semnificativă pe şantier.

    La mică distanţă se lucra la finalizarea unui imobil de locuinţe cu regim de înălţime parter + 4 etaje + etaj retras (foto 9).

    Unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din Sectorul 3 aflate în dezvoltare este Vitan Platinum Towers (foto 10), amplasat pe strada Peneş Curcanu, în apropierea staţiei de metrou Mihai Bravu, dezvoltat de Vitan Platinum Towers. Societatea se află în insolvenţă încă de anul trecut. Primul din cele patru blocuri ale complexului a fost finalizat, al doilea este 85% finalizat iar ultimele două sunt realizate în proporţie de 42%. Este prevăzut ca ansamblul să totalizeze 313 apartamente, conform planului de reorganizare întocmit de administratorul judiciar, Activ Lichidator. Antreprenorul general al lucrării este societatea Tungal Metrou. La începutul lunii august pe şantier lucrau câţiva muncitori.

    Se pregăteşte terenul pentru proiectul din Timpuri Noi

    Un proiect aşteptat în Sectorul 3 vizează realizarea unui ansamblu imobiliar mixt pe fosta platformă industrială Timpuri Noi (foto 11). InterPRIME Properties, subsidiara Inter Ikea Group, divizia de dezvoltări imobiliare a grupului Ikea, a achiziţionat în 2010 terenul de 5,1 ha pentru suma de 34,6 milioane euro.

    Proiectul va fi dezvoltat în mai multe faze în funcţie de cererea existentă pe piaţă şi va include birouri clasa A, spaţii comerciale şi rezidenţiale. "Lucrările de construcţie vor începe de îndată ce prima fază de proiectare va fi finalizată şi toate autorizaţiile vor fi obţinute", ne-a declarat Antoniu Panait, country manager InterPRIME Properties.

    La începutul lunii august erau demolate aproape toate clădirile de pe fosta platforma, însă materialele rezultate nu fuseseră încă degajate în totalitate.

    InterPRIME Properties mai deţine în Bucureşti un teren cu o suprafaţă de 2 ha în zona Orhideea, achiziţionat în noiembrie 2011. În prezent se lucrează la Planul Urbanistic Zonal în baza căruia va fi obţinută autorizaţia de construire pentru un nou proiect imobiliar. Data începerii lucrărilor nu a fost stabilită încă. "În continuare evaluăm diverse terenuri şi clădiri din toată ţara", a mai precizat domnul Panait.

    Continuă lucrările la Pasajul Mihai Bravu

    În Sectorul 3 erau în lucru în august şi câteva proiecte mari de infrastructură. Astfel, pe Bd. Liviu Rebreanu muncitorii lucrau la reabilitarea sistemului rutier şi a linie de tramvai (foto 12). Executantul este societatea Euroconstruct Trading "98, iar finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru iunie 2013. Beneficiarul proiectului este Primăria Municipiului Bucureşti.

    În paralel, se lucra la Pasajul Mihai Bravu (foto 13), care va supratraversa râul Dâmboviţa şi Splaiul Unirii, legând sectoarele 2 şi 3. Erau demarate lucrările la rampele de acces şi turnaţi majoritatea pilonilor. Antreprenorul general al lucrării finanţate de Primăria Capitalei este societatea Romstrade.

    În paralel, erau în derulare lucrări mai mici la reţelele de utilităţi în zone precum Timpuri Noi şi Calea Vitan.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional