Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Sectorul 4 Bucureşti: Investiţiile au de suferit din lipsă de terenuri şi fonduri

F.A. Investiţii /

Volumul investiţiilor Primăriei Sectorului 4 este, în acest an, în jur de 60-70 milioane de lei, reprezentând 50-60% din bugetul de investiţii de anul trecut, care a fost de peste 100 milioane de lei. Aceasta în contextul în care încasările Primăriei au depăşit cu puţin 400 milioane de lei, ne-a declarat domnul Adrian Cormoş, director inves­tiţii în cadrul Primăriei Sectorului 4.

Încasările Primăriei la început de an au reprezentat aproximativ 80% din cele realizate în perioada similară a anului trecut. "Chiar dacă se colectează taxele şi impozitele, veniturile noastre ca sector sunt mult mai mici comparativ cu cele ale Primăriei Municipiului Bucureşti sau ale Primăriei Sectorului 1. În privinţa veniturilor suntem pe penultimul loc la nivelul Bucureştiului. Este o situaţie dramatică, dar încercăm să menţinem un standard de investiţii realist", subliniază domnul Cormoş.

Investiţiile sunt direcţionate spre infrastructură, spaţii verzi şi reabilitare termică

Potrivit directorului de investiţii al Primăriei, datorită constrângerilor bugetare, anul acesta nu vor fi făcute investiţii majore. Astfel, fondurile disponibile sunt orientate către modernizarea şi reabilitarea drumurilor, amenajarea spaţiilor verzi, reabilitarea termică a blocurilor, şi unităţi de învăţământ. "Anul acesta vom moderniza 18 străzi din cartierul Apărătorii Patriei. Valoarea investiţiei este de 18 milioane de lei. Licitaţiile au fost făcute, dar aşteptăm să termine Primăria Capitalei lucrările la reţelele de apă şi canal, deoarece străzile sunt în administrarea lor", precizează domnul Cormoş.

O altă investiţie a Primăriei vizează asigurarea cofinanţării de 30% din cheltuielile pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Numărul de locuinţe care vor fi reabilitate în acest an este dependent de alocările de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Anul trecut Ministerul a asigurat finanţarea pentru 11 imobile. Dintre acestea, două imobile au renunţat la program datorită duratei prea mari de aşteptare. Prin urmare, au fost reabilitate doar 9 blocuri, la un cost total de aproximativ 9 milioane de lei. "Anul acesta am prevăzut o sumă de aproximativ 10 milioane de lei pentru reabilitare termică (reprezentând cofinanţarea de 30%), care este însă blocată, deoarece nu au venit bani de la Minister decât pentru a plăti lucrările efectuate anul trecut", a adăugat domnul Cormoş.

Numărul mare de cereri pentru locuinţe sociale reprezintă o problemă pe care Primăria Sectorului 4 nu o poate rezolva, având în vedere că Primăria Municipiului Bucureşti are în responsabilitate locuinţele sociale, iar primăriile de sector doar îi transmit cererile înregistrate. La nivelul sectorului 4 sunt 200-300 de locuinţe sociale, toate ocupate. Ultimul ansamblu, compus din 119 garsoniere într-un fost cămin, a fost dat în folosinţă în acest an, a mai spus domnul Adrian Cormoş.

Potrivit domniei sale, mulţi investitori privaţi au investit în case ieftine, dar nu le-au valorificat prin închiriere, ci le-au vândut. În general, preţul s-a situat cu mult sub nivelul pieţei. Astfel, sunt constructori care au venit cu proiecte de case începând cu 100 mp şi un preţ de 50.000-60.000 de euro.

Un alt proiect major derulat de sector, cu o valoare de aproximativ 17 milioane de lei, vizează amenajarea zonelor verzi din jurul imobilelor. Aceasta în contextul în care în majoritatea lor ţările europene au o cotă a spaţiului verde de 5-6 ori mai mare decât Bucureştiul, argumentează domnul Cormoş.

De asemenea, pe 5 străzi vor fi efectuate lucrări pentru alimentarea cu apă şi realizarea reţelei de canalizare. Valoarea acestei investiţii este de 600.000 de lei.

Pe lângă aceste investiţii majore, Primăria de sector realizează şi administrează locuri de parcare. În prezent au fost realizate 30.000 de locuri de parcare pe raza sectorului. De asemenea, Primăria Sectorului 4 întreţine străzile, cu excepţia bulevardelor principale şi a drumurilor spre ieşirea din sector, care sunt în administrarea Primăriei Capitalei. "În perspectivă, proiectele de viitor le hotărâm în funcţie de încasări", accentuează domnul Cormoş.

Primăria nu poate accesa fonduri europene deoarece nu are obiective în proprietate

Principala problemă a Primăriei Sectorului 4 constă în faptul că nu deţine proprietăţi, doar administrează imobile repartizate de Primăria Municipiului Bucureşti. Din acest motiv, primăria nu a putut accesa fonduri nerambursabile care presupuneau prezentarea dovezii asupra proprietăţii imobilului vizat. În acest caz trebuie realizat un parteneriat cu Primăria Capitalei, proprietarul imobilelor. Prin urmare, singurele programe derulate de Primăria Sectorului 4 cu fonduri europene vizează serviciile sociale.

De asemenea, Primăria nu poate iniţia nici parteneriate public-private pentru că nu are terenuri, dar şi pentru că legislaţia impune în prezent efectuarea unei proceduri de achiziţie pentru stabilirea câştigătorului şi nu se poate negocia cu un anumit investitor, explică domnul Adrian Cormoş.

În opinia directorului de investiţii din cadrul Primăriei Sectorului 4, este improbabilă o creştere semnificativă a veniturilor la bugetul local pe baza impozitele colectate de la operatorii economici din mai multe motive: "Investitorii privaţi nu sunt stimulaţi de prezenţa infrastructurii în sector, îi interesează preţul investiţiei. Toţi investitorii se îndreaptă către zona de nord a Capitalei. În general, îi interesează să construiască blocuri, întreprinderi, sedii de birouri, nu să producă şi, implicit, să plătească taxe şi impozite locale. Oricum, sunt multe blocuri goale în tot oraşul. Chiar dacă s-au construit centre comerciale, ele nu plătesc decât impozitele pe clădiri, terenuri şi salarii, deoarece sediile centrale sunt în alte sectoare, iar impozitul pe profit este plătit acolo".

Domnul Cormoş precizează că pentru investiţii şi construcţii sunt terenuri mari disponibile la nivelul sectorului, dar acestea sunt proprietăţi private. De exemplu, sunt parcele în zona Lacului Văcăreşti şi la limita sectorului, în zona Berceni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional