Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sectorul 6: Aprobarea noului PUZ de sector ar putea trezi apetitul investitorilor

F.A. Perspective /

Marcel Bera, arhitectul sef din cadrul Primariei Sector 6

Marcel Bera, arhitectul sef din cadrul Primariei Sector 6

Giuleştiul pare să fie următoarea zonă de dezvoltare a sectorului 6, de la Parcul Crângaşi până spre Institutul Pasteur. Marcel Bera, arhitectul şef din cadrul Primăriei Sectorului 6, ne-a spus că zona beneficiază de utilităţi. "În plus avem intenţia ca anul acesta să reabilităm drumul de pe lângă Lacul Morii", subliniază domnul Bera.

Zona Giuleşti este parţial construită, existând mai multe terenuri disponibile pentru construcţii. O piedică în calea dezvoltării acestei zone, dar şi a unor mari suprafeţe din alte zone ale sectorului, o reprezintă lipsa de reglementări urbanistice. Atât timp cât PUZ-ul de sector este expirat, toate certificatele şi autorizaţiile de construire se eliberează în baza PUG-ului Municipiului Bucureşti.

Ori, şi PUG-ul este învechit, a fost aprobat în 2000, s-a prelungit cu un an valabilitatea acestuia în 2010, iar în decembrie 2011 cu încă un an.

Unele dintre reglementările din PUG nu sunt aplicabile la realitatea actuală, mai ales că, timp de cinci ani, s-au materializat pe teren prevederile PUZ-ului coordonator Sector 6, subliniază Marcel Bera.

Sunt foarte multe zone în care, ca efect al modificărilor aduse de Legea 350, nu pot fi iniţiate alte PUZ-uri decât strict în anumite cazuri (în vederea construirii de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producţie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidenţiale noi, infrastructură de transport, în situaţia extinderii intravilanului localităţii cu cel puţin 10.000 mp pentru funcţiuni de locuire sau cu cel puţin 5.000 mp pentru funcţiuni de servicii sau producţie).

Ca exemplu, sunt multe terenuri pe care nu se poate construi pentru că zona respectivă este încadrată în PUG-ul Municipiului Bucuresti ca L1C - zonă de locuinţe în care nu se poate construi decât în baza unui PUZ aprobat. Pe de o parte, deoarece PUZ-ul nou nu este încă aprobat, pe de altă parte, pentru că nu intră în categoria investitorilor mari, micii proprietari care vor să îşi construiască o locuinţă, nici nu pot iniţia ei PUZ. Aşa că persoanele fizice sau juridice au teren, plătesc impozite, dar nu pot construi.

La noul PUZ al sectorului 6 se lucrează de aproape 2-3 ani. "Am obţinut deja vreo 15 avize din cele 24 cerute în vederea aprobării", subliniază Marcel Bera.

"Sperăm totuşi ca până în vară să obţinem aprobarea PUZ-ului coordonator al sectorului 6", afirmă domnul Bera.

Aprobarea PUZ-ului este aşteptată şi de investitorii care vor să dezvolte un parc de distracţii în zona Giuleşti. Deşi ei intră în categoria marilor investitori şi ar fi putut iniţia un PUZ, totuşi la momentul respectiv PUZ-ul de sector era destul de avansat şi au decis să aştepte aprobarea acestuia.

Un spital nou în sectorul 6

O investiţie importantă pe care o are în vedere Primăria Sectorului 6 este construirea unui spital. Aceasta va fi posibilă numai după aprobarea PUZ-ului de sector. Până atunci se poartă discuţii cu investitorii interesaţi. Terenul necesar pentru viitorul spital, teren cu o suprafaţă de aproape 12.000 mp, a fost alocat, cu această destinaţie, printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Locuitorii sectorului vor avea mai multă verdeaţă

Primarul Cristian Constantin Poteraş intenţionează să realizeze un parc de agrement între bulevardul Timişoara şi parcul de distracţii TerraPark, zonă unde îşi are în prezent sediul REBU. În afara măririi suprafeţei de zonă verde a sectorului, aici ar urma să fie amenajate, temporar, scene, pe care să se organizeze concerte şi evenimente diverse.

Un proiect mai avansat, care beneficiază şi de fonduri europene, este "Reamenajerea totală a parcului Drumul Taberei". Lucrările vor demara în primăvară, deşi sunt puţin încurcate de organizarea de şantier de la noua linie de metrou.

Cea mai mare investiţie din sector

În acest an vor fi finalizate lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe aferente celor 110 autorizaţii de construire eliberate anul trecut. În plus, vor demara lucrări pentru alte blocuri. Intenţia primarului era ca până la alegerile locale (dacă erau la sfârşitul anului) să reabiliteze toate blocurile de pe bulevardul Iuliu Maniu.

Planul primarului Cristian Constantin Poteraş este ca în cinci - şase ani, să fie reabilitate toate blocurile din sectorul 6. Fondurile necesare sunt asigurate de la bugetul local şi din credite de la Banca Europeană de Investiţii.

Din decembrie 2011 printr-o hotarâre a Consiliului Local Sector 6 s-a decis ca primăria să suporte şi cota parte de 20% din cheltuielile de reabilitare care revenea beneficiarilor.

Reprezentanţii primăriei poartă discuţii cu diverşi investitori pentru a demara un proiect de construcţie a unor locuinţe sociale. "Sunt în curs de analiză nişte variante de construire utilizate în America şi Vestul Europei, care să coste foarte puţin datorită sistemulului constructiv", ne-a spus domnul Bera.

Cererea cea mai mare este, în continuare, pentru locuinţe

În continuare sunt necesare locuinţe, apreciază arhitectul şef al Sectorului 6. "Dar cine investeşte în astfel de proiecte trebuie să îşi reanalizeze modalităţile de a investi şi de a construi, preţul la care construieşte şi preţul la care intenţionează să vândă. Dacă cineva îşi mai închipuie că va mai câştiga 100% din ceea ce investeşte, vine degeaba.", spune domnul Bera.

În prezent, cererea de locuinţe este mai mare decât oferta. Preţurile la care sunt oferite locuinţele sunt prea mari faţă de cele din cerere. Aceasta şi pentru că investitorii care au construit în urmă cu trei-patru ani au cumpărat foarte scump terenurile.

Anul trecut s-au realizat proiecte de mici dimensiuni

Majoritatea autorizaţiilor de construire eliberate anul trecut pentru locuinţe au vizat construirea de căsuţe, extinderi ori mansardări. Câteva au fost pentru blocuri mici, cu regim de înălţime de 3 - 4 nivele. "Nu au mai fost proiecte mari, nu au mai fost investiţii majore, doar mici investiţii de tipul extinderi, mansardări, construirea unei alte căsuţe pe acelaşi teren", subliniază Marcel Bera.

Sectorul 6 este construit până la o limită. Aşa se face că în zonele constituite din sector nu prea mai sunt terenuri libere pe care să se poată construi. În schimb, la nivel de sector, în afara zonelor constituite mai sunt încă destule terenuri pe care este posibil să se construiască. Majoritatea sunt terenuri private mai mici sau mai mari provenite din fostele zone industriale. În mare parte însă acestea nu au utilităţi, parţial au curent, dar nu şi canalizare.

Alegerile politice ar putea amâna deciziile privind investiţiile mari

Arhitectul şef al Sectorului 6 se teme că mulţi investitori vor amâna luarea unor decizii până după alegerile locale şi parlamentare care au loc în acest an. "Investiţiile private mici nu vor fi la fel de afectate, dar deciziile pentru investiţii mari ar putea fi luate abia după alegeri. Nu ştiu dacă după cele locale sau chiar după cele generale", spune domnia sa.

Reabilitarea termică în sectorul 6

273 de blocuri ar trebui finalizate în 2012

Primăria Sectorului 6 şi-a propus să finalizeze în anul 2012 reabilitarea termică a 273 de blocuri. La 110 dintre acestea lucrările au început în trimestrul al treilea din 2011 şi urmează să fie finalizate în acest an. Pentru celelalte 163 de blocuri se lucra în luna februarie la elaborarea documentaţiei tehnice (audit energetic, expertiză tehnică structurală, studiu de fezabilitate şi proiect tehnic), ne-au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 6.

În anul 2010 au fost finalizate lucrările de reabilitare la 27 de blocuri din Sectorul 6.

Cost de maxim 75 euro pe mp

Costurile pentru reabilitarea termică a blocurilor au o valoare maximă de 75 euro pe metru pătrat. Diferenţele de cost variază şi în funcţie de tipul de bloc şi cantităţile executate în fiecare caz, explică reprezentanţii Primăriei Sectorului 6.

Lucrările incluse în acest program sunt: termo-hidroizolarea terasei; înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă energetic; anveloparea pereţilor; anveloparea planşeului peste subsol, respectiv înlocuirea instalaţiilor de încalzire şi apă caldă din subsol (opţional, la cererea asociaţiei de proprietari).

Immochan, divizia imobiliară a Grupului Auchan va dezvolta în perioada 2012-2013 două proiecte în Sectorul 6:

- în cartierul Giuleşti, unde Auchan va deschide primul hipermarket Auchan City cu o suprafaţă de vânzare de 5.000 mp. Adiacent va fi construită o galerie comercială de 2.050 mp suprafaţă închiriabilă.

- în cartierul Ghencea, este prevăzut un centru comercial format dintr-o galerie cu circa 100 de magazine, patru suprafeţe de dimensiuni medii şi un hipermarket Auchan de 11.200 mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional