Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

ŞemineePoveşti la gura ...şemineului

F.A. Amenajări /

Şemineu Ambient

Şemineu Ambient

De mii de ani focul captează atenţia şi stârneşte idei. Tocmai de aceea omul a încercat să îl controleze în diferite moduri, atât pentru inovaţie cât şi pentru hrană, confort sau relaxare. Pentru a vă relaxa cel mai potrivit este un colţ "cald" şi elegant realizat cu ajutorul şemineului care creează o atmosferă feerică în locuinţa dumneavoastră.

Şemineul este recomandat pentru orice tip de casă. Acesta poate să fie, sau să devină, punctul de atracţie al oricărui living, înfrumuseţând şi dând căldură, atât la propriu, cât şi la figurat, locuinţei şi ridicând valoarea acesteia.

Până la forma finală a şemineului trebuie să trecem peste mai multe etape cum ar fi documentarea, discuţiile cu specialiştii în domeniu, achiziţia şi montarea unui astfel de element. De foarte multe ori se întâmplă să nu ştim ce să alegem, de ce să ţinem cont când cumpărăm un şemineu şi cum să procedăm ca acesta să fie montat corect.

Varietatea modelelor de şeminee, produse şi comercializate de societăţile de profil din ţară, vă permite să alegeţi şemineul potrivit pentru orice tip de design interior.

Pe piaţa de profil puteţi găsi şeminee pe lemne, gaz sau bioetanol, şeminee moderne, rustice sau clasice, şeminee închise sau deschise.

Alegerea finisajului potrivit pentru şemineu este foarte importantă, el înnobilându-vă locuinţa, contribuind din plin la atmosfera interiorului, în acelaşi timp asigurând integrarea perfectă pentru şemineu în decorul interior.

În ipoteza în care un beneficiar nu găseşte un model care să-i placă din cataloagele răsfoite, specialiştii pot executa şi şeminee personalizate, din orice tip de material: piatră, calcar, granit, marmură, travertin, lemn, metal etc.

Piatra naturală, şlefuită sau sculptată în diferite forme, marmura, granitul şi lemnul sunt materialele a căror calitate de excepţie vor imprima spaţiului dumneavoastră o notă rafinată, personalizată, în funcţie de dorinţele fiecăruia.

Cele mai multe societăţi vin în sprijinul clienţilor cu informaţii necesare realizării de şeminee, cu specialişti, schiţe, cataloage, asistenţă tehnică la montaj şi consiliere în alegerea focarelor din fontă pentru şeminee închise, cât şi dimensionare, ofertare, asistenţă tehnică şi transport pentru coşurile de fum aferente şemineelor.

Includeţi şemineul încă din faza de proiect a casei

Specialiştii în domeniu spun, la unison, că ideal ar fi ca proiectul locuinţei să cuprindă încă de la început detaliile privind spaţiul destinat şemineului. "Ideal ar fi ca proiectul locuinţei să cuprindă de la bun început toate detaliile privind spaţiul destinat şemineului şi coşului de fum deoarece, ulterior, posibilitatea de a amplasa aceste două elemente devine mai dificilă sau apar acele compromisuri care nu ne fac întotdeauna plăcere", ne-a declarat Florin Opriş, director de vânzări în cadrul societăţii "Macimo", din Bucureşti.

"Ideal este să se stabilească poziţia şemineului din faza de proiect a locuinţei pentru a putea executa coşul de fum, care, în cazul şemineelor pe lemne trebuie să aibă diametrul interior în funcţie de mărimea focarului ales şi trebuie să depăşească punctul cel mai înalt al casei. În situaţia în care casa este gata dar se doreşte un şemineu, acesta se poate face, dacă este posibilă instalarea unui coş exterior, urmând apoi a se monta un şemineu pe lemne", ne-a declarat ing. Florin Georgescu, din partea societăţii "Şeminee Ambient" din Bucureşti.

În cazul în care, din diverse motive, nu se poate face montajul coşului pe exterior trebuie să ştiţi că mai există posibilitatea instalării unui şemineu. Acesta poate fi un şemineu pe gaz cu tiraj forţat şi atunci coşul se scoate orizontal, în exteriorul clădirii, sau se poate monta un şemineu cu bioetanol, la care nu este necesară montarea unui coş, arderea fiind fără miros şi noxe. Bioxidul de carbon eliminat de un astfel de şemineu este echivalent cu arderea a 2-3 lumânări.

În principal, cei care îşi doresc un şemineu, trebuie să ţină cont de faptul că instalarea trebuie făcută de o firmă specializată deoarece o instalare făcută fără respectarea unor reguli poate avea efecte nedorite cum ar fi funcţionarea defectuoasă (şemineul scoate fum în casă) sau, în cel mai rău caz, folosirea lui poate duce la apariţia unui incendiu.

Durata de execuţie a unui şemineu depinde foarte mult de tipul de şemineu ales, materialul din care este realizat sau dimensiunile acestuia.

Astfel, şemineele importate de societatea "Şeminee Ambient" sunt prefabricate în Franţa iar timpul de montaj este de 5-8 ore, fără praf sau mizerie în locul unde se montează.

Şemineele executate de societatea "Macimo" au un termen de execuţie de până la 15 zile.

Ce şeminee se cumpără?

Reprezentantul societăţii "Macimo" sus­ţine că cele mai căutate şeminee sunt cele dotate cu incinte de ardere din fontă turnată sub presiune, a căror uşă cu geam vitroceramic termorezistent culisează şi pe vertical, şeminee care oferă posibilitatea de a privi focul pe viu, fără a scoate fum în interiorul camerei şi în acelaşi timp oferă o siguranţă mai mare decât în cazul parascânteiului din plasă care se ataşează deobicei în faţa vetrelor deschise tradiţionale.

Potrivit reprezentatului societăţii "Şeminee Ambient", în egală măsură, sunt căutate şemineele din gama economică, pentru care preţurile, cu montaj inclus oriunde în ţară, pornesc de la 1.690 euro cu TVA şi şemineele din gama premium, cum sunt cele produse în Franţa de Cheminees La Romaine. Modelele rustice sunt cele mai căutate, urmându-le la mică distanţă cele moderne şi apoi cele clasice. Ca tip de focar, cele mai vândute sunt şemineele cu focar închis, din fontă.

Montarea şemineului, obligatoriu executată de o firmă specializată

Un rol crucial în exploatarea ulterioară a şemineului îl are instalarea de către o firmă specializată, care să acorde o garanţie reală produsului şi eliminarea oricăror neajunsuri care pot să apară ulterior, în timpul folosirii. Spre exemplu "Şeminee Ambient" oferă clienţilor doi ani garanţie de montaj şi bună funcţionare, iar pentru focare 5 ani garanţie totală.

De asemenea, societatea "Macimo" oferă o garanţie de 5 ani pentru şemineele executate.

Pentru o utilizare îndelungată şi fără probleme trebuie să aveţi un şemineu şi un focar de calitate, apoi trebuie ca lemnele folosite să fie uscate, tăiate la dimensiunea corespunzătoare fiecărui focar iar cantitatea de lemne introdusă în focar la o încărcare să nu depăşească limita maximă admisă pentru aceasta.

Curăţarea coşului trebuie făcută la 1-3 ani, în funcţie de frecvenţa folosirii şemineului.

Rolul şi importanţa coşului de fum

Coşul de fum are un rol esenţial în exploatarea fără probleme a şemineului. "Şemineele pe lemn sau pe gaz (clasice, moderne, rustice,etc), vor avea nevoie întotdeauna de un coş de fum bine dimensionat a cărui întreţinere nu trebuie tratată cu nepăsare, chiar dacă meseria de coşar este pe cale de dispariţie, curăţarea trebuie efectuată măcar odată pe an", ne-a declarat domnul Opriş.

Coşul trebuie dimensionat exact în funcţie de tipul de şemineu şi de focarul ales. Astfel un şemineu al cărui coş are un diametru mic, raportat la focarul ales, nu va avea tiraj şi va scoate fumul în casă, la fel şi unul dimensionat prea mare va genera un tiraj invers şi şemineul nu va funcţiona corect.

Specialiştii "Şeminee Ambient" sfătuiesc pe cei interesaţi în achiziţionarea unui şemineu să realizeze coşul de fum tot cu firma care va instala şi şemineul.

Şeminee clasice - caracteristici şi întreţinere

Şemineele clasice, cu finisaj de excepţie, vor imprima încăperii dumneavoas­tră o atmosferă rafinată, de confort şi relaxare. Ele pot fi încadrate încă din faza de proiectare a locuinţei sau ulterior construcţiei, respectându-se criteriul de armonizare cu restul spaţiului.

Specifice pentru şemineele clasice sunt stilul echilibrat, discret, supleţea şi delicateţea elementelor decorative.

Pentru buna întreţinere a acestor şeminee, care funcţionează pe lemne, specialiştii societăţii Macimo recomandă curăţarea coşului de fum în fiecare an şi golirea la timp a sertarului cenuşarului, spre a permite o bună circulaţie a aerului. Pentru a obţine cât mai multă căldură, căutaţi să utilizaţi lemn din esenţe sărace în răşini. Densitatea acestuia, puterea calorică şi conţinutul de apă sunt elemente care ar trebui avute în vedere, atât pentru obţinerea unei flăcări plăcute ochiului, cât şi pentru producerea căldurii.

Şeminee rustice pentru seri pline de farmec

Cu un aspect estetic deosebit, şemineele rustice sunt ideale pentru a recreea atmosfera trecutului. Construite cu spatele la zid, ele se continuă în înălţime cu o grindă solidă, care pune în valoare căminul şi dă o notă de mister ansamblului. Un astfel de şemineu poate reprezenta alegerea ideală pentru locuinţa de vacanţă sau pentru o casă construită în stil vechi.

Pentru mai multă autenticitate, majoritatea modelelor de şeminee rustice sunt construite cu focar deschis, dar se poate opta şi pentru un focar închis.

Ambianţa imprimată încăperii prin prezenţa unui şemineu rustic va fi ideală pentru o seară liniştită în familie, cu prietenii sau o seară romantică.

Şeminee moderne

Şemineele moderne, caracterizate prin simplitatea şi eleganţa formei, se adaptează perfect interioarelor contemporane, aliniindu-se noilor tendinţe în materie de design. Pentru realizarea hotei şi a căminului, sunt adoptate cu predilecţie formele dreptunghiulare, cu vatra cât mai mare, îmbinată în arhitectura zidului pe care se sprijină.

Macimo SRL execută şeminee moderne pe lemne sau pe gaz, de dimensiuni şi culori variate.

Puteţi fie să alegeţi unul dintre modelele de şeminee moderne din cataloagele societăţilor de profil, fie să propuneţi reproducerea unui alt model, care să corespundă cât mai exact gusturilor dumneavoastră.

O ofertă impresionantă de şeminee pe lemne

Şemineele pe lemne sunt recomandate pentru un ambient clasic sau rustic. Din această categorie puteţi alege un şemineu cu foc deschis sau cu focar din fontă.

Modelele de şeminee pe lemne sunt încă foarte căutate deoarece rămâne nealterată fascinaţia flăcărilor care ţâşnesc dintre lemne, trosnetul şi mirosul lemnului care arde şi zgomotul caracteristic tirajului.

Şemineele pe gaz - o soluţie foarte practică de încălzire

Şemineele pe gaz sunt mai uşor de întreţinut, întrucât nu se depun funingine şi cenusă, ca în cazul şemineelor pe lemne.

Şemineele bio

Art&Craft Design SRL din Otopeni comercializează şeminee Planika, de tip bio, ce folosesc la ardere bioethanol (combustibil lichid, obţinut din plante, ce nu produce fum, miros, cenusă sau alte reziduuri neplăcute).

Aceste şeminee se deosebesc de cele clasice atât prin metoda bio de ardere, cât şi prin faptul că nu necesită horn, coş, aerisire sau evacuare. Şemineele se pot reloca foarte uşor, nefiind necesar un spaţiu special pentru ele. Pot fi reamplasate după dorinţă în living, dormitor, camera de zi chiar şi grădini sau terase.

Fiind strict decorative, ele sunt concepute să creeze o atmosferă intimă, plăcută şi caldă.

Deoarece cântăreşte mult mai puţin decât un şemineu tradiţional acest nou tip de şemineu este mult mai simplu şi mai uşor de instalat şi poate fi funcţional în câteva ore.

Cele mai solicitate şeminee sunt cele pentru perete şi cele destinate spaţiilor exterioare (terase, grădini). "Şemineele pentru perete sunt căutate tocmai pentru inovaţia ce o propun - şemineu încastrat în perete, una din ultimele ţendinţe în materie de design şi decoraţiuni. Iar cele pentru grădini şi terase tocmai pentru că piaţa autohtonă a început să pună preţ destul de mare pe amenajarea spaţiilor adiacente locuinţei", ne-a declarat domnul Radu Chiriţa, brand manager Art & Craft Design SRL

Chiar dacă nu locuiţi la casă trebuie să ştiţi că aceste şeminee pot fi folosite şi în apartamente. Neavând nevoie de horn, coş sau tubulatură, ceea ce la bloc este imposibil, sunt perfecte pentru folosinţa în apartamente. Tot ceea ce avem nevoie în apartament pentru folosinţa lor este o suprafaţă de minimum 20mp şi o ventilaţie naturală (uşă sau fereastră). Deoarece şemineele Planika creează o flacară reală trebuie să aveţi grijă să nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în preajma şemineului şi nu lăsaţi focul aprins în momentul în care părăsiţi locuinţa.

Modelele şi materialele folosite sunt foarte variate. Fie că vorbim despre şeminee murale, şeminee cu dublă faţă, şeminee inserate în mese funcţionale, şeminee de sine stătătoare, şeminee clasice sau şeminee moderne, şeminee de gradină sau terasă acestea pot satisface orice exigenţă în materie de şeminee.

Puteţi opta pentru un şemineu din piatră naturală de râu, de lemn de stejar, sticlă termorezistentă, şeminee suflate cu aur de 24 de karate, oţel inoxidabil vopsit la cald, furnir natural, mdf, inox şi lista poate continua.

În funcţie de complexitatea modelului şi materialele din care sunt creeate şemineele Planika pot fi comercializate cu preţuri cuprinse între 500 şi 6.000 de euro.

Tendinţe şi noutăţi

"Tendinţa care se observă pe piaţa din Franţa şi din Italia este îndreptarea clienţilor şi arhitecţilor către şeminee moderne, metalice şi minimaliste", ne-a declarat domnul Florin Georgescu.

O noutate de la "Art&Craft Design " SRL din Bucureşti o reprezintă modelele de ultimă generaţie cu pornire/oprire din telecomandă, cu panou central de control al flăcării.

Şemineele şi criza

Deşi criza a lovit şi segmentul materialelor de construcţii şi al materialor pentru finisaje şi decoraţiuni interioare, părerile asupra evoluţiei vânzărilor în domeniul şemineelor sunt diferite. Unele firme s-au adaptat noilor condiţii din piaţă şi vin în sprijinul clienţilor cu o nouă politică de preţuri, aceea a preţurilor de criză.

"Criza financiară a lovit dramatic segmentul construcţiilor de locuinţe, taxele şi impozitele cresc iar statul pare că nu încurajează firmele private. Cu toate acestea încercăm să supravieţuim adaptându-ne la situaţia actuală şi venind cu modele de şeminee , care pornesc de la 1.000 de euro + TVA, cu montaj şi garanţie de 5 ani, exceptând coşul de fum. Surprinzător, însă, este faptul că şemineele la acest preţ se vând cel mai puţin", ne-a declarat reprezentantul societăţii "Macimo", domnul Florin Opriş.

Domnul Radu Chiriţa, brand manager Art & Craft Design, ne-a declarat că "inevitabil, criza a atins, cred, pe toată lumea, însă se pare că acea categorie de oameni cărora ne adresăm şi-a păstrat interesul faţă de confortul personal în amenajarea locuinţei".

De altă părere este domnul Florin Georgescu de la "Şeminee Ambient", pentru care, în ultimul an, vânzările au cres­cut. "Din punctul nostru de vedere, vânzările de Şeminee Ambient au cres­cut cu aproximativ 15-20% faţă de anul trecut ca urmare a politicii de preţuri pe care am adoptat-o: preţul montajului este acelaşi oriunde în ţară, iar creşterea de 5% a TVA-ului este suportată în totalitate de firma noastră. Un alt factor care a dus la creşterea vânzărilor a fost acordarea a cinci ani de garanţie totală pentru toate elementele focarului, inclusiv cele aflate în contact permanent cu focul".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional