Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

SERA DE CURTEPuteţi avea flori tot anul, indiferent de anotimp

F.A. Amenajări /

Puteţi avea flori tot anul, indiferent de anotimp

Florile şi plantele necesită îngrijire indiferent de vremea de afară. Aşa că, locul cel mai potrivit pentru semănarea, creşterea şi îngrijirea lor este sera.

Aceasta este o construcţie specială, care se poate integra armonios în curtea casei.

"Serele sunt construcţii speciale menite să creeze un microclimat favorabil plantelor atunci când condiţiile naturale de mediu sunt diferite de cerinţele diverselor specii pe care dorim să le cultivăm", ne-a declarat domnul Lucian Bolcaş, administrator al site-ului www.constructii.ro.

Mini-serele sunt construcţii destinate fie cultivării legumelor necesare consumului familial, fie pentru protejarea plantelor ornamentale de factorii climatici nefavorabili.

"În situaţia încălzirii serei pe parcursul anotimpului rece, se pot obţine recolte de legume timpurii, sau târzii, care pot veni în completarea legumelor existente pe piaţă. O mini-seră cultivată, fie cu legume, fie cu flori, poate reprezenta o oază de linişte şi de deconectare", ne-a declarat domnul Marius Terzi, director de vânzări al societăţii "Dio Tes Com" SRL din Târgu Mureş, reprezentant în ţara noastră al companiei "DS Greenhouses" Olanda.

În cazul în care vă hotărâţi să construiţi o seră pentru flori sau plante în curtea casei trebuie să ţineţi cont de mai mulţi factori printre care cel mai important este locul în care veţi amplasa sera. Terenul pe care doriţi să construiţi sera este bine să fie orientat spre sud pentru a avea o iluminare naturală.

"Sera trebuie să fie amplasată într-o zonă însorită, ferită de umbra casei sau a vegetaţiei de talie mare. Pe cât posibil locaţia trebuie să fie ferită de curenţii de aer rece, iar terenul trebuie să fie plan", ne-a sfătuit domnul Marius Terzi.

Pe de altă parte, domnul Lucian Bolcaş ne spune că "pentru a favoriza scurgerea apei, înclinaţia optimă a terenului este de la nord la sud, iar pânza freatică trebuie să se găsească mai jos de 1,5 - 2 metri sau se va face drenarea solului, în cazul serelor de producţie şi a răsadniţelor. În cazul serelor de dimensiuni mici, pe care le construim pentru păstrarea colecţiilor personale de plante şi unde nu există culturi direct pe sol, se va face pardosirea şi racordarea la instalaţia de canalizare pe care o avem în casă. Nu trebuie să uităm racordarea la instalaţia de apă curentă".

Din ce materiale putem construi o seră?

Serele sunt construcţii speciale din lemn şi sticlă, metal şi sticlă sau alte materiale moderne. Conform domnului Bolcaş, sera trebuie să fie rezistentă şi să conţină cât mai puţine elemente opace. Cel mai des întâlnite sunt serele cu acoperiş în două ape, peste care soarele trece de la est la vest, asigurându-se lumină pe tot parcursul zilei, avantaj pe care îl au şi serele cu acoperiş în formă de cupolă.

Acoperişul trebuie să fie prevăzut cu instalaţie pentru umbrire sau jaluzele, pentru perioada de vară şi ferestre pentru aerisire, controlul temperaturii şi umidităţii.

Aerisirea serei reprezintă un alt factor pe care trebuie să îl luăm în calcul atunci când ne gândim să construim o seră. Aerisirea prin ferestrele laterale duce la formarea curenţilor de aer, ceea ce ar dăuna plantelor, iar încălzirea trebuie făcută de jur-împrejurul pereţilor, pentru a avea un strat de aer cald şi pentru a topi zăpada în timpul iernii.

În privinţa temperaturii, în seră trebuie să ţineţi seama de faptul că există cerinţe diferite ale plantelor faţă de acest factor şi eventual veţi compartimenta sera. Pentru a cultiva plante tropicale, temperatura nu trebuie să scadă sub 16-18 grade Celsius, iar pentru plante cu pretenţii mici faţă de căldură în timpul iernii, cum sunt citricele, azaleele, cactuşii, este nevoie de o temperatură de 5-6 grade Celsius. Atunci când temperatura aerului de afară scade sera trebuie să facă faţă condensului şi să îl colecteze pentru a nu ajunge pe frunze. Depunerile de verzeală, calcar sau rugină de pe geamuri trebuie curăţate pentru a nu împiedica accesul luminii în interior.

Compania "DS Greenhouses" execută sere cu fundaţie din beton armat, structură de rezistenţă din fier galvanizat iar învelitoarea din aluminiu şi geam normal sau securizat, sau aluminiu şi policarbonat.

Durata de construcţie a unei sere variază în funcţie de mărimea serei şi de gradul de complexitate al lucrării. În condiţii normale de lucru, pentru o suprafaţă de un hectar de seră, timpul alocat ridicării serei şi montajului echipamentelor din seră este de maximum 9 luni.

Toate serele au stâlp de suţinere de 2,20 m, pereţii exteriori înveliţi cu un singur rând de geam şi bare de aluminiu, acoperite cu garnituri de cauciuc. Ochiurile de ventilaţie au dimensiunea de 1,65 m x 0,73 m şi se deschid manual. Uşile de acces au 1,20 m x 1,20 m. Pachetul include şi schemă de montaj.

Preţurile au fost furnizate de compania "DS Greenhouses" şi nu conţin TVA. La preţul de vânzare se adaugă costurile de transport din Olanda până la beneficiar. Costurile de asamblare, turnare şi materiile pentru fundaţie, nu sunt incluse în preţul de vânzare.

"Cei interesaţi în realizarea unei investiţii în acest domeniu trebuie să ştie că preţurile de vânzare diferă foarte mult, în funcţie de mărime, înălţime, formă, gradul de echipare al serei, cultura pentru care este destinată, tipul de combustibil utilizat pentru încalzire", ne-a declarat domnul Marius Terzi, director de vânzări al societăţii "Dio Tes Com" SRL din Târgu Mureş.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional