Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Sibiu: Discrepanţe mari între cerere şi ofertă

F.A. Piaţa Imobiliară /

Sibiu: Discrepanţe mari între cerere şi ofertă
  • document ataşat Chirii în Sibiu
    apasă aici pentru a descărca.

    Programul Prima Casă II nu a reuşit să dezmorţească în acest an piaţa imobiliară din Sibiu. Pentru cei mai mulţi clienţi locuinţele sunt încă prea scumpe, chiar dacă preţurile au mai scăzut. Agenţii imobiliari din Sibiu ne-au spus că, în prima parte a acestui an, au fost căutate apartamentele cu două camere, ce puteau fi achiziţionate şi cu 31.000 de euro.

    Pentru apartamente sunt două categorii de clienţi: cei care achiziţionează cu bani lichizi la preţuri de până în 30.000 euro şi cei care cumpără prin programul Prima Casă cu 18.000 - 57.000 de euro, ne-a declarat Lucian Zară, administrator franciză Casa Pitas Sibiu.

    Preţurile apartamentelor au scăzut în Sibiu cu 15-27% faţă de 2008. Scăderea este apreciată de agenţii imobiliari ca fiind destul de redusă. "Ne aşteptăm ca preţurile să scadă cu aproximativ 25% până la sfârşitul anului. Tranzacţiile ar putea să reînceapă dacă se reduc preţurile cu 40% faţă de 2008", apreciază administratorul Casa Pitas Sibiu.

    Apartamentele noi sunt, încă, prea scumpe

    Pe sectorul rezidenţial se vând preponderent garsoniere care costă maxim 18.000 de euro, au preţ mai mare doar dacă sunt decomandate. Sunt şi oferte de garsoniere direct de la constructor cu 18.500 euro, la gri, vândute din stadiul de proiect.

    Apartamente de 4 camere decomandate s-au vândut şi cu 51.000 - 55.000 euro. În general, se caută apartamente în zonele Mihai Viteazu, Calea Dumbrăvii, Ştrand.

    Apartamentele noi au preţuri în jur de 900 euro/mp, la gri. Nu se vând apartamentele noi ale dezvoltatorilor care au rămas cu preţurile din 2008 sau au scăzut doar cu un 10%. "Ne aşteptăm ca preţurile să mai scadă pe piaţa imobiliară cu 10-15% până la sfârşitul anului", precizează domnul Zară.

    Preţurile apartamentelor vechi s-au redus cu aproximativ 15-20% faţă de anul trecut.

    Se vând doar locuinţe individuale ieftine

    Agenţii imobiliari intervievaţi apreciază că locuinţele individuale nu se prea vând "deoarece populaţia Sibiului este conservatoare şi înaintată în vârstă". Anul acesta s-a vândut o casă locuibilă, cu o curte de aproximativ 400 mp, la 25.000 euro. Dar asemenea oferte sunt rare şi timpul de la prezentare a ofertei pe piaţă până la vânzare este de maxim două zile.

    Agenţii spun că fac destul de rar tranzacţii cu case. "Sunt, de exemplu, persoane care schimbă apartamentul pentru casă, dar oricum, caută la un preţ între 70.000-100.000 euro, iar la acest preţ pot găsi case în zone marginale, de exemplu Şelimbăr, Lazaret, Terezian", explică domnul Nicolae Cheseg, de la "Intermed Casa".

    Preţurile terenurilor ar putea să mai scadă anul acesta

    Pe piaţa terenurilor, în pofida reducerilor de preţuri raportat la 2008, tranzacţiile se axează numai pe ofertele cu reduceri deosebite.

    Terenurile intravilane au un preţ mai redus cu aproximativ 60% faţă de 2008. Astfel, un teren în centrul oraşului, pe Calea Dumbrăvii, pentru care se cerea 400 - 600 euro pe mp în 2008, s-a vândut în vara lui 2010 cu aproximativ 180 de euro pe mp. În luna august erau terenuri, în centru, chiar şi la 120 euro, negociabil. "Ne aşteptăm să mai scadă preţurile terenurilor cu 15-20% până la sfârşitul anului", precizează domnul Zară.

    Un teren cu utilităţi în Şelimbăr, de la 120 euro pe mp în 2009, era în vară oferit la 70 euro pe mp. Un teren pe Calea Cisnădiei, de la 120 euro pe mp, este acum la 45 euro pe mp.

    Apartamentele mari se închiriază greu

    Chiriile pentru apartamentele cu două camere, decomandate, oscilează între 200 - 250 euro pe lună, în timp ce pentru cele semidecomandate sunt de 170 - 220 euro pe lună.

    La garsoniere, chiriile se situează, în general, până în 150 euro pe lună, în jur de 160 euro pentru zona centrală şi 120 euro pe lună în zona Vasile Arond. Pentru apartamentele cu 3 camere se solicită 200-250 euro, dar se închiriază mai greu.

    Multe spaţii comerciale libere

    În zonele bune ale oraşului, chiriile pentru spaţiile comerciale sunt pe la 10 euro pe mp pe lună. "Cam 85% din spaţiile comerciale din centru sunt ocupate. În zonele mediane doar în jur de 50-60%", estimează domnul Zară.

    Pentru spaţiile industriale, chiria este în jur de 2 euro pe mp + TVA, negociabil, pentru suprafeţe minime de 1.000 mp.

    De asemenea, intenţia de absorbţie a fondurilor europene, în special pe infrastructură, a adus la creşterea interesului pentru exploataţiile de piatră, în special bazalt.

    În ultima perioadă cererea pentru spaţii de birouri a scăzut puţin şi a cres­cut în schimb pentru spaţii comerciale, susţin agenţii imobiliari din Sibiu.

    Astfel, un spaţiu comercial de 140 mp situat pe bulevardul Mihai Viteazu, era oferit în vară la 4.400 euro pe lună. Un alt spaţiu amplasat central, de 120 mp, are o chirie de 2.600 euro pe lună.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional