Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

SIMACEK GARDENING:"Dacă acoperişurile verzi sunt instalate corect, ele aduc beneficii economice şi ecologice"

Amenajări /

"Dacă acoperişurile verzi sunt instalate corect, ele aduc beneficii economice şi ecologice"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Acoperişurile verzi sunt puţin promovate pe piaţa din ţara noastră, deşi reprezintă un concept prietenos cu mediul înconjurător.

    Una dintre companiile care derulează activităţi în domeniu este SIMACEK Gardening din Cluj-Napoca, societate care, în 2016, a beneficiat de o finanţare norvegiană pentru dezvoltarea soluţiilor sale.

    Doamna Marina Negură, director executiv al SIMACEK Gardening, ne-a vorbit despre acest tip de acoperişuri în general, respectiv despre produsele companiei, explicând că, potrivit normativelor din domeniu, este considerat un sistem de acoperiş verde orice spaţiu ce presupune vegetaţie sau pavaj, care este construit peste un planşeu de beton.

    "Asta înseamnă că există necesitatea utilizării unei stratificaţii specifice pentru facilitarea drenajului surplusului de apă şi asigurarea condiţiilor optime pentru dezvoltarea plantelor pe acea suprafaţă care nu are contact direct cu pământul vegetal", ne-a declarat Marina Negură, adăugând: "În literatura de specialitate se disting trei tipuri de acoperişuri verzi ce se diferenţiază prin tipul de vegetaţie pe care îl pot susţine şi prin greutatea stratificaţiei: extensive (sunt necirculabile şi presupun o vegetaţie perenă suculentă); acestea sunt cele mai uşoare sisteme de acoperişuri verzi, au circa 150 kg/mp; semi-intensive (sunt circulabile şi presupun o vegetaţie de tip gazon, plante perene sau arbuşti); aceste terase verzi presupun circa 350 kg/mp; intensive (sunt circulabile şi pentru acestea se utilizează o vegetaţie compusă din gazon, arbuşti şi chiar arbori de talie mică); acest sistem de acoperiş verde are greutatea cea mai ridicată, care porneşte de la 450 kg în sus".

    Conform doamnei Negură, acoperişurile verzi se pot construi pe orice suprafaţă (plană sau înclinată cu o pantă de sub 20 grade) care este hidroizolată corespunzător şi care suportă greutatea acestor sisteme la saturaţie.

    Compania SIMACEK se axează pe proiectarea, amenajarea şi întreţinerea acoperişurilor verzi, iar în cei şase ani de activitate pe piaţa românească a avut ocazia să amenajeze toate cele trei tipuri de acoperişuri verzi. Referindu-se la proiectul derulat cu finanţare norvegiană, doamna Negură ne-a spus: "În cadrul proiectului desfăşurat cu susţinerea Innovation Norway, compania noastră s-a axat pe cercetarea sistemului de acoperiş verde extensiv. În urma cercetării avem un produs validat, care ajunge la o greutate de circa 150 kg/mp şi nu depăşeşte grosimea de 12 cm (fără vegetaţie). Am căutat să alegem componente locale care să permită funcţionarea acoperişului verde în condiţii climatice întâlnite la noi şi care să nu necesite irigare suplimentară".

    Compania nu deţine o staţie de cercetare, însă are locaţii de studiu dotate cu aparatură de înregistrare, colectare şi interpretare date de ultimă generaţie.

    Conform afirmaţiilor directorului SIMACEK, durata de viaţă a oricărui acoperiş verde este în directă legătură cu mentenanţa şi irigarea care i se acordă.

    Marina Negură afirmă: "Dacă sistemele de acoperişuri verzi sunt instalate corect, atunci ele pot aduce numeroase beneficii de ordin economic şi ecologic. Printre acestea putem enumera: protecţia hidroizolaţiei, antifonare, îmbunătăţirea eficienţei termice, managementul apelor pluviale, susţinerea biodiversităţii, îmbunătăţirea calităţii aerului ş.a. În plus, sunt studii care relevă că acoperişurile verzi, în condiţii de temperaturi ridicate, preiau o parte din acestea datorită succesiunii de straturi şi a vegetaţiei astfel diminuând efectul de seră. În cazul precipitaţiilor, acoperişurile prezintă capacitatea înmagazinării unei bune părţi de ape pluviale, ceea ce înseamnă că acea cantitate de apă nu mai ajunge în sistemul de canalizare".

    Marina Negură a subliniat că, înainte de alegerea unui tip de acoperiş verde, fiecare construcţie este evaluată şi validată de un specialist care indică capacitatea de încărcare a construcţiei. "Capacitatea portantă a clădirii este foarte importantă şi aceasta trebuie respectată cu stricteţe mereu", a menţionat doamna Negură.

    SIMACEK amenajează acoperişuri verzi în toată ţara, având proiecte dezvoltate în cele mai mari oraşe, precum Bucureşti, Cluj- Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa, Sibiu, Tîrgu Mureş, Baia Mare etc.

    Marina Negură: "Mulţi beneficiari sunt la început reticenţi, dar pe măsură ce le explicăm ce presupun sistemele de acoperişuri verzi şi prezentăm proiecte realizate şi funcţionale în timp în ţara noastră, îşi schimbă părerea şi devin mai deschişi.

    În ultimii trei ani, acest segment s-a dezvoltat destul de bine şi în prezent înregistrăm un interes crescut în primul rând din partea arhitecţilor şi proiectanţilor. Acest lucru este îmbucurător deoarece ei sunt cei care încurajează mai departe beneficiarii spre o asemenea investiţie.

    Pe viitor considerăm că pe piaţa de profil vor apărea din ce în ce mai multe proiecte cu terase verzi atât în domeniul retail, cât şi industrial, dar şi rezidenţial".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional