Sinaia îşi dezvoltă infrastructura cu fonduri europene
Investiţii / 06 iunie 2014
Primăria oraşului Sinaia a realizat, în anul 2009, un Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru perioada 2009-2015. În cadrul acestui plan, au fost depuse şi aprobate spre finanţare două proiecte, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.
Reprezentanţii primăriei ne-au declarat că un proiect vizează reabilitarea infrastructurii publice urbane "Via Sinaia design-verde-deschis", care are ca obiectiv general creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi îmbunătăţirea imaginii oraşului.
Cel de-al doilea proiect presupune "Achiziţionarea şi instalarea de echipamente de supraveghere necesare pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în Sinaia şi are ca obiectiv prevenirea şi combaterea delicvenţei în unităţile de învăţământ, creşterea siguranţei tinerilor care participă la diverse acţiuni culturale, prevenirea şi reducerea infracţiunilor stradale şi mărirea siguranţei circulaţiei rutiere în zona centrală a oraşului.
Implementarea acestor investiţii a început din luna decembrie 2011 când a fost semnat contractul de finanţare, ne-a precizat conducerea primăriei.
Reprezentanţii autorităţii locale ne-au explicat: "Odată cu realizarea proiectului de reabilitare a infrastructurii publice urbane se va schimba complet imaginea oraşului Sinaia. Vor fi reabilitate sistemul rutier şi trotuarele din zona centrală a oraşului, pe bulevardele Republicii, Carol I şi Ferdinand, dar şi străzile laterale care intersectează aceste bulevarde. De asemenea, vor fi create trei sensuri giratorii noi şi se vor monta indicatoare rutiere pentru a creşte siguranţa circulaţiei. Toate reţelele de pe stâlpii de beton vor fi mutate în infrastructura străzilor, iar stâlpii vor fi înlocuiţi cu unii ornamentali. Se vor reabilita şi amenaja noi spaţii verzi, piaţete şi esplanade, se vor crea noi locuri de parcare şi toalete publice".
Investiţiile cuprind şi îmbunătăţirea seviciilor publice prin reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă-canalizare şi prin modernizarea sistemului de iluminat public (rutier şi pietonal) pe întreaga zonă centrală a oraşului Sinaia. Va fi montat un nou mobilier urban (coşuri de gunoi, bănci, staţii de autobuz) şi se vor planta arbuşti ornamentali.
Proiectul privind achiziţionarea şi instalarea de echipamente de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraşul Sinaia constă în montarea a 27 de camere în şcolile din oraş, la Centrul Cultural Carmen Sylva şi în intersecţiile din zona centrală. Supravegherea camerelor montate se va face dintr-un dispecerat de monitorizare echipat cu dotări de specialitate şi situat în noul sediu al primăriei.
Şapte milioane de euro pentru dezvoltarea domeniului schiabil
Un alt proiect important finanţat din fonduri europene, în stadiul de implementare, este "Dezvoltarea domeniului schiabil Sinaia - Perla Carpaţilor - realizare instalaţie de zăpadă artificială în Valea Soarelui - Cota 2000". Investiţia este finanţată din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 5 "Dezvoltarea Durabilă şi Promovarea Turismului". Conducerea Primăriei Sinaia ne-a declarat că valoarea investiţiei este de 29,19 milioane lei (aproximativ şapte milioane de euro), iar durata de implementare şi realizare este de 16 luni de la data semnării contractului de finanţare. Proiectul a fost demarat în vara anului trecut, ne-au mai spus oficialii primăriei.
Ei au menţionat: "Prin acest proiect, vom realiza o instalaţie de înzăpezit artificială, complet automatizată, compusă din lac de acumulare şi 25 de tunuri de zăpadă cu funcţionare automată (12 tunuri fixe montate şi 13 tunuri mobile). Vor fi înzăpezite artificial 9 pârtii şi trasee de schi situate în golul alpin Furnica: Valea Soarelui 1 şi 2, Lăptici 1 şi 2, Subtelescaun 1 şi 2, Valea Dorului Variantă şi traseele de schi Varianta 1 şi 2".
De asemenea, primăria va realiza Telegondola Sinaia - Tronson 2, Cota 1400 - Vârful Furnica. Telegondola va fi amenajată pe versantul estic al munţilor Bucegi, între Cota 1400 şi Vârful Furnica, între altitudinile 1.433 metri şi 2.063 metri. Astfel, la altitudinea de circa 1433 metri, la o distanţă de aproximativ 30 de metri de staţia superioară a primului tronson va fi amplasată Staţia inferioară, de îmbarcare pentru schiori şi turişti.
Staţia superioară, de debarcare pentru schiori şi turişti, va fi amplasată la circa 160 m sud-est de Vârful Furnica (2.101,31 metri), la o distanţă de 240 de metri de staţia superioară a Telescaunului Valea Soarelui, la altitudinea de 2003 metri. Capacitatea de transport a telegondolei va fi de 1500 de persoane pe oră pentru sezonul de iarnă, 41 de gondole de câte 8 locuri.
Conform documentaţiilor tehnice realizate de proiectant, valoarea estimată a acestei investiţii este de aproximativ opt milioane euro, iar durata totală de realizare a investiţiei este de 10 luni, au adăugat reprezentanţii primăriei. "În condiţiile în care lucrările de construcţie şi montaj vor demara anul acesta ne vom putea bucura anul viitor, de această nouă telegondolă", susţin aceştia.
Primul spital clinic de urgenţă din zona montană
Printre investiţiile importante aflate în derulare se numără şi construirea primului spital clinic de urgenţă din zona montană, la Sinaia, de altfel, singurul de acest fel din ţară, după cum afirmă conducerea administraţiei locale.
Reprezentanţii primăriei ne-au precizat: "Lucrările vor fi începute în vara acestui an, iar spitalul va deservi toată Valea Prahovei, de la Braşov până la Câmpina şi va avea ca secţie principală traumatologia. De asemenea, în acest spaţiu modern vom înfiinţa şi alte secţii noi - imagistică, pediatrie, neonatologie, ambulatoriu, ş.a. Pentru dezvoltarea echipei de cadre medicale, Primarul Vlad Oprea a găsit o soluţie oferind locuinţe de serviciu medicilor care au ales să vină să lucreze la Sinaia".
Proiectul privind construirea spitalului îşi propune folosirea structurii existente, (situată în cartierul Izvor, în aceeaşi curte cu spitalul existent) construită în 1993, compusă din demisol parţial, parter şi un etaj, în scopul realizării unui spital modern la standarde europene.
Noul spital va avea şase secţii, cu un număr total de 130 de paturi, un centru de primiri urgenţe, o secţie de imagistică, laboratoare medicale, bloc de sterilizare, bloc operator cu trei săli de operaţie, precum şi un bloc pentru naşteri.
Spaţiile din interiorul spitalului vor fi compuse din laborator de analize medicale, secţie imagistică medicală, secţie ambulatoriu, secţie chirurgie, secţie ATI, vestiare medici şi personal auxiliar, secţie obstetrică - ginecologie - neonatologie, secţie pediatrie, serviciu IT şi camera server, depozite centrale, zona comercială, spaţii tehnice.
Construcţia noului spital va dura între 18-24 luni de la data începerii lucrărilor, iar fondurile vor fi asigurate de la bugetul de stat, bugetul local şi bugetul Consiliului Judeţean Prahova.
Bugetul primăriei pentru investiţii - 86 milioane de lei
Bugetul total al investiţiilor programate de Primăria Sinaia în acest an este de aproximativ 86 milioane lei, potrivit sursei citate. Cele mai mari investiţii bugetare din acest an sunt construirea unei grădiniţe cu două grupe, amenajarea unui adăpost pentru câini, realizarea unui punct informatic turistic, amenajarea bazei sportive de la colegiu şi continuarea reabilitării străzilor.
Aproximativ 80% din bugetul de investiţii vizează continuarea proiectelor demarate anul trecut, ne-au mai spus specialiştii din Primăria Sinaia.
Din totalul bugetului de investiţii, pentru lucrări de reparaţii pe străzi şi pentru lucrări de reabilitare şi modernizare a reţelelor de canalizare au fost alocate 22.000 lei.
Finanţarea investiţiilor este asigurată din venituri proprii, de la bugetul de stat, din fonduri externe nerambursabile şi din credite bancare interne.
Oficialii oraşului ne-au mai declarat că imediat după finalizarea lucrărilor de remodelare urbană va fi demarată o campanie de promovare agresivă a staţiunii Sinaia pentru următorul sezon de schi.