Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Skanska: Primul proiect imobiliar din România a fost lansat în această primăvară

F.A. Investiţii /

Skanska: Primul proiect imobiliar din România a fost lansat în această primăvară
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Vom livra un produs de calitate care se va ridica la nivelul cererii pieţei", afirmă Andreas Lindelöf, preşedintele Skanska România

    Într-o perioadă în care investiţiile străine pe piaţa imobiliară din România sunt puţine, Grupul Skanska, unul dintre cei mai mari constructori şi dezvoltatori din lume, a decis să îşi facă intrarea pe piaţa locală demarând un proiect de birouri de anvergură: Green Court Bucharest.

    Andreas Lindelöf, preşedintele Skanska România, ne-a declarat: "Am decis să intrăm în România folosindu-ne de platforma de dezvoltare comercială, pentru că vedem o nevoie clară de birouri de calitate, sustenabile şi amplasate în locaţii potrivite".

    În luna februarie a acestui an Skanska a început construcţia la complexul de birouri amplasat pe Str. Gara Herăstrău din Bucureşti. Ansamblul clasa A va avea o suprafaţă totală închiriabilă de 52.000 mp şi va fi realizat în trei faze, reprezentând tot atâtea clădiri.

    Prima fază prevede construirea unei clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 19.500 mp, precum şi a parcării subterane ce va deservi prima şi a doua clădire. Finalizarea acestor lucrări este prevăzută pentru luna decembrie 2014, în urma unei investiţii de aproximativ 46 milioane de euro.

    Viteza cu care vor fi începute următoarele două etape este condiţionată de evoluţia cererii. "Suntem precauţi, cererea va dicta viteza investiţiei. În cel mai bun caz o să începem o clădire pe an", precizează preşedintele Skanska România.

    Proiectul de birouri Green Court se va diferenţia pe piaţă în primul rând prin respectarea cu stricteţe a agendei "verzi". Designul clădirii a fost deja precertificat pentru obţinerea calificativului LEED Gold. "Vom livra un produs de calitate care se va ridica la nivelul cererii pieţei. În acest moment sunt puţine proiecte de birouri în locaţii bune, fapt ce constituie o oportunitate pentru noi. Avem puterea financiară şi organizaţională să livrăm la timp", apreciază Andreas Lindelöf.

    Chiriile practicate în complexul de birouri vor avea în vedere menţinerea unei poziţii competitive pe piaţa de profil. Alegerea zonei pentru dema­rarea primului proiect imobiliar Skanska a vizat dinamica acestui areal, accesi­bilitatea foarte bună raportat la reţelele de transport, precum şi atractivitatea în rândul potenţialilor clienţi, explică domnul Lindelöf.

    "Acum discutăm cu potenţiali clienţi. Am văzut un interes substanţial în proiectul nostru, ceea ce ne confirmă că strategia de a intra pe piaţă a fost una bună şi ne dă speranţe pentru viitor", afirmă Andreas Lindelöf.

    Skanska este deopotrivă dezvoltatorul şi constructorul pentru Green Court. Aceasta nu înseamnă că pe şantier vor lucra muncitori suedezi. În fapt, compania asigură managementul procesului de construcţie, iar lucrările sunt subcontractate pe pachete, către antreprenori români.

    În luna martie construcţia era la un nivel incipient şi urmau să fie licitate următoarele pachete de lucrări. Licitaţiile vor fi riguroase, iar printre criteriile de selecţie avute în vedere se numără capacitatea antreprenorilor de a îndeplini cerinţele de siguranţa muncii, capacitatea tehnică, deţinerea resurselor şi cunoştinţelor pentru a duce proiectul la bun sfârşit. Nu în ultimul rând, contează preţul, menţionează reprezentantul Skanska.

    Ca dezvoltator Skanska îşi propune să construiască, să închirieze şi ulterior să vândă proiectele imobiliare pentru a relua ciclul de producţie. Deocamdată compania se va axa exclusiv pe piaţa din Capitală, respectiv pe proiectul Green Court Bucharest. Dar, în perspectivă, consideră că oferă opor­tunităţi şi oraşele secundare precum Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi. "Trebuie întâi să înţelegem foarte bine piaţa înainte să ne extindem", afirmă domnul Lindelöf.

    Deşi compania nu a achiziţionat până acum alte terenuri în România, au fost identificate unele loturi interesante, mărturiseşte reprezentantul Skanska.

    În opinia sa, preţurile terenurilor erau "ridicol de mari" în anii 2007 - 2008 şi a durat mult până când piaţa să se ajusteze la preţuri mai "sustenabile". Procesul ar putea continua cu noi scăderi de preţuri, este de părere domnul Lindelöf.

    "Nu trebuie să ne iluzionăm, 2013 va fi un an greu pentru piaţa imobiliară şi de construcţii din România. Ca să ai un proiect imobiliar de succes trebuie să ai în vedere toate criteriile: locaţie, calitate, să fie livrat la timp către un grup ţintă clar. Nu poţi ignora niciunul dintre criterii", consideră domnul Lindelöf.

    Skanska investeşte din fonduri proprii

    Pe o piaţă în care finanţarea bancară a devenit foarte scumpă, Skanska are un avantaj competitiv major: dezvoltă exclusiv din surse financiare proprii. "Modelul nostru de afaceri vizează reinvestirea lichidităţilor obţinute din activitatea de construcţii în dezvoltarea imobiliară", explică preşedintele Skanska România.

    Autofinanţarea, dar şi utilizarea resurselor interne în procesul de construcţie şi dezvoltare, contribuie la un bun control asupra întregului proces si la diminuări de costuri. Rezultatul se transpune prin produse de calitate, livrate la timp, în condiţii de siguranţă, etică şi sustenabilitate. "Când spunem că livrăm, livrăm sigur şi în condiţii de calitate", afirmă domnul Lindelöf.

    În viitor Skanska ar putea realiza în România infrastructură şi rezidenţiale

    Intrarea Skanska pe piaţa din România nu a avut în vedere doar piaţa dezvoltării comerciale, ci şi perspectiva expansiunii pe celelalte paliere pe care compania activează în mod tradiţional în alte părţi ale lumii.

    "Nu am venit pentru un singur proiect. În perspectivă, odată ce ajungem să cunoaştem piaţa, sperăm să vindem servicii de construcţie, să construim poduri, tuneluri, drumuri, spitale. De asemenea, vrem să facem în timp şi proiecte în parteneriat public-privat şi dezvoltare rezidenţială. Nevoia este prezentă, iar România va avea capacitatea în viitorul apropiat să suporte astfel de investiţii", crede reprezentantul Skanska.

    Dezvoltarea rezidenţială reprezintă o altă activitate cu tradiţie pentru Skanska. Însă piaţa rezidenţială din România nu pare încă pregătită pentru noi proiecte. "Deocamdată, pe piaţa rezidenţială există o abundenţă de apartamente cu suprafeţe şi preţuri mari, construite pentru un grup ţintă inexistent, deoarece băncile nu mai oferă bani ca acum 5-6 ani. Stocul existent trebuie asimilat cumva. Odată acest lucru realizat, industria rezidenţială îşi va reveni. Este o nevoie de locuinţe accesibile în locuri în care oamenii vor să trăiască", apreciază domnul Lindelöf.

    Skanska are o vastă experienţă în construcţia de locuinţe accesibile, în special în ţările nordice, unde promovează conceptul "BoKlok" (n.r. care se traduce ad litteram prin "locuieşte înţelept"). Concret, conceptul vizează construirea de locuinţe accesibile, cu module realizate în fabrică, fără a renunţa la calitatea lucrării şi a dotărilor.

    Clădiri sigure şi pentru cei care le construiesc

    Menţinerea unui mediu de lucru sigur şi sănătos pe şantiere reprezintă una dintre priorităţile Skanska. "Suntem pasionaţi de siguranţă. Industria construcţiilor este foarte periculoasă şi ne mândrim că ne orientăm spre zero accidente pe şantierele noastre din toată lumea, fie că vorbim de angajaţii noştri sau ai subcontractanţilor. Tot aşa vom proceda şi în România", ne-a oferit asigurări Andreas Lindelöf.

    Investiţiile suplimentare în siguranţă sunt benefice nu doar pentru angajaţi ci şi pentru angajator. Siguranţa înseamnă şi o anumită disciplină şi ordine pe şantier, ceea ce nu costă în plus, ci, din contră, poate genera economii, explică domnul Lindelöf.

    "Avem un răspuns pozitiv de la subcontractorii români privind siguranţa şi sănătatea la locul de muncă. Este în continuare nevoie de educaţie, trebuie să ridicăm nivelul de conştientizare", subliniază preşedintele Skanska România.

    De la clădiri "green" la clădiri "Deep Green"

    De asemenea, o valoare fundamentală a Grupului Skanska este dată de sustenabilitatea proiectelor imobiliare. Toate investiţiile urmăresc o agendă "verde". Aceasta se cuantifică prin sisteme de certificare a sustenabilităţii clădirilor, cum este cazul LEED.

    Deocamdată, în România sunt doar câteva clădiri începute şi pre-certificate, urmând ca după finalizare să fie confirmate calificativele iniţiale.

    Un dezvoltator imobiliar are trei opţiuni în privinţa sustenabilităţii: să îndeplinească doar prevederile legale de pe o piaţă, să urmeze o agendă "verde" şi să certifice proiectul într-un sistem internaţional, iar ultimul pas constă în depăşirea rigorilor standardelor internaţionale pentru clădiri. Skanska a făcut tocmai acest lucru, a mers cu un pas mai departe şi a conceput un standard propriu, denumit "Deep Green". În concordanţă cu acest concept, clădirile nu sunt doar foarte eficiente energetic, ci chiar ajung să producă mai multă energie decât consumă.

    Aplicarea acestui concept este însă costisitoare şi implică mult efort, prin urmare se adresează unei categorii aparte de clienţi. Pe de altă parte, şi costurile operaţionale ale clădirii sunt mai mici prin prisma economiei de energie.

    În România nu se întrevede deocamdată o disponibilitate din partea companiilor să plătească suplimentar pentru o clădire "Deep Green". Proiectele locale vor fi însă certificate în sistemele internaţionale. De exemplu, proiectul Green Court Bucharest vizează atingerea calificativului LEED Gold, adaugă domnul Lindelöf.

    Skanska şi revenirea în România

    Skanska este un grup integrat de construcţii şi dezvoltare imobiliară originar din Suedia, cu 125 de ani de activitate.

    În prezent, compania activează în ţările scandinave, Marea Britanie, Europa Centrală şi de Est (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România), Statele Unite ale Americii şi America Latină.

    Grupul include patru mari divizii: construcţii (cu cea mai mare pondere), dezvoltare rezidenţială, dezvoltare comercială (în principal birouri şi parcuri logistice) şi infrastructură (uzual proiecte realizate prin parteneriat public-privat, pentru construcţia de autostrăzi, drumuri, poduri, tunele, spitale etc.).

    Skanska a mai activat acum 10-15 ani pe piaţa din România în sectorul de construcţii. Deoarece Grupul a trecut printr-o expansiune rapidă în anii "90, deceniul 2000 - 2010 a reprezentat o perioadă de consolidare, astfel încât a fost restrânsă prezenţa pe pieţele secundare, printre care şi România. În cu totul alt context, acum un an şi jumătate Grupul a revenit în România, de această dată pentru a dezvolta proiecte imobiliare.

    "Astăzi vedem un potenţial clar în piaţă atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. România se dezvoltă în direcţia corectă, societatea devine, de exemplu, mai sofisticată, mai transparentă. Există cerere pentru produsele pe care le oferim, fie că ne referim la un drum, tunel, şcoală, aeroport, clădire de birouri sau rezidenţiale. Suntem aici să facem afaceri, nu pentru o singură investiţie rapidă. Este un proces îndelungat, trebuie să investim în primul rând în oameni, infrastructură, terenuri, să înţelegem piaţa", precizează Andreas Lindelöf, preşedintele Skanska România.

    "Cei 5 zero" Skanska

    Filosofia de lucru a companiei prevede aplicarea unui set unic de valori în cadrul tuturor proiectelor pe care le desfăşoară în lume. "Suntem o companie orientată spre valoare adăugată. Acest lucru se manifestă prin ceea ce noi numim : zero încălcări ale eticii, zero accidente de muncă, zero accidente de mediu, zero proiecte în pierdere şi zero defecte pentru clienţi", afirmă Andreas Lindelöf, preşedintele Skanska România.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional