"Smart City înseamnă folosirea tehnologiei în beneficiul cetăţenilor"
Smart City / 05 aprilie 2017
(Interviu cu domnul Eduard Dumitraşcu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate)
"O caracteristică importantă a conceptelor smart city este că acestea evoluează odată cu cetăţenii şi cu nevoile de dezvoltare şi de sustenabilitate ale aşezărilor"
"Proiecte smart sunt în curs de implementare sau urmează a fi demarate în perioada următoare în Braşov, Cluj, Reşiţa, Vâlcea, Neamţ şi mai nou Timişoara, Sibiu şi Constanţa"
Reporter: Cum apreciaţi dezvoltarea urbană în România? Dar dezvoltarea locală?
Eduard Dumitraşcu: Vă mulţumesc pentru interesul manifestat de Grupul de Presă BURSA faţă de ceea ce va fi în perioada imediat următoare - industria smart city. Pentru a răspunde la întrebarea dumneavoastră, trebuie să ţinem cont de parametri la care ne raportăm. Dacă vom compara evoluţia oraşelor de-a lungul anilor, putem spune că s-au făcut paşi importanţi, mai ales în marile centre urbane. Din păcate, câtiva poli urbani nu pot reduce diferenţele majore între un oraş în plină dezvoltare, în care vorbim despre calitatea purităţii aerului şi aplicaţii mobile prin care municipalitatea comunică direct cu cetăţenii, cu oraşe care au lacătul pus pe spitalul orăşenesc, nu au acces la surse de apă şi în general, au o problemă cu accesul la un standard decent minim de viaţă, cum este cazul oraşului Negreşti, judeţul Vaslui. Se fac paşi importanţi, însă până nu vom reuşi reducerea decalajelor investiţionale şi o oarecare uniformizare a standardelor nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă. Este esenţial ca responsabilii din administraţia centrală şi locală să înţeleagă că trebuie accelerate investiţiile, că trebuie dezvoltate partneriatele public-private şi mai ales, că au o responsabilitate în crearea unor comunităţi funcţionale, în avantajul cetăţenilor.
Reporter: Ce este industria de Smart City? Ce înseamnă un oraş inteligent?
Eduard Dumitraşcu: Conceptul de a avea o industrie Smart City ne aparţine şi ne bucurăm să constatăm că este folosit din ce în ce mai des. În practică, industria smart city însumează mai multe industrii care împreună lucrează pentru a îmbunătăţi viaţa membrilor unei comunităţi. Sumarizat, Smart City înseamnă folosirea tehnologiei în beneficiul cetăţenilor. Frumuseţea acestui concept constă în creşterea nivelului de trai, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi mai ales că, indiferent de nivelul la care te situezi, poţi asigura mai multe servicii. O caracteristică importantă a conceptelor smart city este că acestea evoluează odată cu cetăţenii şi cu nevoile de dezvoltare şi de sustenabilitate ale aşezărilor.
Reporter: Care dintre oraşele din România se apropie cel mai mult de conceptul de oraş inteligent?
Eduard Dumitraşcu: Cel mai matur proiect este cel de la Alba Iulia, unde într-un trio formidabil reprezentat de Ministerul Comunicaţiilor, administraţia locală şi un consorţiu de companii s-a putut crea, într-un timp foarte scurt, una dintre cele mai bune facilităţi de acest tip. Proiectul ajunge la maturitate în acest an, când pentru prima oară în România vor fi colectate şi analizate date, ce vor duce la o eficientizare a transportului public, a consumului de energie, a timpului petrecut în trafic, dar şi a interacţiunii cetăţeanului cu instituţiile publice. Acest lucru va permite partenerilor din proiect ca în 2018, când sărbătorim Centenarul Unirii, iar proiectul va fi finalizat, să poată dezvolta viitoare proiecte implementate pe această structură. Proiecte smart sunt în curs de implementare sau urmează a fi demarate în perioada următoare în Braşov, Cluj, Reşiţa, Vâlcea, Neamţ şi mai nou Timişoara, Sibiu şi Constanţa.
Reporter: Regionalizarea ar avantaja industria de Smart City?
Eduard Dumitraşcu: Din păcate, aşa cum constatăm de foarte mulţi ani, României îi lipseşte un proiect de ţară. Acelaşi lucru putem să îl spunem şi despre lipsa unui proiect coerent de dezvoltare regională. Este mai puţin important modelul adoptat atâta timp cât acesta face parte dintr-un plan strategic şi sustenabil nu doar de creştere economică, ci şi de adaptare a administraţiei publice la nevoile cetăţeanului. Doar dacă ne uităm în Europa putem constata că ambele modele de dezvoltare funcţionează - a se vedea toate landurile Germaniei şi incredibila recuperare a Germaniei de Est faţă de fosta RFG, dar şi în Italia sau Anglia, unde găsim unele dintre cele mai bune infrastructuri şi oraşe prietenoase cu locuitorii. În concluzie, determinant va fi rolul autorităţilor în accelerarea şi implementarea conceptelor smart city, fie cu o posibilă regionalizare la orizont, fie cu actuala împărţire administrativ-teritorială.
Reporter: Cum pot fi dezvoltate sustenabil comunităţile locale din România?
Eduard Dumitraşcu: O dezvoltare sustenabilă se poate face folosind toate oportunităţile pe care administraţiile le au la dispoziţie, fonduri structurale, parteneriate, beneficiind de proiecte pilot, dar şi prin întelegerea de către autorităţile publice locale a faptului că este nevoie ca locuitorii să fie implicaţi în aceste comunităţi, ei fiind principalii beneficiari ai măsurilor aplicate.
Reporter: Este pregătită România din punct de vedere legislativ pentru industria de Smart City?
Eduard Dumitraşcu: Parte din Uniunea Europeană, României îi este aplicabilă legislaţia europeană în materie. O mare schimbare în legislaţie ar fi binevenită în zona strategică a accesării fondurilor europene, în acest sens este necesar şi bine cunoscut că procedurile ar trebui simplificate.
Reporter: Cum sprijină ARSC instituţiile şi societăţile comerciale care vor să ajute la dezvoltarea oraşelor şi comunităţilor?
Eduard Dumitraşcu: Ca principală autoritate în dezvoltarea acestor concepte Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate desfăşoară multiple proiecte, de la educaţia funcţionarilor din administraţia centrală şi locală prin organizare de cursuri, seminarii şi prezentări de modele de bună practică, până la crearea de clustere şi participări în consorţiu la demararea şi implementarea celor mai potrivite soluţii.
Reporter: Care sunt principalele proiecte ale Asociaţiei pe care o conduceţi?
Eduard Dumitraşcu: Aşa cum am precizat, componenta educativă a asociaţiei este determinantă pentru dezvoltarea industriei în anii ce urmează. Fără a ne fi ruşine, trebuie să recunoaştem că nu beneficiem de cea mai specializată administraţie publică, dar totodată se observă o dorinţă extraordinară de profesionalizare a acestora. Alături de educaţie, un proiect major al ARSCM este acela de a importa modele de bună practică, dar mai ales de a aduce acele proiecte care pot fi adaptate pieţei locale. Nu în ultimul rând, asociaţia premiază proiectele, companiile şi persoanele implicate în industria de smart city. În octombrie anul acesta organizăm a doua ediţie a evenimentului Smart City Industry Awards.
Reporter: Ce investiţii mai sunt necesare în Bucuresti ca să devină un oraş inteligent?
Eduard Dumitraşcu: Bucureştiul reprezintă una dintre cele mai mari provocări şi oportunităţi de dezvoltare şi de business la nivelul întregii Europe. Constatăm cu bucurie că noua administraţie a Bucureştiului a ieşit de sub zodia panseluţelor şi a bordurilor şi începe să pună în discuţie concepte, bugete şi proiecte multianuale. Modelul vienez la care făceam referire mai devreme şi pe care doamna Primar General Gabriela Firea încearcă sa îl implementeze, bucurându-se în acelasi timp de întregul sprijin al primarului oraşului Viena, domnul Michael Haupl, mă fac să fiu foarte optimist în privinţa dezvoltării oraşului în următorii ani. Sume impresionante se vor regăsi în dezvoltarea reţelei de transport, interconectarea acesteia, a sistemelor de încălzire centrale şi eficienţă energetică, dar şi la integrarea soluţiilor IoT, în instituţiile ce interacţionează în mod direct cu cetăţeanul.
Reporter: Cum se situează România în rândul ţărilor europene din punct de vedere al industriei de Smart City, având în vedere numărul mare de specialişti în IT?
Eduard Dumitraşcu: În 2016, pentru prima oară aportul direct la PIB de către industria IT a fost mai mare decât cel adus de industria agricolă. Înţelegem ca dacă 200.000 oameni pot genera plus valoare mai mare decât 8.000.000 oameni (aici incluzând şi agricultura de subzistenţă) la fel se va întâmpla şi în smart city, unde putem fi şi pionieri, dar şi fruntaşi în doar câţiva ani.