Smartwatch cu "o jumătate de normă" de doctor
Perspective / 12 octombrie 2020
Septembrie este luna în care Apple îşi prezintă marile noutăţi. Noul Apple Watch Series 6 a fost vedeta, de această dată. Alături de acesta, Apple a prezentat şi un smartwatch "accesibil". Noul Watch Series 6 nu vine cu o schimbare revoluţionară de design. În schimb, aduce mai multă putere, cadrane virtuale şi, nu în ultimul rând, facilităţi din zona sănătăţii, cea în care Tim Cook spune că se află viitorul companiei.
Smartwatch-ul Apple va folosi un SIP-ul S6, la baza căruia stă A13 Bionic, chipset folosit de unele dintre cele mai recente dispozitive mobile ale companiei. Marea noutate pe partea de sănătate este posibilitate măsurării nivelului de sânge de oxigen. Operaţiunea durează 15 secunde şi se foloseşte de lumina roşie şi infraroşie a cărei reflexie o măsoară pentru a "citi" culoarea sângelui şi a măsura, astfel, nivelul de O2. Nu lipsesc nici noi cadrane virtuale noi pentru Watch Series 6, smartwatch care va costa 399 dolari. Alături de Watch Series 6, Apple a prezentat şi un nou ceas inteligent, care va fi plasat undeva mai jos ca preţ. Se va numi Watch SE (ca iPhone SE) şi va costa 279 dolari.
Watch SE, care preia multe din caracteristicile de design ale lui Series 4, are la bază chipset-ul S5, despre care Apple spune că este de două ori mai rapid decât cel din Series 3. Noul smartwatch dispune de accelerometru, compas, giroscop, senzori de mişcare, detecţie a pricipitărilor şi poate, de asemenea, măsura pulsul.
Apple a prezentat, cu această ocazie, o nouă aplicaţie pentru sport, dezvoltată în jurul Apple Watch. Fitness Plus include un catalog de antrenamente video pentru o serie întreagă de activităţi, ce pot fi vizualizate inclusiv pe iPhone şi iPad. Aplicaţia va trimite valorile de efort în timp real pentru ciclism, dans, yoga şi altele. Fitness Plus va costa 9.99 dolari pe lună sau 79.99 dolari pe an. Apple a compensat, în lipsa smartphone-urilor din seria iPhone 12, pe lângă Watch Series 6 şi Watch SE, cu două noi tablete: iPad Air şi iPad (8th gen.). Noul iPad diferă foarte puţin faţă de cel vechi, atât ca design, cât şi din punct de vedere tehnic. Cea mai importantă noutate este cipul A12 Bionic, despre care Apple spune că este cu 40% decât vechiul procesor şi de două ori mai rapid în ceea ce priveşte performanţa grafică. În rest, este aceeaşi tabletă cu ecran de 10,2 inch, care acum va costa 329 dolari. Lucrurile devin mult mai interesante în cazul noului iPad Air. Acesta are un "liquid retina display" de 10,9 inch, cu o rezoluţie de 2360 x 1650 pixeli.
A14, SIP-ul de la baza noii tablete, are în compunere 11,8 miliarde de tranzistori şi este, conform Apple, primul construit pe un proces de 5 nanometri. Procesorul are 6 nuclee şi promite să fie cu 40% mai rapid decât cel de pe vechiul iPad Air, iar GPU-ul are 4 nuclee. La fel de interesant este şi faptul că Apple a integrat acum senzorul Touch ID în butonul de power. Practic, autentificarea se va face în momentul apăsării acestui buton.
În premieră pentru Apple, noul iPad Air va folosi o conexiune USB-C inclusiv pentru alimentare. Preţul de pornire pentru iPad Air este de 599 dolari.