Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

SMURD pentru patrimoniuVoluntariat şi perfecţionare profesională

F.A. Perspective /

Voluntariat şi perfecţionare profesională
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Peste 60 de biserici de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, clasate ca monumente istorice, stau să cadă, abandonate de comunitate şi ignorate de autorităţi. Proiectul iniţiat de Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia Pro Patrimonio în 2009 este gândit ca o operaţiune de salvare a unui patrimoniu valoros pe cale de dispariţie. Aceste obiecte mici de arhitectură sunt adevărate lecţii de meşteşug autentic, ecologic şi durabil, repere identitare pentru comunităţi şi peisaj.

    "Bisericile de lemn reprezintă o categorie nu atât uitată, cât cu rol veşnic de Cenuşăreasă. Ele fac parte din zona minoră a arhitecturii deşi zorii arhitecturii româneşti sunt reprezentaţi de cea de lemn. Arhitectura pe care o vedem e relativ recentă, vernaculară şi un tezaur naţional încă existent, deosebit în contextul internaţional regional, apropiat. Problema lemnului este fireşte perisabilitatea lui şi aceste biserici de lemn sunt şi cele care vor dispărea primele. Deci misiunea conservării lor este cu atât mai importantă." (prof. Dan Mohanu)

    Proiectul se desfăşoară în sistem "SMURD", de intervenţie punctuală urgentă şi cu caracter strict de conservare şi protejare imediată. Acţiunile au loc cu foarte multă muncă voluntară din partea tinerilor, cu fonduri din donaţii particulare şi cu implicarea comunităţii. Toate aceste operaţii de salvare au şi o componentă socială, care urmăreşte reintegrarea obiectului de patrimoniu în viaţa comunei, prin redeschiderea, utilizarea şi întreţinerea constantă a clădirii.

    Voluntarii - majoritatea arhitecţi tineri - care s-au implicat până în prezent în acest proiect au avut şansa de a avea un contact cu localnicii (fiecare dintre ei un potenţial comanditar de arhitectură), cu un şantier (tehnici şi probleme specifice). Totodată, au avut ocazia de a învăţa comunicarea directă între ce iese de pe planşetă şi ce se întâmplă în mod real pe teren. Mare parte din fondul construit valoros riscă să dispară dintr-o înţelegere simplistă a "modernizării", iar majoritatea arhitecţilor, dar şi a constructorilor care nu ştiu să răspundă la această problemă. În acest sens, proiectul 60 de biserici de lemn este un instrument foarte util atât pentru educarea societăţii cât şi pentru formarea tinerilor arhitecţi şi a constructorilor.

    "Proiectul nu trebuie citit ca experienţă unidirecţională, el constituind un model de proces educativ-formativ în care participanţii, "cursanţii" primesc, dar şi oferă: tinerii arhitecţi din echipă au contribuit din plin cu perseverenţa, priceperea, creativitatea şi entuziasmul lor, cu deloc neglijabilele calităţi profesionale pe care le-au dovedit, la un proiect în care cred şi pe care-l modelează ei înşişi. Din întreg acest proces suntem câştigaţi toţi, şi nu în ultimul rând breasla arhitecţilor." (arh. Ştefan Bâlici)

    În octombrie 2013, organizaţia internaţională World Monuments Fund (www.wmf.org) a inclus în programul Watch 2014 ansamblul bisericilor de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, ca recunoaştere a pericolului iminent care ameninţă aceste clădiri de patrimoniu şi ca recunoaştere a valorii pe care o au pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor. Acest program oferă posibilitatea unei promovări internaţionale, timp de doi ani, lărgirea bazei de voluntari, specialişti şi chiar sponsori. Cu toate acestea este importantă creşterea în aceeaşi măsură şi a implicării şi interesului pe plan local, naţional.

    Autorităţile invocă de fiecare dată lipsa fondurilor. În realitate, birocraţia greoaie este unul din principalele obstacole în protejarea patrimoniului. Desfăşurarea proiectului din 2009 până în prezent a demonstrat că sumele necesare sunt mici, timpul de intervenţie este scurt şi că intervenţiile sunt până în prezent eficiente. Eforturile logistice sunt însă enorme - strângere de fonduri, coordonare voluntari şi echipe de meşteri, căutare de materiale, promovare etc. - dar ar putea fi reduse printr-o implicare mai largă a cât mai mulţi actori.

    Implicarea poate consta atât în donaţii în bani, dar foarte utile sunt şi donaţiile de materiale de bază în construcţii (piatră, var, lemn, folii etc), sau ajutor pentru transport materiale şi oameni, sau echipe de meşteri dulgheri, zidari. Prin această prezentare lansăm un apel tuturor celor care activează în domeniul construcţiilor de a fi partener şi a susţine acest proiect alegând una din categoriile de participare enumerate mai sus. Cei interesaţi pot trimite o scrisoare către Fundaţia Pro Patrimonio (propatrimonio.romania@gmail.com).

    Acest proiect oferă posibilitatea creării unei reţele de specialişti - arhitecţi, ingineri, constructori - care să poată acţiona în situaţii grave, repede şi eficient şi care beneficiază în prezent de un sprijin internaţional important.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional