Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

SORIN BERINDEAN, LEMN NATURDESIGN:"Piaţa foişoarelor este într-o evoluţie ascendentă, de la an la an"

Amenajări /

"Piaţa foişoarelor este într-o evoluţie ascendentă, de la an la an"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Reporter: Cum a evoluat piaţa foişoarelor şi a teraselor?

    Sorin Berindean: Piaţa foişoarelor şi a teraselor este într-o evoluţie ascendentă de la an la an, chiar dacă preţul materialelor a crescut în ultimul timp, iar în ultimii ani tot mai mulţi clienţi s-au arătat interesaţi de aceste produse şi mulţi dintre ei au şi comandat un foişor, despre care se poate spune că transformă într-o oază de linişte şi relaxare un colţ din grădină şi care va deveni cu siguranţă locul preferat pentru petrecerea după-amiezelor toride de sfârşit de săptămână sau pentru încheierea unei zile tumultuoase, alături de familie sau de prieteni.

    Reporter: Care sunt tendinţele din piaţa de profil, în acest an, şi ce estimări aveţi pentru viitor?

    Sorin Berindean: Tendinţele din piaţa de profil sunt orientate către foişoare moderne, simple din punct de vedere al construcţiei, dar destul de generoase ca suprafaţă, dotate în interior cu mese şi bănci şi tot felul de mobilier pentru depozitare sau pentru decor, cu grătarul din cărămidă încadrat în interiorul foişorului. În viitor credem că va fi o cerere tot mai mare pe piaţa foişoarelor şi a mobilierului şi accesoriilor dedicate acestor construcţii.

    Reporter: Cum a evoluat cererea, în raport cu oferta?

    Sorin Berindean: Cererea este mai mare decât oferta. În acest an am avut multe comenzi din afara judeţului şi chiar din Bucureşti. Sunt multe firme care vor să ofere angajaţilor un loc pentru relaxare, motiv pentru care investesc în astfel de foişoare.

    Reporter: Care a fost evoluţia preţurilor în acest domeniu?

    Sorin Berindean: Preţul pentru foişoare şi terase a crescut, în ultimul an, ca urmare a faptului că au crescut preţurile la toate materiile prime, în special la materialul lemnos, dar şi la feronerie, baiţuri ecologice, şindrilă bituminoasă etc.

    Reporter: Cum s-au educat clienţii care cumpără astfel de produse?

    Sorin Berindean: Evoluţia cererii de foişoare şi terase este una notabilă şi, deşi preţul rămâne un criteriu de selecţie, clienţii noştri optează în general pentru produse de calitate. Funcţionalitatea şi confortul sunt factori importanţi atunci când se doreşte construcţia unui foişor sau a unei terase. Clienţii care cumpără astfel de produse sunt destul de bine informaţi (internetul ne oferă toate informaţiile de care avem nevoie), motiv pentru care încep să fie tot mai exigenţi şi pretenţioşi la calitate şi la toate detaliile de construcţie.

    Reporter: Ce sumă medie alocă o familie pentru achiziţionarea unui foişor şi/sau pentru amenajerea unei terase?

    Sorin Berindean: Suma medie alocată în acest sens variază atât în funcţie de zona geografică în care sunt poziţionate casele şi grădinile, cât şi de preferinţele pe care fiecare client le are. Pentru achiziţionarea unui foişor, o famile poate aloca între 7000 de lei şi 8500 de lei, dar pentru un foişor cu "pretenţii" şi de dimensiuni mai mari se poate plăti chiar şi peste 12.000 de lei.

    Reporter: Ce tipuri de foişoare/ terase produceţi?

    Sorin Berindean: Lemn NaturDesign produce atât modele standard - ca formă şi dimensiune -, cât şi modele elaborate, concepute după bunul plac al beneficiarului, într-o mare varietate de stiluri, forme, detalii şi culori.

    Cele mai comandate sunt foişoarele din lemn masiv cu acoperiş din şindrilă bituminoasă sau ţiglă. Acestea oferă un aspect rustic, care, de regulă, merge cu aproape orice stil de amenajare a grădinii. În plus, dau o senzaţie accentuată de natural, integrându-se cel mai bine în ambientul curţii, iar dacă lemnul este tratat şi uscat poate dura foarte mult în timp.

    În concluzie, producem foişoare dreptunghiulare, pătrate, hexagonale, octogonale sau de alte forme, precum şi terase care sunt de fapt o prelungire a casei. De asemenea, alături de foişor sau de terasă poate fi ataşată şi o magazie pentru diverse scule şi unelte sau în interiorul lor se poate încadra un cuptor sau un ansamblu format din cuptor, grătar, plită, chiuvetă şi blat de lucru.

    Reporter: Ce produse noi aţi adus în ultima perioada pe piaţă şi ce tipuri de foişoare urmează să produceţi?

    Sorin Berindean: Pe lângă diversificarea modelelor de mobilier pentru grădini, seturi de mese şi bănci, am introdus o diversitate de mobilier şi poliţe pentru foişoare şi terase, diverse tipuri de blidare, diverse accesorii din lemn, de genul suporturilor pentru lumânări, suporturilor pentru sticlele de vin, acoperişurilor pentru grătare.

    Pe viitor intenţionăm să dezvoltăm conceptul de "foişoare moderne", executate din lemn stratificat, cu deschideri mari între stâlpi, deoarece am observat că tot mai mulţi clienţi încep să aprecieze acest stil.

    Reporter: Care sunt cele mai căutate foişoare (tipuri, forme, culori, materiale)?

    Sorin Berindean: Cele mai căutate foişoare sunt cele dreptunghiulare, cu structura din grinzi mai groase de 14 cm x 14 cm, cu acoperişul în patru ape, format din lambriuri şi şindrilă bituminoasă Tegola, închise pe două laturi cu lambriuri, pentru a crea un confort plăcut în interior şi pentru a înlătura curenţii de aer şi soarele puternic, şi care permit prinderea unor poliţe şi agăţarea unor diverse obiecte decorative. De asemenea, încep să fie tot mai cerute şi foişoarele hexagonale sau octogonale.

    Reporter: Ce tipuri de terase se construiesc în prezent?

    Sorin Berindean: Terasele cele mai construite sunt cele din spatele casei, ca o prelungire a casei, cu structura din lemn stratificat şi acoperişul format din lambriuri şi şindrilă bituminoasă.

    Ca o noutate, în ultimii ani se practică tot mai mult închiderea teraselor cu sisteme tip rulou, din cele mai performante materiale, care se montează pur şi simplu pe conturul unei terase şi nu necesită măsuri constructive speciale, dar oferă toate beneficiile unui sistem complex sau folie PVC care permite pătrunderea razelor de soare, dar ţine ploaia, vântul şi ninsoarea la distanţă. Întreţinerea presupune măsuri minimale, primind însă o durabilitate mare. Gradul de transparenţă al închiderii este la alegerea clientului, de la suprafeţe PVC complet transparente, la suprafeţe în care alternează zonele transparente şi cele opace sau translucide.

    Reporter: Care este preţul minim şi care este preţul maxim al unui foişor pe care îl comercializaţi?

    Sorin Berindean: Preţul minim al unui foişor este de 6.500 lei, iar preţul maxim poate să depăşească 10.000 de lei, în funcţie de preferinţele clientului.

    Reporter: Prestati şi servicii de asamblare şi transport?

    Sorin Berindean: Toate foişoarele executate de noi sunt transportate şi montate la client acasă, nu producem "kituri" care să poată fi asamblate.

    Reporter: Care este profilul clienţilor dumneavoastră?

    Sorin Berindean: În general sunt clienţi mai tineri, cu vârsta între 25 şi 45 de ani, care şi-au construit sau care s-au mutat la casă, de regulă intelectuali cu o situaţie materială destul de bună, dar mai sunt şi clienţi în etate sau chiar pensionari, iar în ultimul timp avem printre clienţi şi firme care se mută în sedii noi sau şi le renovează pe cele existente.

    Sunt persoane care au o pasiune pentru natură, care preţuiesc timpul liber, de relaxare, alături de familie.

    Reporter: Ce tipuri de mobilier de grădina se caută, acum? Care sunt tendinţele în domeniu?

    Sorin Berindean: Grădinile reprezintă pentru mulţi o oază de relaxare, iar acest lucru se observă şi din faptul că în topul vânzărilor se află seturile de mobilier cu fotolii şi măsuţe pentru grădină, şezlonguri pentru plajă, balansoare.

    Multe dintre trendurile în materie de mobilier de grădină, la noi cel puţin, sunt cele scandinave. Minimalism şi funcţionalitate, acestea sunt coordonatele de bază. Pentru că toată lumea îşi doreşte să aibă piese de mobilier rezistente şi frumoase. Există o creştere destul de mare în vânzările de şezlonguri, ceea ce înseamnă că oamenii vor să petreacă tot mai mult timp în grădină, să se relaxeze.

    Şic şi comod, simplu şi elegant, romantic şi natural - iată câteva dintre stilurile care pot transforma exteriorul într-o adevărată oază de relaxare.

    Tendinţele în materie de mobilier de grădină surprind prin designul funcţional şi frumos, în acelaşi timp. Cel mai important este să ţinem cont de spaţiul disponibil, astfel încât să îl optimizăm la maxim.

    Reporter: Ce estimări aveţi legate de piaţa pe care activaţi?

    Sorin Berindean: Întotdeauna viitorul arată bine sau aşa ar trebui să fie, motiv pentru care firma noastră merge înainte cu optimism şi speră să monteze cât mai multe foişoare şi terase de calitate.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional