Specialiştii se aşteaptă ca preţurile caselor să scadă în majoritatea regiunilor europene
Piaţa Imobiliară / 12 octombrie 2020
Corecţii de preţ pe segmentul vânzări, scăderi de preţ pe închirieri, precum şi o uşoară scădere a volumului tranzacţiilor sunt caracteristicile pieţei imobiliare europene.
Conform unui studiu realizat de RE/MAX în 27 de regiuni din Europa, la nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialişti estimează scăderi ale preţurilor între 5-10%. Excepţie fac Franţa, Finlanda, Olanda, Cehia şi Turcia, care prezic o creştere între 2-5% a preţului la case. În România, la nivel naţional, specialiştii estimează o corecţie medie între 5 şi 10% a preţului pentru apartamente, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş.
Pe segmentul închirieri, respondenţii prezic o scădere a preţurilor cuprinsă între 10 şi 15%. Totodată, 70% dintre participanţii la studiu indică scăderi între 10-20% ale preţurilor pentru proprietăţie comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenţi estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban.
Peste 40% dintre respondenţii sondajului estimează o stagnare sau o uşoară scădere a volumului de tranzacţii imobiliare în România.
În ceea ce ţine de volumul tranzacţiilor, specialiştii estimează o uşoară tendinţă de scădere la nivel european, cu excepţia Franţei, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanţi preconizează creşteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanţi estimează o scădere a volumului de tranzacţii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăţi.
De asemenea, mai mult de 65% dintre participanţii la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacţii pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât şi de achiziţii. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacţiilor pe segmentul proprietăţi pentru investiţii.
Potrivit rezultatelor studiului, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacţii se numără rata ridicată a şomajului şi incertitudinea generală, respectiv nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor.
Analiza a fost realizată pe un eşantion de 2.130 de agenţi şi brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei şi bărbaţi, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani.
Lichiditatea pieţei din Bucureşti rămâne mai scăzută faţă de cea din Varşovia, Praga şi Budapesta, iar până când acest lucru se va schimba, investitorii vor avea semne de întrebare cu privire la posibilităţile de exit, spun specialiştii din domeniu.
Reprezentanţii C&W Echinox arată: "Dezvoltatorii, investitorii şi băncile trebuie să evolueze rapid pentru a ţine pasul cu o lume aflată în schimbare. Vor exista obstacole, dar piaţa din România a depăşit multe astfel de provocări în ultimii 12 ani. Piaţa românească funcţionează în continuare la un nivel de activitate mai scăzut decât potenţialul său maxim, având în vedere fundamentele şi dimensiunea sa, faţă de alte ţări europene. Investiţiile în infrastructură sunt esenţiale pentru a sprijini în continuare dezvoltarea imobiliară. În plus, soluţii mai flexibile de finanţare ar ajuta piaţa să concureze mai bine cu vecinii săi din Europa Centrală şi de Est, pentru a sprijini investirea locală a capitalului propriu".