Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Stilul modern Stilul modern răspunde nevoilor de spaţiu, de timp şi de socializare

F.A. Amenajări /

Stilul modern răspunde nevoilor de spaţiu, de timp şi de socializare

Nivelul cererii în domeniul amenajărilor interioare a scăzut, în ultima perioadă, influenţat fiind de dificultăţile generate de criza economică şi, în special, de situaţia de pe piaţa imobiliară, de unde amenajările interioare îşi culegeau o mare parte din clienţi. Acolo unde există cereri, finalizarea contractelor se face adesea cu greutăţi, din cauza lipsei banilor. Toate aceste lucruri, ştiute de noi, ne sunt confirmate de către actorii acestui domeniu, furnizori de servicii şi produse în domeniul amenajărilor interioare.

Un lucru evident însă, ne este reamintit de către doamna Izabella Hornet, director general al companiei "La Bella Casa", furnizor de mobilier şi servicii profesionale complete (consiliere, proiectare, livrare şi montaj) pentru amenajarea locuinţei: clienţii, mult mai atenţi la cheltuieli, sunt mai exigenţi şi în privinţa raportului calitate-preţ.

Acest raport face acum, mai mult ca oricând, diferenţa între "a cumpăra" şi "a nu cumpăra", în mintea celor interesaţi de amenajarea unei locuinţe. Pentru toţi aceştia, am cules informaţii şi sfaturi preţioase, legate de unul dintre cele mai populare stiluri de amenajare interioară: stilul modern.

Popularitatea stilului modern

Stilul modern este foarte apreciat în rândul tinerilor şi oamenilor activi, în general, ne spune doamna Nicoleta Pârvan, director de vânzări la compania "Orion Design", care oferă toată gama de servicii şi produse necesare pentru amenajarea locuinţei. Stilul modern răs-punde nevoilor pe care le manifestă ele: de spaţiu, de timp, de socializare. Doamna Pârvan ne explică: stilul modern este bazat pe spaţii cât mai libere, foarte bine organizate, cu amenajări minimaliste, unde accentul se pune pe anumite elemente de decor. Spaţiile libere, continuă domnia sa, înseamnă zone cât mai mari pentru petrecerea timpului liber (petreceri, hobby-uri), în timp ce mobilierul minimalist salvează din timpul liber al oamenilor, deoarece ajută la minimizarea timpului dedicat curăţeniei.

În plus, explică doamna Pârvan, stilul modern se pretează unui apartament mai uşor decât alte stiluri. Un alt motiv pentru care în România, unde majoritatea oamenilor stau la bloc, acest stil este foarte popular.

Domnul Cornel Mihai, administrator al companiei "Archicraft", ce oferă produse şi servicii de proiectare şi consultanţă în domeniul amenajărilor interioare, completează lista de caracteristici ale stilului minimalist. Domnia sa ne reaminteşte că mottoul stilului modern este: "cu cât mai puţin, cu atât mai bine". Accentul se pune pe mobilierul cu puţine suprafeţe, cu posibilitatea de a combina cu câteva perne de pardoseală pe lângă măsuţa de cafea. Liniile sunt drepte, proporţiile sunt corecte, detaliile sunt impecabile, în culori cromatice neutre (maro, crem, pământiu, alb), care pun în valoare compoziţia mobilierului şi conferă camerei un aer modern şi elegant. Toate acestea participă la crearea unui spaţiu aerisit şi plăcut, în timp ce obiectele decorative animă spaţiul şi aduc un plus de culoare.

Pe iubitorii de culori tari, domnul Cornel Mihai îi linişteşte: stilul modern poate folosi şi culori puternice, precum roşul, verdele sau albul şi negrul şi combinaţiile dintre acestea. Culori precum movul sau turquoise-ul sunt adăugate de către doamna Nicoleta Pârvan la lista acestor culori puternice, care conferă camerei un aer interesant şi o accesorizează, subliniind din acelaşi timp, liniile drepte ale mobilierului. Toate aceste culori puternice sunt valabile atât pentru mobilier, cât şi pentru tapet, declară doamna Pârvan. Domnia sa ne informează că pentru husele canapelelor se poartă culorile uni şi decorurile florale, precum şi imprimeuri cu motive africane.

În definirea unei locuinţe amenajate în stil modern este importantă, subliniază domnul Mihai, folosirea accentelor metalice, precum cromul, nichelul sau oţelul inoxidabil. "Orice obiect lucios, metalizat sau transparent se încadrează foarte bine în amenajarea modernă", explica domnia sa.

Nicoleta Pârvan, de la "Orion Design" asezonează meniul caracteristicilor cu detalii legate de materiale. Ca lemn, domnia sa observă că se poartă nucul. La ţesături, materialele naturale din bumbac se află în topul preferinţelor.

Calitatea unei locuinţe în stil minimalist

Doamna Pârvan apreciază calitatea amenajării unei locuinţe ca fiind dată de design, de calitatea finisajelor, a mobilierului, a corpurilor de iluminat, a decoraţiunilor. Acestea trebuie să fie tratate ca un tot unitar, susţine domnia sa, şi este necesară păstrarea unei anumite linii şi a unei anumite cromatici.

Cornel Mihai ne vorbeşte, în amenajarea unui interior de calitate în stil modernist, ca şi în orice alt stil, despre importanţa stabilirii funcţiunilor: "Trebuie gândit spaţiul din toate punctele de vedere, nu numai din punct de vedere estetic. Astfel, se porneşte de la dimensiunea spaţiului, funcţiunile acestuia, de la personalitatea şi stilul de viaţă al beneficiarului, elemente pe baza cărora se realizează partea estetică, la fel de importantă ca şi funcţiunile."

În acelaşi spirit cu Nicoleta Pârvan, domnul Mihai menţionează importanţa finisajelor, a detaliilor de îmbinare a mobilierului. Domnia sa explică: "Trebuie să obţinem un spaţiu lucrat cu grijă, pentru că în secolul paradoxurilor se căută un echilibru perfect între viaţa zilnică stresantă şi relaxarea mult dorită."

Atmosfera unui interior în stil modern aduce puncte în plus la capitolul calitate. "Este de ştiut că în orice spaţiu, fie el de lucru sau de relaxare, atmosfera este creată de combinaţia de lumini şi umbre. În acest sens, domnul Cornel Mihai susţine corpurile de iluminat ale producătorilor de înaltă clasă care "îmbină studiile de incidenţă a luminii cu un design variat, complex şi rafinat, conferind corpurilor de iluminat însuşirea de accesorii ce accentuează o ambianţă remarcabilă. Designeri de clasă internaţională au încercat să găsească soluţiile cele mai viabile pentru o luminare corespunzătoare a diferitelor tipuri de spaţii sau una de efect. Astfel au proiectat corpuri de iluminat pentru locuinţe, ce se integrează perfect în stilul modern. Caracterizate de un design neobişnuit sau de unul subtil, acestea reuşesc să producă efectul dorit."

Mărci de top

Specialiştii sunt cei mai în măsură să ne facă recomandări cu privire la mărci. Le-am cerut, prin urmare, sfatul şi am adunat un frumos buchet de mărci de top. Doamna Izabella Hornet, de la "La Bella Casa," recomandă Tonin Casa, Tomasella, Maronesse, Lanpas. Împreuna cu aceşti furnizori, ne spune doamna Hornet, La Bella Casa a introdus pe piaţă oferta Full Casa, "o promoţie de calitate ce mobilează complet un apartament de două camere şi cuprinde: dormitor, camera de zi, locul de servit masa şi bucătăria complet utilată." Preţul acestei oferte, cu TVA-ul inclus este, ne spune doamna Hornet, de 6000 euro.

Nicoleta Pârvan, de la "Orion Design", ne face următoarele recomandări: Moroso, pentru canapele, fotolii, mese, scaune şi elemente de decor care pun în valoare spaţiul; Presotto, Mercantini, Esteller Fuster, pentru mobilier de living, dressing, dormitoare şi dining; Wittmann, Flexform, Corinto, Sancal, Samoa, pentru canapele; Moretti Compact , pentru camera de tineret; Nanimarquina, pentru covoare; Engelbert and Stieger; Asa, Kose, pentru decoraţiuni; Brand Van Egmond, Firme di vetro, Morosini, Gallery, Linea Light, pentru corpuri de iluminat; Bticino şi Merten, soluţii electrice şi produse destinate controlului iluminatului, încălzirii, ventilaţiei, dar şi a echipamentelor de supraveghere instalate în încăperi.

Cornel Mihai, de la "Archicraft", ne recomandă gresia şi faianţa de la Impronta -Ceramiche, Mirage, Sant"Agostino; mobilier de baie, obiecte sanitare şi accesorii, creaţii moderne ale firmelor Gessi, Geda, Antonio Lupi, Toscoquattro, BMT, Gallasia, G.A.L., Calyx, Blu-bleu; calorifere decorative de la Cordivari şi Antrax; sufragerii, dormitoare şi dressinguri de la Sistemitalia; bucătării Aster şi Elmar; canapele Domingo; corpuri de iluminat Foscarini, Fontanaarte sau Viabizzuno.

Viitorul: De la modern la contemporan

Stilul modern este acum unul dintre cele mai populare în ţara noastră (şi nu numai). Domnul Cornel Mihai, de la "Archicraft" ne previne să nu cădem în capcana punerii semnului egal între stil modern şi stil contemporan: "Modernul şi contemporanul par să fie sinonime, însă pot deseori să aibă contexte diferite. Designul interior contemporan este, în esenţă, cea mai recentă tendinţă în domeniul designului, pe când designul modern se referă la designul din secolul XX."

Aşadar, în ultimii ani, continuă domnul Mihai, şi-a făcut apariţia în cadrul stilului modern, o nouă tendinţă: combinaţia între liniile drepte specifice designului high-tech şi stilul vintage. Materialele folosite pot fi unele moderne, însă aplicate la un decor baroc. În general, se foloseşte un mobilier în linii drepte, fără detalii, materiale moderne, cât mai puţine suprafeţe, contrastat de accesorii în stil baroc: o ramă de oglindă, tapet cu motive florale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional