Strategia judeţului Bacău urmăreşte dezvoltarea durabilă a zonei
Investiţii / 10 iulie 2017

Strategia de dezvoltare a judeţului Bacău este într-un proces de actualizare, ne-a spus Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bacău, care ne-a precizat: "În decursul acestui an, instituţia noastră interesată în dezvoltarea durabilă a judeţului a considerat că, pentru atingerea acestui obiectiv, este necesară o abordare integrată şi unitară în cadrul unui document programatic ce ghidează viitorul judeţului pe termen mediu şi lung. Noile orientări şi regulamente adoptate la nivel european în vederea asigurării dezvoltării durabile şi coezive au determinat necesitatea actualizării «Strategiei de dezvoltare durabilă a Judeţului Bacău în orizontul de timp 2009-2021», astfel încât să se asigure corelarea obiectivelor de dezvoltare existente cu obiectivele strategice regionale şi naţionale identificate în cadrul documentelor programatice aferente perioadei 2014-2020.
În acest sens, s-a demarat o revizuire şi actualizare a «Strategiei de dezvoltare durabilă a Judeţului Bacău în orizontul de timp 2009-2021» - versiunea 2016, prin prezentarea informaţiilor relevante aferente perioadei ulterioare elaborării acesteia şi adaptarea documentului la conţinutul şi orientările actualelor documente de programare naţionale şi regionale corespunzătoare perioadei de programare UE 2014-2020".
Strategia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului este documentul programatic în care sunt înglobate liniile directoare care vor face din judeţul Bacău unul dintre principalele motoare de dezvoltare economică ale Regiunii Nord - Est, un nod logistic regional, ne-a mai spus şeful CJ Bacău. Potrivit domniei sale, acest document are la bază priorităţile comune de dezvoltare propuse în planul de Dezvoltare Regională N-E şi în Strategia Naţională pentru Dezvoltare Regională 2014- 2020, elaborată în baza criteriilor care răspund obiectivelor Strategiei Europa 2020.
Bugetul CJ Bacău dedicat investiţiilor în 2017 - peste 7,25 milioane lei
Bugetul Consiliului Judeţean Bacău dedicat investiţiilor în acest an depăşeşte 7,25 milioane lei, din care circa 2 milioane lei pentru lucrări în continuare, 2,2 milioane lei pentru lucrări noi de investiţii, 2,97 milioane lei pentru alte cheltuieli.
Potrivit reprezentanţilor CJ Bacău, sursele de finanţare pentru investiţiile din acest an sunt reprezentate de subvenţii din bugetul local, din surse atrase (credite interne), din bani de la bugetul de stat şi din fonduri europene.
Cele mai mari investiţii care vor fi derulate în anul 2017 sunt:
- Creşterea capacităţii portante şi modernizarea pistei de decolare aterizare şi a suprafeţelor de mişcare aferente la Aeroportul Internaţional "George Enescu" Bacău, aflat pe lista de investiţii prioritare aferentă Master Planului General de Transport (valoarea investiţiei este de aproximativ 46 milioane euro);
- Lucrări de modernizare la secţiile Medicină internă, Neurologie şi ORL-Oftalmologie - Spitalul Municipal Oneşti (proiect în asociere cu Municipiul Oneşti);
- Lucrări de reparaţii capitale la corpurile A şi B din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, secţia Pediatrie;
- Lucrări de reparaţii capitale Corp C11 (Clădire ateliere) pentru Laboratorul de medicină legală - Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău.
Cele mai importante proiecte de infrastructură aflate în execuţie şi finanţate din fonduri proprii sunt:
- Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la Aeroportul Internaţional George Enescu - Bacău;
- Lucrări de reparaţii capitale Ambulatoriu de specialitate Pediatrie;
- Lucrări de reparaţii capitale Secţia HIV/SIDA" - Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacau.
Printre cele mai mari proiecte de infrastructură din judeţ aflate în execuţie şi finanţate din fonduri europene se numără Fazarea proiectului "Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă/uzată în judeţul Bacău" - prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, cu termen de finalizare 28.02.2019;
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu finanţare de la bugetele de stat şi local, se află în execuţie proiectul de modernizare a DJ 243 B, Fântânele-Praja-Motoşeni, km.25+400-33+568.
În 25 noiembrie 2016 a fost depus la ADR Nord-Est proiectul "Lucrări de intervenţii (reabilitare şi modernizare) la clădirea Vivariu, Bacău", în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1- Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural; Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural se află, momentan, în etapa de evaluare.
Sorin Braşoveanu, preşedintele CJ Bacău, ne-a precizat că, în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, autorităţile se află în perioada de depunere a unui proiect având ca obiectiv modernizarea de drumuri judeţene conectate la TEN-T Bacău-Neamţ (DJ 207D limită judeţ Neamţ - Damieneşti - Traian; DJ 241 limită judeţ Vrancea - Podu Turcului - Izvorul Berheciului; DJ 241A limită judeţ Vrancea - Dealu Morii - Izvorul Berheciului) - prin POR 2014- 2020.
În cursul acestui an, Consiliul Judeţean Bacău intenţionează să mai depună încă două proiecte pe domenii diferite, din fonduri structurale. Unul dintre acestea vizează dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi de recreare, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate de colectivităţile locale.
Şeful CJ Bacău ne-a subliniat şi interesul acordat unor domenii precum cele socio-culturale, educative şi sportive. Domnia sa ne-a mai precizat: "În anul 2016, conform Legii nr. 350 din 2 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, 42 de proiecte sociale, culturale şi sportive au beneficiat de finanţare nerambursabilă din fonduri alocate de Consiliul Judeţean Bacău pentru activităţi nonprofit de interes judeţean, contribuind la promovarea şi dezvoltarea atât socio- culturală, cât şi sportivă a întregii comunităţi băcăuane. (24 culturale, 12 sociale, 6 sportive). Menţionăm faptul că, în bugetul pe anul 2017, sunt alocate fonduri în valoare de un milion de lei pentru aceste activităţi nonprofit de interes judeţean".
CJ Bacău se confruntă cu dificultăţi în obţinerea avizelor de la diferite autorităţi
Problemele întâmpinate de CJ Bacău în activitatea sa sunt legate de proprietate şi vecinătăţi, în sensul că o serie de lucrări de consolidare versanţi în zone împădurite sau de amenajare a albiei în zonele podurilor şi de protecţie a plarformei drumului în albia râurilor se realizează greoi şi prin eforturi financiare deosebite, pentru scoaterea temporară din circuitul silvic sau de sub indicenta Legii Apelor a unor suprafeţe de teren pe care urmează să fie efectuate lucrări.
De asemenea, autoritatea se mai confruntă cu dificultăţi în obţinerea avizelor/acordurilor de la diferite autorităţi. Competenţa şi profesionalismul îndoielnic la unii proiectanţi/ consultanţi este un alt dezavantaj pentru judeţ.
Printre alternativele în privinţa soluţionării problemelor, preşedintele Consiliului Judeţean identifică:
- transferarea cu titlu gratuit a suprafeţelor respective pe durata execuţiei lucrărilor de consolidare şi apărare maluri, având în vedere că prin realizarea lucrărilor respective se elimină pericolul alunecărilor de teren (împreună cu vegetaţia forestieră) şi al inundaţiilor;
- avizarea acestor lucrări în regim de urgenţă, prin instituirea unor condiţii tehnice minime şi urmărirea respectării acestora prin reprezentanţii avizatorilor;
-redarea acestor terenuri, cu investiţiile eferente vechilor proprietari, împreună cu instrucţiunile de urmărire în timp şi de exploatare.
Proiecte depuse pentru finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu finanţare de la bugetul de stat şi din bugetul local:
- Modernizare DJ 241 B Pădureni Godovana, km 2+370-17+800;
- Modernizare DJ 243 B km 33+900-48+900 Motoşeni-Stănişeşti;
- Modernizare DJ 252 A km 7+450-14+856 Horgeşti-Răcătăul de Jos (DJ 2523);
- Reabilitare şi modernizare DJ 119 km 25+740-27+993, la Ciucani;
- Reabilitare şi modernizare DJ 123 limită judeţ Harghita-Valea Uzului-Dărmănesti- DN 12A km 41+000-62+103;
- Reabilitare şi modernizare DJ 2438 km 56+161-77+493 Vultureni (intersecţia cu DJ241 A) - Parincea (intersecţie cu DJ 252);
- Reabilitare şi modernizare DJ 252 C Tătărăşti-Corbasca km 8+022-23+088;
- Reabilitare şi modernizare DJ 252 F km 4+200-18+000, Ungureni-Gârla Anei-Bărtăşeşti judeţul Bacău;
- Reabilitare şi modernizare pe DJ 117, comuna Poduri, Localitatea Cernu km. 17+000 + 21+180;
- Reparaţii capitale clădire Centru Şcolar C11.