Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SURSE APROPIATE SITUAŢIEI:"Austriecii de la Strabag cer 140 milioane euro pe clădirea Marriott din Capitală"

E.O. Piaţa Imobiliară /

"Austriecii de la Strabag cer 140 milioane euro pe clădirea Marriott din Capitală"

Austriecii de la Strabag cer 140 de milioane de euro pe clădirea în care funcţionează hotelul Marriott din Capitală, după cum ne-au spus surse apropiate tranzacţiei. Se pare că niciunul dintre investitorii interesaţi nu este dispus să plătească acest preţ în schimbul imobilului de lângă Palatul Parlamentului, cea mai bună ofertă ridicându-se la circa 120 de milioane de euro, potrivit surselor citate.

Acestea ne-au spus: "În cele 140 de milioane de euro, intră creditul contractat de Grand SRL de la un consorţiu bancar şi garantat de stat. Această garanţie guvernamentală este încă în picioare, împrumutul contractat la momentul construirii afacerii fiind prelungit. Valoarea rămasă de achitat din credit reprezintă mare parte din preţul cerut de Strabag pe clădirea Marriott".

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a spus, în luna aprilie 2014, că Bank of Cyprus, înainte să părăsească ţara noastră, a vândut cel mai mare activ pe care îl avea în portofoliu, un credit de 110 milioane euro acordat companiei care deţine hotelul JW Marriott din Bucureşti.

Împrumutul acordat în 2007 avea scadenţă în octombrie 2012, dar a fost prelungit în toamna anului 2013 pentru încă cinci ani, garanţiile constituite acoperind atât principalul, în valoare de 110 milioane euro, cât şi o sumă suplimentară de 33 de milioane euro aferentă tuturor obligaţiilor ce decurg din împrumut.

Creditul a fost garantat cu terenul de 28.457 metri pătraţi din Calea 13 Septembrie şi clădirea de 69.307,58 metri pătraţi, care include hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel şi complexul aferent, cu spaţiile comerciale, birouri, cazinou, parcare interioară şi exterioară, precum şi toate îmbunătăţirile aduse imobilelor în garanţie, arată sursele de presă.

Creditul de 110 milioane euro către proprietarul hotelului Marriott este garantat şi cu 99,97% din acţiunile Societăţii Companiilor Hoteliere Grand SRL (SCHG).

În garanţie sunt constituite, conform surselor citate, şi toate contractele Marriott, inclusiv contractul de management, contractele de închiriere, garanţii, contractele de asigurare, precum şi toate contractele viitoare.

Sursele citate au mai precizat că, printre cei interesaţi de achiziţia complexului hotelier, se află mai multe companii străine, dar şi Dedeman, societate cu acţionariat românesc.

Ieri, AFI Europe a anunţat că a primit o informare de la potenţialul cumpărător al clădirilor AFI Park 4-5, respectiv Dedeman, prin care şi-a anunţat intenţia să renunţe la aceste două imobile, urmând să cumpere doar AFI Park 1-3.

Reprezentanţii Dedeman nu au dorit să comenteze pe subiect.

Sursele noastre ne-au declarat că, în prezent, se discută încă pe marginea intenţiei de vânzare a clădirii în care funcţionează hotelul Marriott, prevăzut cu peste 400 de camere şi cu mai mult de 10 săli de conferinţe, cu restaurante şi cazino.

Conform surselor citate, compania Strabag, unicul acţionar al societăţii care administrează complexul hotelier de lângă Palatul Parlamentului, obţine un profit net de circa 10 milioane de euro anual, atât din activitatea hotelului, cât şi din chiriile obţinute de la firmele prezente în galeria imobilului.

Anul trecut, Grupul Strabag a avut un profit brut de peste 30 milioane lei, rezultatul net ridicându-se la 20,8 milioane lei, în creştere faţă de cel din 2015, care a fost de 14,77 milioane lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Cifra de afaceri obţinută de Strabag, care are 615 angajaţi, a depăşit 911 milioane de lei, în 2016, de la peste 1 miliard de lei în 2015, datoriile grupului fiind de 232,7 milioane de lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional