TEAMĂ DE BREXITInvestiţiile în birourile din centrul Londrei au scăzut cu 52%
Piaţa Imobiliară / 09 iunie 2016
Mike Prew, analist la Jefferies: "Există o frică palpabilă privind vânzarea pe scară largă a activelor"
Investiţiile în clădirile de birouri din centrul Londrei s-au redus cu 52% în primul trimestru din 2016, faţă de ultimele trei luni din 2015, lucrările în domeniu fiind încetinite de incertitudinile generate de apropierea referendumului din 23 iunie, care va decide dacă Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană sau va părăsi acest bloc (Brexit), conform Financial Times (FT).
Publicaţia britanică scrie că, în perioada ianuarie - martie 2016 au fost realizate tranzacţii de 2,2 miliarde de lire sterline în sectorul clădirilor de birouri din Londra, nivelul fiind cel mai redus din ultimii patru ani, respectiv cu mult mai mic faţă de ultimul trimestru din 2015, când suma a fost de 4,6 miliarde de lire.
Cifra aferentă trimestrului întâi din 2016 este cu aproape o treime mai mică decât media investiţiilor trimestriale realizate în domeniu, în ultimul deceniu, potrivit Lambert Smith Hampton, agenţie imobiliară, parte a "Countrywide".
Conform Lambert Smith Hampton, investitorii străini au fost reticenţi în mod special în realizarea de achiziţii de birouri în capitala Marii Britanii.
"Nu este surprizător faptul că investitorii au făcut un pas înapoi în condiţiile în care se amplifică incertitudinile cu privire la rezultatul referendumului din iunie", a declarat Ezra Nahome, directorul executiv al Lambert Smith Hampton.
Scăderea înregistrată în Londra a contribuit la declinul cu 42% în primele trei luni din 2016, în ritm anual, al investiţiilor totale în domeniul proprietăţilor imobiliare comerciale din Marea Britanie, la 11,7 miliarde de lire.
Încetinirea acestor investiţii, evidentă în lunile februarie şi martie, a fost exacerbată de temerile legate de un eventual Brexit, resimţite în principal în Londra, unde investitorii cred că părăsirea UE de către Marea Britanie va determina companiile să-şi restrângă prezenţa în capitală.
"Există, acum, o frică palpabilă privind vânzarea pe scară largă a activelor dacă Marea Britanie va vota pentru Brexit, şi riscul ca cererea din Londra să sufere un şoc", spune Mike Prew, analist la banca de investiţii Jefferies. Acesta adaugă că efectul unui Brexit asupra pieţei clădirilor de birouri va dura câţiva ani, iar "şocul de pe segmentul cererii ar putea trece de la o stare de echilibru la supraofertă".
Potrivit FT, divizia imobiliară a Union Investment, companie germană de investiţii, a anunţat, în martie, că a amânat cumpărarea unei clădiri de birouri în centrul Londrei din cauza riscului unui Brexit.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Angliei au avertizat că dezbaterea pe marginea Brexit-ului influenţează în mod negativ economia britanică, per ansamblu.