Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tehnologie laser pentru salvarea construcţiilor de patrimoniu

Perspective /

Tehnologie laser pentru salvarea construcţiilor de patrimoniu
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Tehnologia ajută la conservarea clădirilor de patrimoniu. Astfel, fortificaţiile din Cetatea Medievală a Sighişoarei vor fi scanate printr-o tehnologie laser pentru identificarea eventualelor probleme de structură, astfel încât să se evite accidente precum cel de la biserica fortificată din Rotbav, construită în jurul anului 1300, al cărei turn s-a prăbuşit, deşi aparent era stabil.

    Aceasta este un mare pas înainte, astfel încât să fie evitate scuzele legate de aprecierile vizavi de soliditatea unei clădiri, venite în urma unor aprecieri "făcute din ochi".

    Primarul din Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean a explicat cum se vor desfăşura lucrurile: "Avem noroc cu parteneriatul cu Institutul Naţional al Patrimoniului, care a scos la licitaţie studiile pentru proiectul de consolidare, restaurare şi punere în valoare a obiectelor «Fortificaţiilor Cetăţii Sighişoara». Valoarea contractului este peste 500.000 lei, finanţată de Ministerul Culturii. Proiectul vizează studii foarte profunde, studiile de rezistenţă ale clădirilor se vor face cu tehnologie laser. Colegii de la INP au ţinut foarte mult la asta, având în vedere experienţa pe care au trăit-o cu tunul bisericii din Rotbav, unde arăta foarte bine la exterior, dar structura era uzată la interior. Întrucât nu au avut o tehnologie avansată care să facă aceste studii, s-au trezit că turnul s-a prăbuşit. Atunci s-a insis­tat ca la Sighişoara să se facă toate studiile folosind scanarea cu tehnologie laser, inclusiv cele geologice, pentru a vedea unde este pericol de alunecări de teren".

    Edilul a arătat că acest gen de studiu poate evidenţia locul în care există o problemă şi că inclusiv Cetatea Sighişoarei s-a confruntat cu prăbuşirea unor ziduri care, aparent, nu prezentau nicio problemă: "În urmă cu 10 ani, s-a prăbuşit chiar zidul de lângă primărie şi nu dădea niciun semn că acolo ar avea loc vreo alunecare de teren. Mai este tronsonul 11, care s-a prăbuşit anul trecut. Acestea sunt studii care trebuie făcute de specialişti, fiindcă primăria nu dispune de astfel de tehnologie pentru a face aceste studii şi nici de bani pentru angajarea unei firme specializate".

    Acum se vizează contractarea de servicii de elaborare studii de fundamentare şi investigaţii pentru întocmirea proiectului de consolidare, restaurarea şi punerea în valoare a obiectelor "Fortificaţiilor Cetăţii Sighi­şoara", care cuprinde Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul cu Ceas, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor şi Turnul Croitorilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Frân­ghierilor, Bastionul Măcelarilor, Bastionul Cositorarilor şi Bastionul Castaldo şi tronsoanele de zid 1-6, 8-23 şi 25.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional