Teleorman: Fonduri europene semnificative pentru investiţii în sănătate
F.A. Investiţii / 01 mai 2013
Bugetul Consiliului Judeţean Teleorman destinat dezvoltării a scăzut în acest an cu mai mult de 23% faţă de anul trecut. Valoarea totală a investiţiilor înscrise în secţiunea de dezvoltare a bugetului propriu este de 65,26 milioane lei, a precizat Petru Săvuşcă, purtător de cuvânt CJ Teleorman.
În acest an nu vor fi demarate noi investiţii, dar vor fi continuate proiectele demarate în anii trecuţi. Principalele investiţii aflate în derulare privesc: sănătatea, protecţia copilului, protecţia mediului, cultură, sport, infrastructura rutieră, transporturi.
Judeţul Teleorman a obţinut finanţare din fonduri europene pentru următoarele proiecte de importanţă majoră pentru judeţ: reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria şi reabilitarea infrastructurii drumului judeţean DJ 504.
Peste 80 milioane lei sunt investite în reabilitarea Spitalului de Urgenţă Alexandria
Lucrările de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013, Axa 3 ,,Îmbunătăţirea infrastructurii de sănătate\". Valoarea proiectului este de 83,5 milioane lei.
Sunt prevăzute lucrări la corpurile A şi B ale clădirii după cum urmează: intervenţii arhitectură, intervenţii la instalaţiile electrice, sanitare, instalaţia de gaz medical, instalaţia de climatizare. Proiectul include dotarea cu aparatură modernă medicală şi nemedicală.
Drum reabilitat în parteneriat cu autorităţile bulgare
Proiectul de reabilitare a infrastructurii drumului judeţean DJ 504 prevede lucrări pe segmentul Cernetu/DJ 506-Alexandria/E 70, km 42+060-53+ 834, repararea şi reconstrucţia drumului Zagrazhden- port Zagrazhden din Bulgaria şi repararea drumului municipal Iskar-Slavovitsa, districtul Pleven din Bulgaria.
Proiectul este implementat în parteneriat cu municipalităţile bulgare Dolna Mitropolia şi Guliantsi, Consiliul Judeţean Teleorman fiind lider de proiect.
Valoarea lucrărilor este de 7,68 milioane euro, din care costurile pentru partea română sunt de 5,7 milioane euro. Finanţarea este asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională şi co-finanţat de România şi Bulgaria prin contribuţii de la bugetul de stat şi de la beneficiarii proiectului.
Lucrările vizează realizarea unei legături mai scurte între punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse şi Alexandria (circa 60 km), cu continuare spre Piteşti.
Soluţia tehnică aleasă pentru realizarea drumului a fost beton asfaltic deschis cu pietriş concasat, ca strat de legătură, şi beton asfaltic cu bitum modificat, ca strat de uzură. \"În opinia specialiştilor, soluţia prevăzută în proiect asigură o viabilitate superioară drumului, precum şi condiţii optime de desfăşurare a traficului rutier\", ne-a precizat Petru Săvuscă.
Recepţia stratului de legătură înaintea aşternerii stratului de uzură a avut loc la mijlocul lunii aprilie. Proiectul urmează să fie finalizat până la sfârşitul acestui an.