Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TENDINŢEPatru aspecte importante pentru atragerea investiţiilor străine directe

F.A. Investiţii /

Patru aspecte importante pentru atragerea investiţiilor străine directe

Atenţia Guvernului s-a concentrat în 2009 -2011 pe stabilizarea macro-fiscală respectiv pe reducerea cheltuielilor publice. Aceste măsuri trebuie acum dublate de un efort pentru repornirea creşterii economice prin susţinerea investiţiilor atât cele publice, cât şi atragerea de investiţii străine, este de părere doamna Doina Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini.

Resursele financiare la nivel internaţional sunt limitate de efectele crizei. Ca urmare, dacă în 2006-2008 România atragea aproximativ 7-9 miliarde euro/pe an, anul trecut investiţiile străine directe au fost putin peste 2 miliarde de euro, iar anul acesta până la jumătatea lunii octombrie, cifra este de doar 1,2 miliarde euro.

Toţi analiştii economici subliniază că investiţiile străine directe sunt o necesitate pentru relansarea şi susţinerea creşterii economice. Atragerea de investiţii străine trebuie definită ca prioritate. Trebuie avut în vedere atât atragerea de noi investitori, dar mai ales crearea condiţiilor pentru suplimentarea investiţiilor deja existente.

Consiliul Investitorilor Străini a pregătit în acest sens de anul trecut un Program pentru creştere economică, o sinteză de măsuri cu impact pozitiv în economie ce pot fi implementate de către autorităţi şi cu sprijinul mediului de afaceri.

Conducerea CIS este pregatită să continue dialogul cu autorităţile pentru identificarea şi implementarea acelor măsuri care pot să aibă o contribuţie consistentă la creşterea competitivităţii României.

România este în competiţie pentru atragerea investiţiilor iar măsurile care ar facilita atragerea de investiţii străine directe vizează îmbunătăţirea următoarelor aspecte:

- Predictibilitatea legislaţiei fiscale (exemplu introducerea TVA de 24%),

- Procesul democratic de consultare a tuturor actorilor din mediul economic la elaborarea de strategii economice şi legislaţia aferentă,

- Sistemul judiciar cu tot ce presupune acesta: accesul, durata şi rezultatul actului juridic,

- Infrastructura este un element important în calculul potenţialilor investitori şi în acelaşi timp o oportunitate pentru dezvoltări viitoare. O viziune pe termen mediu şi lung, inclusiv o prioritizare a principalelor 10 - 15 obiective de investiţii, precum şi identificarea resurselor necesare pentru perioada următoare ar putea aduce stabilitate şi continuitate în derularea acestor proiecte.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional