Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tendinţa de creştere a preţurilor se va menţine şi în acest an

F.A. Preţuri /

Tendinţa de creştere a preţurilor se va menţine şi în acest an
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Anul trecut a fost marcat de cresteri generale de preţ care au avut la bază creşterea preţurilor materiilor prime (petrol, fier), dar şi scumpirea serviciilor de transport, din cauza evoluţiei preţului motorinei, apreciază reprezentanţii bauMax.

    O mare parte a importurilor directe, dar şi a altor părţi din produsele comercializate vin din China, astfel suntem dependenţi şi de evoluţia cursului de schimb faţă de dolarul american, curs care în ultimul an a avut o scădere uşoară până în luna august, după care a crescut până la valori ce au depăşit mediile de la începutul lui 2011. Totuşi, românii au avut tendinţa în ultimul an să se orienteze mai mult spre amenajări decât spre construcţii noi.

    Anul 2012 ca şi cel precedent este marcat tot de presiune din partea majorităţii furnizorilor pe partea de creştere a preţurilor. Astfel trebuie să găsim un echilibru care să ne permită negocierile. În condiţiile cum arată piaţa în acest moment, nu ne permitem să fim mai scumpi decât concurenţa şi, în acest sens, au existat furnizori cărora nu le-am acceptat creşteri de preţ încă de la începutul anului trecut.

    Julia Anca Besnea, din partea "bauMax România", susţine: "bauMax se bazează pe un sortiment în continuă îmbunătăţire şi înnoire conform cu trendurile pieţei (centrul nou de parchet, gresie şi faianţă, noul showroom de uşi, showroom mobiliere de baie şi articole sanitare), dar şi pe strategia de a avea mereu stocuri cât mai mari pentru articolele permanente. Scopul nostru a fost mereu să avem întotdeauna preţuri mici, cel mai bun sortiment si cele mai bune servicii oferite clienţilor noştri."

    Preţurile materialelor de construcţie au urmat anul trecut un trend crescător, apreciază Andras Ranky, directorul de achiziţii OBI România. Materialele de bază precum cimentul, petrolul şi derivatele s-au scumpit. Cotaţia la bursă a stirenului (n.r. - hidrocarbură folosită la producere polistirenului) a avut o creştere semnificativă, în special în ultimele şase luni.

    În contextul acesta, apreciază domnul Ranky, au fost afectate cele mai multe grupe de mărfuri, chiar şi cele produse local. Aceasta ca urmare a faptului că importurile de materie primă au fost influenţate de majorarea cursului de schimb şi, implicit, a costurilor de transport.

    "Ţinând cont de cele menţionate anterior, ne aşteptăm ca tendinţa de creştere a preţurilor să se menţină, costurile de transport şi ale energiei fiind, de asemenea, în creştere", ne-a declarat Andras Ranky.

    Toţi aceşti factori combinaţi cu evoluţia negativă a cursului de schimb valutar vor influenţa şi preţurile materialelor de construcţie.

    În plus, trebuie avute în vedere şi taxele anti-dumping impuse anul trecut la produsele importate din China: stocurile mai vechi au fost epuizate, iar produsele noi sunt achiziţionate la preţuri mai mari.

    Produse inovatoare

    Andras Ranky, directorul de achiziţii OBI România, susţine: "Clienţii OBI descoperă în fiecare zi oferte incomparabile, gama largă de sortimente întâmpină cerinţele consumatorului modern, care nu ţine cont numai de preţuri, ci şi de calitatea şi de partea inovatoare a produselor noastre. Doar la OBI clienţii primesc cele mai bune soluţii pentru amenajarea locuinţelor şi cele mai bune idei ce corespund ultimelor tendinţe în materie de renovare de pe piaţa europeană în general."

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional