Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Terasele pe acoperişul blocurilor ar putea completa reabilitarea termică

F.A. Amenajări /

Thomas Emmerling, presedintele Asociatiei Constructorilor de Acoperisuri Verzi din Romania: "In ultima perioada, primariile au inceput sa ia masuri pentru a schimba fata gri a oraselor, avand in plan o serie de beneficii ce vor fi acordate celor care amenajeaza acoperisuri verzi."

Thomas Emmerling, presedintele Asociatiei Constructorilor de Acoperisuri Verzi din Romania: "In ultima perioada, primariile au inceput sa ia masuri pentru a schimba fata gri a oraselor, avand in plan o serie de beneficii ce vor fi acordate celor care amenajeaza acoperisuri verzi."

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Centrele comerciale şi clădirile de birouri sunt cele mai pretabile pentru acoperişuri verzi

    Piaţa acoperişurilor verzi a început să prindă tot mai mult contur în ţara noastră în ultimii ani. Thomas Emmerling, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Acoperişuri Verzi din România este de părere că, pe măsură ce apar tot mai multe informaţii şi soluţii profesionale, interesul oamenilor de a aduce natura mai aproape de ei este şi el tot mai ridicat. Într-un secol în care vorbim despre dezvoltare durabilă şi sustenabilitate, responsabilitatea oamenilor faţă de natură trebuie să devină o realitate.

    Anul 2010 a marcat piaţa de profil prin construirea primului acoperiş verde pe unul din centrele comerciale din Transilvania, iar în ultima perioadă observăm interesul tot mai crescut de a amenaja astfel de acoperişuri pe clădiri private.

    În cazul clădirilor de birouri amenajarea unor astfel de oaze de verdeaţă dovedeşte responsabilitatea faţă de angajaţi în încercarea de a le oferi un mediu de lucru favorabil şi stimulativ în aglomeraţia urbană.

    În ultima perioadă, domnul Emmerling remarcă faptul că şi primăriile au început să ia măsuri pentru a schimba faţa gri a oraşelor, având în plan o serie de beneficii ce vor fi acordate celor care amenajează aco­perişuri verzi. În acest sens construcţia de acoperişuri verzi pe terasele blocurilor poate constitui com­pletarea procesului de reabilitare termică a imobilelor.

    "O altă tendinţă pe care am putut să o observăm este aceea de a valorifica la maxim chiar şi suprafeţele mici, şi mă refer aici la proiectele de înverzire a garajelor, a teraselor şi a altor acoperişuri cu caracter experimental", subliniază Thomas Emmerling.

    În anul ce a trecut firma Simacek Gardening a construit în Bucureşti un acoperiş demonstrativ respectând normativele din domeniu cu scopul de a evidenţia faptul că un acoperiş verde bine construit este o soluţie funcţională, o plăcere de privit şi de utilizat!

    Printre cele mai cunoscute firme care au proiecte pe piaţa din România se numără: Simacek Gardening, Bauder, Tegola, Rufy Roof Engineering şi Final Distribution.

    Când vorbim despre acoperişuri verzi şi despre valoarea pieţei cel mai indicat este să vorbim în metri pătraţi de aco­perişuri cu vegetaţie realizate. Din punct de vedere ecologic are mai mare importanţă supra­faţa amenajată, iar suprafeţele înverzite variază foarte mult de la un tip la altul de acoperiş verde.

    "În momentul de faţă putem vorbi doar de câteva mii de mp de acoperişuri verzi ame­najate", afirmă domnul Emmerling.

    Unul dintre obiectivele Asociaţiei Constructorilor de Acoperişuri Verzi din România este să ia în evidenţă toate acope­rişurile verzi construite şi să întocmească o situaţie a suprafeţelor redate na­turii, la nivel naţional, prin aceste tehnologii de înverzire.

    Centrele comerciale şi clădirile de birouri sunt cele mai pretabile pentru acoperişuri verzi

    Cele mai importante proiecte din piaţă rămân în continuare centrele comerciale şi clădirile de birouri care prevăd amenajarea de acoperişuri verzi, în primul rând pentru că acestea dispun de suprafeţe mari care pot fi transformate în terase verzi.

    Tendinţa de a construi acoperişuri verzi a apărut şi la halele de producţie, domnul Emmerling le consideră şi pe acestea proiecte foarte importante iar ACAVR susţine şi laudă efortul unor astfel de centre de producţie de a-şi reduce amprenta ecologică.

    De la 50 euro/mp puteţi avea gradină pe acoperiş

    Estimativ, preţul pentru un mp de acoperiş verde porneşte de la 50 de euro, nivel care include costul mate­rialelor şi al manoperei de instalare.

    Costurile acoperişurilor verzi pot fi influenţate de mulţi factori pentru că trebuie luate în calcul multe variabile. Printre factorii care influenţează cel mai mult costul final se numără: structura portantă, panta acoperişului, tipul de acoperiş verde ales, vegetaţia propusă, locaţia, înălţimea la care este situat acoperişul.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional