Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TEREN DE SPORTAm casă şi curte, creau teren de sport!

F.A. Amenajări /

Am casă şi curte, creau teren de sport!

În realizarea unui teren de sport deciziile se iau după o perioadă de timp destul de lungă, adică de la naşterea ideii până la începerea efectivă a lucrărilor trec câteva săptămâni sau poate chiar luni.

Pentru cei care doresc amenajarea unui teren în curtea casei, domnul Cătălin Chiticaru, administrator în cadrul societăţii "Eurocat 2006" SRL din Focşani, ne-a declarat că important este spaţiul pe care doritorii sunt dispuşi să îl aloce pentru un astfel de proiect: "Am întâlnit cazuri în care persoane private au realizat în curte un mini-teren de 150 mp, datorită spaţiului restrâns doar pentru a juca împreună cu copiii şi prietenii tenis sau baschet. Dimensiunile recomandate pentru terenul de tenis sunt de 648 mp, iar pentru minifotbal majoritatea optea-ză pentru dimensiunile 40 m x 20 m = 800 mp sau 22 m x 42 m = 924 mp (nu există o dimensiune oficială), deşi sunt foarte puţine persoane care <îşi permit> aceste dimensiuni, mai ales dacă sunt realizate doar pentru folosirea în uz privat, fără a fi închiriate".

În ceea ce priveşte suprafaţa de joc, specialiştii societăţii recomandă diferite sisteme, în funcţie de destinaţia şi sportul practicat. Astfel, pentru un teren de tenis sau baschet specialiştii ne recomandă suprafeţele cu răşini acrilice, acreditate de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF). Aceste sisteme au primit certificare în diferite clase de viteză a mingii pe suprafaţă: clasa 3 - Mediu, Clasa 4 - Mediu - Rapid şi Clasa 5 - Rapid. Printre avantajele acestor sisteme regăsim: posibilitatea înscrierii în circuitul Federaţiei Naţionale de Tenis pentru organizarea diferitelor competiţii, o gamă de sisteme (în funcţie de buget sau cerinţe), o paletă de nouă culori foarte rezistente în timp, costuri de întreţinere zero, rezistente la UV şi factori de mediu, antiderapante.

Suportul pe care sunt instalate trebuie realizat din beton armat sau bitum cu o grosime de 10-12 cm, semielicopterizate, plane, cu o pantă de 0,1-0,3%. Alte tipuri de suprafeţe pot fi realizate din granule de cauciuc de tip "tartan", care presupun aplicarea unuia sau mai multor straturi de granule de cauciuc reciclat şi EPDM în amestec cu adeziv poliuretanic turnat in-situ sau în role prefabricate acoperite cu diverse răşini poliuretanice sau acrilice. Marcajele se realizează cu vopsea acrilică în culori consacrate fiecărui sport în parte.

Dacă doriţi practicarea tenisului, bas-chetului, dar şi a fotbalului, pe acelaşi teren, puteţi opta pentru un gazon artificial cu înălţimea firului între 20 şi 26 mm, de culoare verde, cărămiziu sau în combinaţie. Printre firele de gazon artificial este presărat nisip cuarţos, cantitatea în care este aplicat stabilind şi viteza mingii pe suprafaţă. La cerere, societatea poate furniza nisip cuarţos verde sau roşu.

Execuţia unei suprafeţe acrilice este mai pretenţioasă decât montarea gazonului artificial. Este necesară respectarea unor termene stricte pentru aplicarea diferitelor straturi, condiţii de căldură şi umiditate optime (minim 10 grade Celsius). Suprafaţa trebuie curăţată de praf, impurităţi, iar denivelările care pot acumula apă trebuie pe cât posibil corectate, ceea ce face ca durata de execuţie a suprafeţei de joc să fie cuprinsă între 4 - 7 zile, în funcţie de complexitatea sistemului.

Preţurile pentru suprafeţele de joc de acest tip variază între 11 euro/mp şi 26 de euro/mp fără T.V.A., preţ ce include toate materialele necesare (amorsă, minim trei straturi de răşină, vopsea de marcaj) şi manopera aferentă. "Cu alte cuvinte luăm în primire suprafaţa betonată şi o predăm gata de folosire. Firma noastră se ocupă şi de realizarea fundaţiei de beton, la un preţ mediu pentru manoperă de 3 euro/mp, în funcţie de suprafaţă şi cuprinde tragerea betonului într-o grosime de 10 - 12 cm, stabilirea cotelor de nivel, nivelarea cu riglă vibratoare şi finisarea cu elicoptere hidrostatice", ne-a mai declarat domnul Cătălin Chiticaru.

Gazonul artificial poate fi realizat din polietilenă sau polipropilenă, poate avea firul drept sau răsucit cu înălţimi ale firului cuprinse între 12 mm şi 60 mm. Pentru terenuri de tenis sau multifuncţionale specialiştii ne sfătuiesc să folosim gazon sintetic cu înălţimea firului de până la 25 mm. Printre firele de gazon artificial, cu excepţia celui cu fire răsucite, se presară nisip cuarţos alb sau, la cerere, verde sau roşu.

Pentru fotbal este folosit gazonul cu înălţimi ale firului între 30 mm şi 60 mm, printre fire presărându-se, în afară de nisip cuarţos, şi granule de cauciuc pentru amortizarea suprafeţei şi evitarea accidentărilor. În ceea ce priveşte rezistenţa este preferat gazonul din polietilenă, iar în ceea ce priveşte riscurile în cazul unei căderi pe suprafaţă se recomandă gazonul monofilament care nu zgârie.

Preţurile practicate de societatea "Eurocat 2006", pentru gazon plus manoperă, sunt cuprinse între 15 euro/mp - 19 euro/mp (pentru gazonul multifunc-ţional şi de tenis importate din Turcia sau Italia) şi între 20 euro/mp - 24 euro/mp (importat din Turcia) sau între 20 euro/mp -30 euro/mp (gazoane pentru fotbal importate din Italia, unele tipuri fiind certificate FIFA sau LND). "Foarte important de precizat că aceste preţuri includ toate materialele necesare (gazon, nisip cuarţos, bandă de poliester, adeziv bicomponent, bandă de marcaj, granule de cauciuc, transportul materialelor la beneficiar) şi manopera aferentă, fără T.V.A.", a subliniat domnul Chiticaru.

Spre deosebire de suprafeţele acrilice sau tip tartan, gazonul pentru fotbal se poate instala şi pe suport de piatră compactată, realizându-se astfel un drenaj natural.

Indiferent de tipul de suprafaţă de joc sau de faptul că este realizat în curte, terenul de sport trebuie împrejmuit. Soluţia propusă de societate este cea cu plasă de sârmă plastifiată împletită, de culoare verde, stâlpi profil rotund plastifiaţi cu contravântuiri în colţuri şi la mijloc, sârmă de tensionare şi tensionatori şi o înălţime a gardului de cel puţin 4 metri. De asemenea, în cazul terenurilor de fotbal se folosesc plase din polietilenă în spatele porţilor până la o înălţime de 6 metri sau se realizează un capac din plasă de polietilenă pentru a împiedica mingea să iasă afară din teren. Pentru o variantă mai economică se folosesc stâlpi profil pătrat care pot fi vopsiţi cu un grund, plasă de sârmă până la înălţimea de 2 metri şi deasupra plasă de polietilenă. Pentru un teren de minifotbal de 924 mp societatea poate realiza un gard în varianta cu plasă de sârmă şi plasă de polietilenă sau poliamidă cu aproximativ 3000 de euro, fără T.V.A. (materiale + montaj) sau puteţi opta pentru un kit standard din plasă de sârmă cu toate elementele plastifiate, realizat fără sudură, care ar ajunge la 4800 de euro fără T.V.A. (materiale + montaj).

De asemenea, pentru cei care îşi construiesc un teren în curte se poate realiza o împrejmuire doar din plasă de poliamidă sau polietilenă la preţuri mai mici.

Gazon artificial sau natural?

"În ceea ce priveşte alegerea dintre gazon artificial şi cel natural suntem de părere că cel artificial oferă mult mai multe avantaje: costuri de întreţinere aproape nule, instalare facilă. Realizat şi pregătit pentru utilizare într-un timp scurt, poate fi folosit aproape în orice anotimp. De asemenea recomandăm terenurile sintetice pentru practicarea tenisului în locul zgurei care, deşi oferă condiţii foarte bune de joc, este foarte greu de întreţinut, mai ales dacă nu se joacă pe suprafaţă de cel puţin 3 ori pe săptămână", ne-a mărturisit domnul Chiticaru. De asemenea, gazonul artificial a câştigat teren în ultimii ani în defavoarea gazonului natural.

Renovarea şi modernizarea terenurilor

Pentru buna realizare a acestor lucrări este necesar ca suprafaţa existentă să fie curăţată, verificată şi remediate eventualele fisuri sau denivelări prin aplicarea unui mix realizat din răşină acrilică de bază (Courtsol BP) în amestec cu ciment şi nisip, urmat de şlefuirea suprafeţei.

După realizarea acestei operaţiuni se poate opta pentru unul dintre sistemele Courtsol sau o variantă economică din punct de vedere al preţului care presupune aplicarea unei amorse şi a unui strat de Courtsol Color, disponibil într-o gamă largă de culori.

Pentru realizarea marcajelor societatea foloseşte Courtsol Lines care este o vopsea pe bază de apă foarte rezistentă la acţiunea factorilor de mediu, iar ca o soluţie pentru terenurile multisportive, fiecare sport va fi marcat prin culori diferite.

Piaţa terenurilor de sport a avut, în ultimii ani, un trend ascendent, trend care pare că se menţine şi în acest început de an, dar cu o rată mai mică. De asemenea, numărul firmelor care se ocupă de aceste amenajări a crescut în ultimii ani, dar majoritatea pun la dispoziţia clienţilor doar gazon artificial, care tinde să "prindă" din ce în ce mai mult.

Societatea "Eurocat 2006 " SRL din localitatea Focşani, judeţul Vrancea, şi-a început activitatea cu realizarea unor terenuri sintetice pe bază de răşini acrilice certificate de Federaţia Internaţională de Tenis, importând direct produsele Courtsol ale unei companii franceze şi a accesoriilor necesare (garduri de împrejmuire, fundaţii din beton armate etc.). Ulterior şi-a extins oferta cu alte produse precum gazonul artificial, suprafeţe tip tartan, importate din Italia, Grecia sau Turcia.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional