TerenuriPreţurile au continuat să scadă şi în primul semestru din 2013
F.A. Piaţa Imobiliară / 01 octombrie 2013
Cătălin Novac, expert evaluator EPI, EBM, EI Darian DRS SA
Preţurile terenurilor la nivel naţional erau mai mici cu aproximativ 3% la finalul semestrului I 2013, comparativ cu finalul anului 2012, şi mai mici cu circa 7% faţă de jumătatea anului 2012, potrivit studiului detaliat a celor 41 de oraşe reşedinţă de judeţ din România, realizat de către Departamentul de cercetare imobiliară al firmei Darian DRS SA.
Cătălin Novac, expert evaluator în Departamentul Managementul Evaluării şi Analiză al Darian DRS SA, ne-a menţionat că preţurile nu au scăzut însă în aceeaşi măsură în toate oraşele. În Bucureşti, spre exemplu, preţurile au înregistrat o scădere de aproape 1% faţă de finalul anului şi, respectiv, 2% comparativ cu mijlocul anului 2012.
În ultima perioadă s-a constatat o evoluţie favorabilă în ceea ce priveşte cererea de terenuri propice investiţiilor energetice, în special eoliene şi fotovoltaice, dar şi creşterea cererii de terenuri agricole, România situându-se printre ţările cu cel mai ieftin teren agricol şi forestier din Europa.
Referitor la terenurile pentru dezvoltări comerciale (cu preponderenţă pentru dezvoltarea magazinelor de tip hard-discount), s-a constat preferinţa investitorilor pentru terenurile aflate cât mai aproape de centrul oraşelor.
Investitorii interesaţi de dezvoltările rezidenţiale mici caută terenuri pentru o dezvoltare imobiliară imediată. În acelaşi timp, investitorii care vor să ridice blocuri preferă terenurile situate în locaţii cât mai bune din punct de vedere al accesului, apropierii de mijloacele de transport, zonele comerciale şi culturale.
Principalele categorii de cumpărători de terenuri sunt dezvoltatorii de parcuri eoliene şi fotovoltaice (interesaţi de terenurile propice investiţiilor energetice), fondurile străine de investiţii care caută terenuri agricole pe care le dau în arendă şi companii agricole mari care exploatează în mod direct terenurile agricole. O situaţie uşor atipică este întâlnită în Dobrogea unde terenurile sunt căutate cu preponderenţă pentru dezvoltările de parcuri eoliene.
Pentru perioada imediat următoare, analiştii Darian DRS estimează că preţurile terenurilor se vor menţine în linii mari la nivelul actual, cu posibilitatea de a înregistra uşoare reduceri în zonele mai puţin căutate. Pe termen mediu şi lung se preconizează o stabilizare a pieţei imobiliare.
Studiul imobiliar realizat de Departamentul de cercetare imobiliară al firmei Darian DRS are un istoric începând cu semestrul 1 2008 şi a fost realizat plecând de la preţurile de tranzacţionare, acesta fiind indicatorul cel mai de încredere al pieţei imobiliare.
În cele ce urmează vă prezentăm datele din: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Craiova şi Sibiu.