Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Terenurile atractive au preţuri stabile

F.A. Piaţa Imobiliară /

Dan Ivanov director departamentul de Evaluari Jones Lang LaSalle

Dan Ivanov director departamentul de Evaluari Jones Lang LaSalle

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În această toamnă am putea asista la stabilizarea preţurilor terenurilor atractive şi la continuarea scăderii pentru celelalte, este de părere Dan Ivanov directorul departamentului de Evaluări Jones Lang LaSalle, având în vedere semnalele din piaţă.

    În prima jumătate a acestui an s-au făcut tranzacţii pe toate segmentele (industrial, retail, birouri, chiar şi rezidenţial), cu oarecare predilecţie pentru retail. Dan Ivanov ne-a spus că cele mai spectaculoase au fost, prin prisma volumului, siturile Vulcan şi Tractorul, foste platforme industriale, ce urmează să fie transformate în parcuri de retail (comerciale). A mai atras atenţia tranzacţia ce a implicat terenul fostei fabrici Someşul din Cluj-Napoca, unde va fi dezvoltat un proiect de birouri.

    Din datele Jones Lang LaSalle, în primul semestru s-au facut trazacţii cu terenuri în valoare totală de circa 60-70 milioane euro (aproape 1,3 milioane metri pătraţi), din care în jur de 50 milioane au fost cele două tranzacţii menţionate mai sus, cu terenuri pentru parcuri de retail/ comerciale (7,7 ha, respectiv 100 ha).

    Pentru terenurile atractive din Bucureşti se observă o tendinţă de stabilizare şi realizare a echilibrului între cerere şi ofertă; terenurile tranzacţionate au fost disponibile perioade destul de lungi de timp, preţurile cerute suferind ajustări negative, până la punctul la care au devenit atractive pentru investitori/dezvoltatori şi viabile pentru dezvoltările propuse.

    "Pentru terenurile mai puţin atractive, suntem de părere că preţul obtenabil a scăzut cu 10-15% faţă de cel de la sfârşitul anului 2011", precizează domnul Ivanov. Pentru aceste terenuri nu există însă cerere.

    Preţurile la care au fost încheiate tranzacţii sunt desigur semnificativ diferite faţă de cele obtenabile sau cerute în urmă cu 5 ani. Cu toate acestea, tranzacţiile au apărut în momentul în care aşteptările vânzătorilor au fost foarte aproape de cele ale cumpărătorilor, iar marjele de negociere nu au depăşit 15-20%.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional