Terenurile atractive au preţuri stabile
F.A. Piaţa Imobiliară / 01 septembrie 2012
În această toamnă am putea asista la stabilizarea preţurilor terenurilor atractive şi la continuarea scăderii pentru celelalte, este de părere Dan Ivanov directorul departamentului de Evaluări Jones Lang LaSalle, având în vedere semnalele din piaţă.
În prima jumătate a acestui an s-au făcut tranzacţii pe toate segmentele (industrial, retail, birouri, chiar şi rezidenţial), cu oarecare predilecţie pentru retail. Dan Ivanov ne-a spus că cele mai spectaculoase au fost, prin prisma volumului, siturile Vulcan şi Tractorul, foste platforme industriale, ce urmează să fie transformate în parcuri de retail (comerciale). A mai atras atenţia tranzacţia ce a implicat terenul fostei fabrici Someşul din Cluj-Napoca, unde va fi dezvoltat un proiect de birouri.
Din datele Jones Lang LaSalle, în primul semestru s-au facut trazacţii cu terenuri în valoare totală de circa 60-70 milioane euro (aproape 1,3 milioane metri pătraţi), din care în jur de 50 milioane au fost cele două tranzacţii menţionate mai sus, cu terenuri pentru parcuri de retail/ comerciale (7,7 ha, respectiv 100 ha).
Pentru terenurile atractive din Bucureşti se observă o tendinţă de stabilizare şi realizare a echilibrului între cerere şi ofertă; terenurile tranzacţionate au fost disponibile perioade destul de lungi de timp, preţurile cerute suferind ajustări negative, până la punctul la care au devenit atractive pentru investitori/dezvoltatori şi viabile pentru dezvoltările propuse.
"Pentru terenurile mai puţin atractive, suntem de părere că preţul obtenabil a scăzut cu 10-15% faţă de cel de la sfârşitul anului 2011", precizează domnul Ivanov. Pentru aceste terenuri nu există însă cerere.
Preţurile la care au fost încheiate tranzacţii sunt desigur semnificativ diferite faţă de cele obtenabile sau cerute în urmă cu 5 ani. Cu toate acestea, tranzacţiile au apărut în momentul în care aşteptările vânzătorilor au fost foarte aproape de cele ale cumpărătorilor, iar marjele de negociere nu au depăşit 15-20%.