Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Terenurile de pe Litoral s-au scumpit în ultimul an cu 20%

F.A. Piaţa Imobiliară /

Terenurile de pe Litoral s-au scumpit în ultimul an cu 20%

Preţurile terenurilor de pe Litoral au crescut, în ultimul an, în medie, cu până la 20%. Pentru finele acestui an se preconizează o scumpire cu încă 20%, având în vedere cererea mare pentru construcţia de locuinţe în special, ne-a declarat Monica Marin, Partner Manager al agenţiei imobiliare "EuroMetropola". Investiţiile imobiliare de pe Litoral sunt foarte atractive pentru o pătură foarte largă de cumpărători, atât din ţară, cât şi din străinătate.

"La ora actuală, piaţa imobiliară din zona Litoralului cunoaşte un trend ascendent, atât datorită faptului că investitorii străini doresc să schimbe faţa turismului în ţara noastră, cât şi pentru că marile hoteluri au fost scoase la vânzare", ne-a spus George Dimitriu, director general adjunct al agenţiei "PYF Imobiliare".

Preţul terenurilor agricole de pe Litoral creşte exponenţial

Reprezentantul "PYF Imobiliare" susţine că, în staţiunile Mării Negre, marii inves-titori au acaparat piaţa de investitii. Astfel că micii investitori se vor orienta spre cumpărarea de terenuri agricole şi/sau intravilane, în apropierea staţiunilor litoralului. Cererea mare va duce la creşterea semnificativă a preţurilor terenurilor.

George Dimitriu susţine: "De exemplu, dacă anul trecut un metru pătrat de teren agricol costa în jur de 3-4 euro, fără deschidere la mare sau la un drum principal, acum acelaşi teren nu îl mai poţi cumpăra fără 10-15 euro/mp. De asemenea, majorarea preţurilor la terenuri pe litoral este impusă şi de speculatori locali, care, anul trecut, au achiziţionat mari suprafeţe de terenuri agricole şi/sau extravilane la preţuri de 3-4 euro/mp. Acum, după trecerea lor în intravilan, ei le vând la preţuri cuprinse între 85 şi 160 de euro/mp, în funcţie de distanţa faţă de malul mării".

Dacă interesul investitorilor străini se va menţine la fel de ridicat, conducerea "PYF Imobiliare" estimează o creştere a pieţei de aproximativ 35-40% în următorii doi ani.

Faleză Nord şi Piaţa Ovidiu - zone preferate pentru construcţia de vile în Constanţa

Doamna Monica Marin ne-a menţionat că, în Municipiul Constanţa, pentru construcţia de vile de către persoane fizice, zonele preferate de clienţii cu venituri peste medie sunt Faleză Nord şi Piaţa Ovidiu.

De asemenea, oraşul a cunoscut, în ultimii doi ani, o puternică dezvoltare a proiectelor rezidenţiale cu apartamente noi. La finele lunii iunie, preţurile practicate de dezvoltatorii imobiliari pentru apartamentele din imobile noi variau între 800 şi 1.700 euro/mp suprafaţă construită. Diferenţa de preţ este justificată, în opinia doamnei Marin, prin multiplele facilităţi pe care unii investitori le oferă în noile ansambluri. Este vorba despre vedere la mare, bucătării mobilate şi utilate, acces la piscină şi sala de forţă, spaţii de joacă pentru copii, grădini amenajate.

Conducerea "Perfect Casa" susţine că majoritatea cumpărătorilor caută să achiziţioneze case de vacanţă la mare, ale căror preţuri sunt mai mari cu 30% faţă de nivelul anului trecut. De mare interes pentru investitori sunt terenurile pe coastă, cu vedere la mare. Cele din primul plan de la mare au preţuri piperate pentru că deja sunt foarte rare.

Scumpire de circa 20% pentru apartamentele din Constanţa

Potrivit "EuroMetropola", preţurile vor mai creşte, fără îndoială, cu cel puţin 20% până la finele anului viitor atât pentru apartamentelor noi, cât şi pentru cele vechi, care rămân, în continuare, căutate. Gusturile cumpărătorilor s-au rafinat simţitor în ultimii ani din considerente strict economice. Astfel că multe persoane care dispun de suficienţi bani aleg oferta din noile ansambluri imobiliare, unde apartamentele sunt amenajate şi compartimentate modern şi au şi suprafeţe mai mari.

Cerere în creştere de spaţii de birouri moderne

Piaţa de birouri noi nu este foarte dezvoltată în Constanţa, deşi cererea este suficient de mare. Conducerea "EuroMetropola" apreciază că oraşul dispune de suficiente locaţii pentru astfel de inves-tiţii. Proiecte pentru dezvoltări de birouri noi şi moderne au apărut abia în ultimul an. Cererea este în continuă creştere pentru că tot mai multe companii internaţionale găsesc oportună deschiderea unui sediu în zona litoralului. Firmele locale vor să se relocheze şi caută sedii în ansambluri de birouri moderne.

Străinii sunt foarte interesaţi de terenurile agricole

Doamna Jeni Dragomir, preşedintele agenţiei imobiliare "Perfect Casa", susţine că preţurile terenurilor agricole de pe Litoral s-au dublat în acest an. Străinii sunt cei mai interesaţi de astfel de terenuri, pentru că acestea, încă, au un preţ relativ scăzut. În general, terenurile intravilane rural, inclusiv cele din regiunile cu potenţial turistic, sunt extrem de atractive ca plasament datorită preţurilor scăzute, consideră domnia sa.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional