Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Terenurile din Galaţi s-au scumpit de trei-patru ori în ultimul an

F.A. Piaţa Imobiliară /

Zona centrală Galaţi

Zona centrală Galaţi

Cererea de terenuri în Galaţi a crescut vertiginos în ultimul an, astfel încât preţurile s-au mărit de trei-patru ori în perioada menţionată. Zonele de interes pentru achiziţia de loturi libere de construcţii sunt situate în nordul Galaţiului, spre Metro, respectiv Vânători, Sat Costi, Odaia Manolache. Având în vedere oferta restrânsă de terenuri din interiorul oraşului, mulţi gălăţeni s-au orientat spre cumpărarea de parcele situate la ieşirea din nordul municipiului. Aceste zone au început să se extindă puternic prin dezvoltarea de noi proiecte rezidenţiale.

Astfel, în partea de nord a Galaţiului, de o parte şi de alta a DN26, preţurile variază între 60 şi 150 de euro/mp, faţă de anul trecut când terenuri similare puteau fi cumpărate cu maxim 50 euro/mp. Cu toate acestea, preţurile acestor terenuri sunt mult mai accesibile decât cele din oraş. De exemplu, un metru pătrat de teren situat în centrul oraşului ajunge până la 500 de euro.

Vânători - zona vilelor de vacanţă

Investiţiile noi de la Vânători sunt preponderent case de vacanţă, reşedinţe secundare pentru oamenii cu bani. "Aici preţul unui metru pătrat de teren variază între 15 şi 70 euro, în cazul loturilor care au ieşire la DN 26. În urmă cu un an, preţurile nu depăşeau 15 euro/mp, chiar dacă aveau deschidere la stradă", ne-au precizat reprezentanţii agenţiei imobiliare "Info Galaţi". Dezavantajele acestei zone constau în faptul că utilităţile nu acoperă întreaga arie (în special gazele şi canalizarea).

Cea mai ieftină ofertă de terenuri este la Şendreni

Deşi este ceva mai departe de oraş (10-12 km), zona rezidenţială de la Şendreni este destul de agreată de gălăţeni, care deja au ridicat în zonă vile spaţioase. Terenul este ieftin, dispune de utilităţi, iar apropierea de Siret este considerată un avantaj. Costurile se diminuează în cazul zonelor Şendreni sau Smârdan, aşezări în care construcţia caselor nu stag-nează, în ciuda apropierii de combinatul siderurgic sau de groapa de gunoi. Aici terenul intravilan costă în jur de 20 de euro/mp în Smârdan, iar loturile extravilane nu depăşesc 8-10 euro/mp. În Şendreni, terenul costa, la finele lunii septembrie, aproximativ 20 de euro/mp.

Creşteri vertiginoase ale preţurilor apartamentelor vechi

Specialiştii din domeniul imobiliar au estimat că, în perioada 2006 - 2007, preţurile apartamentelor au avut o creştere puternică, mai ales cele situate în zonele comerciale şi cele aflate în zonele centrale ale oraşului. De exemplu, în cartierul Micro 21, aflat chiar la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, unde în ultimii ani au fost deschide două supermaketuri (Billa şi Kaufland), iar compania Altex a inaugurat în 2007 un Megastore, preţul unui apartament de 40 mp, la un etaj intermediar, a ajuns la 125.000 lei. Acelaşi apartament se vindea în 2006 cu 90.000 lei.

O scumpire semnificativă au înregistrat-o şi apartamentele situate în Mazepa 2, unde se află şi multe sedii bancare. Aici, o locuinţă cu o cameră costă 140.000 lei faţă de 100.000 lei cu cât se vindea cu un an în urmă. Pe de altă parte, reprezentantul "Info Galaţi" ne-a spus că, în general, diferenţele de preţ de la un apartament cu o cameră la cel cu două camere s-au menţinut la aceeaşi valoare ca anul trecut, respectiv de 20-30.000 lei, în funcţie de zona în care se află.

Preţurile au crescut şi la apartamentele situate în cartierele mărginaşe ale oraşului. De exemplu, în 2006 un apartament cu o cameră în Aviaţiei costa între 55.000 şi 65.000 de lei, iar în septembrie 2007 preţurile pentru acelaşi tip de apartament erau cuprinse între 75.000 şi 85.000 de lei.

Din cauza suprafeţelor mici, a scăzut interesul pentru imobilele din centrul oraşului

Specialiştii din domeniul imobiliar au sesizat, în acest an, câteva schimbări majore atât în ceea ce priveşte oferta, cât şi cererea de pe piaţa gălăţeană. Cele mai căutate apartamente sunt situate în cartierele Ţiglina 3, ICFRIM, Micro 17 şi 21. Administratorul agenţiei imobiliare "Retrocasa", Gabriel Baicu, ne-a explicat că, în aceste zone, s-au deschis cele mai multe dintre supermarket-uri, care au atras tot mai mulţi cumpărători.

Dar, în acest an, a scăzut interesul pentru apartamentele situate în centrul oraşului, cea mai veche zonă a Galaţiului, unde se află şi Universitatea "Dunărea de Jos". Gălăţenii au început să evite zona din cauza aglomeraţiei, zgomotului, dar şi a faptului că blocurile sunt foarte vechi, cu suprafeţe mici.

Gabriel Baicu ne-a mai spus că cele mai căutate sunt imobilele cu suprafeţe mari, indiferent de numărul de camere. Domnia sa ne-a explicat: "Preţurile apartamentelor sunt stabilite în funcţie de suprafaţă, nu neapărat de numărul de camere. Au fost cazuri în care clienţii au refuzat un apartament cu trei camere pentru că li s-au părut că era mic, şi au preferat unul cu două camere, pe motiv că ar avea o suprafaţă mai mare".

Astfel, o garsonieră de 30 mp din Micro 21 se vinde cu 120.000 de lei. Acelaşi tip de locuinţă poate fi cumpărat cu 82.000 de lei în Micro 19. De asemenea, un apartament cu două camere de 55 mp se vinde în Micro 17 cu 165.000 lei. Valoarea apartamentului scade până la 145.000 lei în cazul unuia care are o suprafaţă de doar 45 mp.

În ceea ce priveşte apartamentele de trei şi patru camere, cele mai căutate sunt cu suprafeţe de 80, respectiv, 100 mp. Preţurile unui imobil cu trei camere ajung la 200.000 lei în ICFRIM, iar cele care au 100 mp se vând chiar cu 240.000 de lei în acelaşi cartier.

Apartamentele noi au preţuri până la 1.200 euro/mp

Cele mai noi apartamente din Galaţi, a căror construcţie a început în urmă cu doi ani, au preţuri care pornesc de la 700 de euro/mp construit şi pot ajunge chiar la 1.200 de euro/mp construit, în funcţie de finisaje. Este vorba despre 800 de apartamente situate pe Faleza Superioară a Dunării şi în zona Inelului de Rocadă. Potrivit declaraţiilor reprezentantului agenţiei imobiliare "Info Galaţi", majoritatea acestor apartamente se vând în faza de proiect. Un apartament cu o cameră măsoară 40 mp, unul cu două camere are 60 mp, iar unul cu trei camere - 80 mp. Blocurile din cele două zone sunt pe parter şi opt etaje.

Etajul face preţul

Un alt factor care influenţează preţul unui apartament vechi este şi etajul la care este situat. Potrivit specialiştilor din domeniul imobiliar, parterul şi ultimul etaj sunt refuzate în favoarea etajelor intermediare (cele mai căutate fiind etajele 1, 2 şi 3), care, de altfel, sunt şi cele mai scumpe. Diferenţa de preţ, dintre un apartament la parter şi unul la ultimul etaj este de cel puţin 10.000 lei, în funcţie şi de numărul de camere. De exemplu, un apartament cu o cameră, la etajul cinci într-un bloc cu zece etaje situat în Ţiglina 1 costă 80.000 lei. În acelaşi bloc, un apartament la etajul 10 se vinde cu 70.000 lei. Cel mai scump apartament este la etajul 1, în valoare de 93.000 de lei.

Tinerii caută apartamentele deja mobilate

O tendinţă nouă pe piaţa locală este achiziţia de apartamente mobilate. Agenţii imobiliari gălăţeni susţin că tinerii care doresc să-şi cumpere o locuinţă îşi caută apartamente modernizate şi chiar mobilate deoarece ei achiziţionează imobilele cu credite ipotecare şi nu dispun de alte resurse financiare. "Circa 90% dintre cei care au cumpărat apartamente au contractat credite. Cumpărătorii preferă să îşi caute locuinţe în care să mear-gă doar cu hainele, fără să mai fie nevoiţi să mai cheltuie alţi bani pe zugrăvit sau chiar pe mobilă", ne-a spus Gabriel Baicu.

Preţul unui apartament mobilat este cu până la 20.000 de lei mai mare decât valoarea unuia fără mobilă. De exemplu, o garsonieră la etajul trei, situat în ICFRIM, care are o suprafaţă de 30 mp costă 110.000 lei. În aceeaşi zonă, un imobil cu aceeaşi suprafaţă, dar situat la etajul 1 şi mobilat costă cu puţin peste 120.000 lei. Un alt apartament situat în Micro 21 mobilat şi cu o suprafaţă de 55 mp se vinde cu 155.000 lei. Tot în Micro 21, un apartament de 50 mp nemobilat costă 150.000 lei.

Cea mai scumpă vilă din Galaţi ajunge la 190.000 de euro

Potrivit aprecierilor agenţilor imobiliari din Galaţi, în acest an, s-a înregistrat o creştere de până la 20% a cererilor privind cumpărarea caselor şi în special a vilelor. Astfel, la finele lunii septembrie, cea mai scumpă vilă din Galaţi se vindea cu 190.000 de euro. Însă media de cumpărare a caselor este cuprinsă între 130.000 şi 160.000 de euro.

Chiriile au stagnat

În general, chiriile au rămas aceleaşi ca anul trecut. Agenţii imobiliari gălăţeni susţin că valoarea chiriilor se menţine în euro, deşi moneda europeană s-a depreciat în raport cu leul în prima jumătate a anului. În Galaţi, chiriile pornesc de la 100 de euro în cazul unei garsoniere de 20 mp, urcă până la 150 de euro pentru un apartament cu o cameră de 35 mp şi pot ajunge chiar la 400 de euro pentru un apartament cu patru camere, mobilat şi utilat. Cele mai căutate imobile sunt apartamentele cu două camere ale căror chirii sunt în jurul sumei de 200 de euro, pentru suprafeţe de 50 -60 mp.

În zonele centrală şi semi-centrală, chiriile au crescut, în medie, cu 50 de euro. De exemplu, pentru un apartament situat pe Faleza Superioară a Dunării care costa, anul trecut, la închiriere 200 de euro, proprietarii cer 250 de euro în acest an, deşi nu au adus îmbunătăţiri locuinţelor.

Zona Metro are potenţial în dezvoltarea proiectelor rezidenţiale

În Galaţi, cele mai scumpe terenuri destinate construcţiilor de case se găsesc în zona Metro, cu deschidere la DN 26, unde metrul pătrat ajunge şi la 150 de euro, ne-au spus reprezentanţii agenţiei imobiliare "Info Galaţi". Creşterea preţurilor se datorează faptului că această zonă este în dezvoltare. Loturile cu ieşire la DN 26 au destinaţie comercială, iar cele din planul II - rezidenţială.

Pe de altă parte, zona Metro este considerată una cu mare potenţial rezidenţial, aici dezvoltându-se deja un ansamblu cu vile noi pe strada Arcaşilor. Perimetrul de lângă Metro este foarte apreciat de gălăţeni din cauza lipsei poluării (este situat în partea opusă combinatului siderurgic), dar şi apropierii de DN 26. În această zonă, autorităţile au anunţat construirea celui de-al doilea spital de urgenţă din Galaţi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional