Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Terenurile din Ploieşti s-au scumpit cu circa 50%

F.A. Piaţa Imobiliară /

Terenurile din Ploieşti s-au scumpit cu circa 50%

Municipiul Ploieşti s-a extins şi continuă să se extindă în partea de nord.

Cele mai căutate terenuri pentru construcţia de vile noi sunt în cartierul Albert, susţin agenţii imobiliari din oraş. Potrivit conducerii agenţiei imobiliare "Mavida", anul 2006 a reprezentat o etapă puternică de creştere a dezvoltării rezidenţiale a oraşului. Case noi se construiesc peste tot, iar ploieştenii caută parcele construibile la periferie, de jur împrejurul oraşului, deoarece nordul devine din ce în ce mai sărac şi mai scump în materie de terenuri rezidenţiale.

Terenurile din Ploieşti s-au scumpit mult în ultimul an, înregistrând o creştere de circa 50%. Reprezentanţii "Mavida" susţin că un metru pătrat de teren din zona Albert a ajuns la circa 150 de euro. În nordul oraşului, terenurile costă şi 170 de euro/mp, iar loturile disponibile sunt din ce în ce mai puţine, susţin reprezentanţii agenţiei imobiliare "Dispo Imobi". Ei mai spun că în centrul oraşului un metru pătrat de teren costă în jur de 700 de euro. Investiţiile de pe aceste parcele sunt de tip locuinţe colective, sedii de firme sau birouri. Suprafeţele mici scoase la vânzare în zonele semi-centrale costă în medie 200 de euro/mp, în funcţie de vecinătăţi şi deschidere.

Bucov - o altă zonă căutată pentru realizarea de locuinţe

O zonă căutată este şi Bucov, unde loturile bune pentru construcţia de vile ajung şi la 60-70 de euro/mp, sus-ţin agenţii de la "Mavida". Cele mai căutate parcele se află în zona parcului Bucov şi ajung la 100 de euro/mp, estimează reprezentanţii "Dispo Imobi". Ei mai spun că se mai găsesc încă terenuri libere şi la 50 de euro/mp.

În rest, se ridică locuinţe şi blocuri de dimensiuni mici în zonele centrale şi semi-centrale. De obicei, sunt demolate casele vechi pentru a face loc noilor construcţii. Potrivit "Mavida", loturile pentru blocuri, situate în zone centrale, ajung la 5-700 de euro/mp. Terenurile pe care se aflau case vechi, demolabile, s-au tranzacţionat la circa 200 de euro/mp.

Localităţile din nordul Ploieştiului, înspre Braşov, au început să se dezvolte

Cei care dispun de mai puţini bani pentru construcţia de locuinţe aleg localităţi precum Păuleşti, Găgeni şi Bărcăneşti. Aici terenurile sunt mai ieftine şi scapă de aglomeraţia şi poluarea din oraş. Loturile intravilane se vând cu maxim 40 de euro/mp, dar nu dispun de toate utilităţile.

Totodată, susţin agenţii "Mavida", investiţiile în aceste zone demarează mai greu pentru că există multe suprafeţe importante în extravilan. Procedurile de introducere în intravilan şi de parcelare pentru construcţia de vile sunt greoaie şi costisitoare şi puţini se încumetă să intre în astfel de afaceri.

Ploieştiul va înghiţi localităţile învecinate

Lipsa acută de terenuri pentru construcţii noi va face ca Municipiul Ploieşti să înghită, în următorii ani, localităţile din imediata apropiere, apreciază conducerea agenţiei "Dispo Imobi". Astfel, dacă în anii trecuţi cererea se concentra pe nordul oraşului, acum se caută terenuri peste tot.

Terenurile intravilane, cu suprafeţe mai mici, din Păuleşti şi Găgeni se tranzacţionează la 50-60 de euro/mp, iar cele mai mari ajung la maxim 30-40 de euro/mp. Multe din suprafeţele mari vândute în anii trecuţi au fost dezmembrate şi revândute deja.

Nordul are terenuri şi pentru investiţii în centre comerciale

Zona de nord a Ploieştiului mai are terenuri extravilane şi pentru investiţii comerciale. Aici au fost ridicate deja "Metro", "Carrefour" şi "Bricostore". Noile investiţii demarează, însă, mai greu şi din cauza faptului că există multe restricţii de construire deoarece în zonă sunt multe magistrale pentru utilităţi.

Apartamentele vechi rămân, în continuare, foarte căutate

Lipsa de oferte noi a făcut ca ploieştenii în căutare de locuinţe să se orienteze tot către apartamentele din blocurile vechi. Acestea au mai înregistrat scumpiri şi în cursul anului trecut, fiind căutate în special imobilele construite în anii "80.

Agenţii imobiliari din Ploieşti spun că preţurile apartamentelor vechi variază între 800 şi maxim 1.200 de euro/mp suprafaţă construită. Astfel, un apartament cu două camere costă circa 40.000 de euro, iar unul cu trei camere - în jur de 50.000 de euro. Ei mai spun că preţul vechilor locuinţe nu va mai creşte atât de mult pentru că deja au ajuns la preţuri destul de mari.

Apartamente noi au fost construite sporadic, dar la preţuri mai mari decât cele vechi din cauza faptului că şi suprafeţele sunt mai generoase,iar finisajele sunt ultramoderne.

Dezvoltările tip hale de producţie şi depozitare se concentrează în zona Crângul lui Bot, pe DN 72, înspre Târgovişte. Aici sunt multe terenuri de vânzare, la preţuri între 15 şi 25 de euro/mp. Se caută în special suprafeţele cu deschidere mare şi acces direct la drumul naţional. În zonă au fost deja deschise unităţi ale "Kaufland", "Plus" şi "Yazaki".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional