Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Terenurile pentru blocuri şi cele comerciale - cele mai tranzacţionate proprietăţi din Timişoara

F.A. Piaţa Imobiliară /

Case vândute de "Casadomi" în cartierul Mehala

Case vândute de "Casadomi" în cartierul Mehala

Sfârşitul anului 2006 şi începutul acestui an au însemnat, pentru piaţa imobiliară din Timişoara, o intensificare a tranzacţiilor cu terenuri pentru construcţia de blocuri şi pentru construcţia de obiective comerciale. Potrivit datelor furnizate de compania imobiliară "Casadomi", cele mai căutate zone pentru construcţia de depozite, hale producţie şi showroom-uri sunt arterele principale la ieşirile din oraş - Calea Şagului, Calea Lugojului şi Calea Aradului.

Creşterea puternică a cererii a condus la explozia preţurilor terenurilor cu aceste destinaţii. Cele mai multe proiecte în derulare se află în zona Calea Aradului, unde, la km 10 de oraş, vânzătorii cereau 15 euro/mp de teren, la finele lunii aprilie. Majoritatea proiectelor aflate în curs de execuţie în zonă sunt spaţii de vânzare cu depozitare. Totodată, terenurile scoase la vânzare în Calea Lugojului (partea înspre oraş, cu utilităţi) ajung şi la 130-150 de euro/mp.

Nordul Timişoarei - extrem de căutat pentru cartiere rezidenţiale

Periferia oraşului de pe Bega, în special partea de nord, cu tot cu localităţile învecinate, rămâne în continuare în topul preferinţelor pentru construcţia de locuinţe. Analiştii "Casadomi" susţin că Dumbrăviţa - Braytim se dezvoltă puternic pe segmentul vilelor. Preţurile terenurilor sunt din ce în ce mai ridicate, astfel că, în primăvară, loturile scoase la vânzare în Calea Aradului spre Dumbrăviţa se tranzacţionau la 40-60 euro/mp, iar cele dinspre Selgros, unde există străzi asfaltate şi toate utilităţile, ajunseseră deja la 100 de euro/mp.

Timişoara mai are, însă, multe zone în plină dezvoltare rezidenţială, cu terenuri mai ieftine. O astfel de locaţie este Calea Buziaşului , Moşniţa (30-50 de euro/mp de teren) şi zona Giroc, înspre pădure, unde au fost întocmite multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pentru parcelări.

Se dezvoltă puternic şi zona Săcălaz, unde preţul terenurilor parcelate pentru construcţia de vile a ajuns la 25-30 de euro/mp. Zona Torontalului, până în Metro, mai are o rezervă importantă de teren. Aici, preţurile parcelelor situate departe de utilităţi erau, la finele lunii aprilie, de 30-50 de euro/ mp.

Şi localităţile limitrofe municipiului cunosc o dezvoltare rezidenţială frumoasă. Mare căutare au terenurile dintre Dumbrăviţa şi Giamarta. În zona Şag - mânăstire parcelele se tranzacţionau, la finele lunii aprilie, cu 25-30 de euro/mp. În Giroc sat terenurile costau circa 60 de euro/mp, cu utilităţi, şi circa 25-30 de euro/mp în zone cu PUZ-uri noi, fără reţele. Pe Calea Timişoarei, înspre Giroc, preţurile au ajuns deja la 75 de euro/ mp.

Investitorii locali şi străini vânează terenurile pentru blocuri

Construcţia de blocuri cu apartamente noi în Timişoara a luat amploare în ultimul an. Preţurile de vânzare variază între 7-800 de euro şi 1.500 de euro/mp. Numai că terenurile pentru astfel de proiecte sunt foarte puţine în zonele bune ale oraşului. Un amplasament consacrat din acest punct de vedere este tot în partea de nord, în perimetrul Grigore Alexandrescu - Calea Aradului. Aici, dezvoltatorul "Sinergy Est" a construit 100 de apartamente şi mai ridică alte patru blocuri de peste 200 de apartamente. Şi Grupul Imobiliar Trustee (GIT) a finalizat, în urmă cu un an, construcţia unui ansamblu de blocuri.

Terenurile din zonă au minim 5.000 de metri pătraţi şi se tranzacţionează la preţurile de 200-250 de euro/mp. În alte zone bune ale oraşului, preţurile terenurilor pentru locuinţe colective se vând cu 250-500 de euro/mp.

Un alt cartier de blocuri în execuţie, situat în nordul Timişoarei, aparţine "Banu Construct", membră a grupului de firme "Banu Invest". Ansamblul este situat pe strada Câmpina, între Calea Lipovei şi Calea Aradului, şi cuprinde şapte blocuri cu 210 apartamente.

Fabricile îşi închid porţile ca să facă loc proiectelor imobiliare de amploare

Criza de terenuri pentru proiecte rezidenţiale şi comerciale a făcut ca fenomenul de relocare a fabricilor din zonele centrale ale Timişoarei să se intensifice. GIT a demarat deja construcţia a 1.500 de apartamente, un turn de birouri cu 45 de etaje şi a unui hotel în zona Take Ionescu, pe locul fostei zone a Industriei Lânii. Investiţia a fost estimată la circa 200 milioane de euro.

Un alt proiect impresionant, pe locul unei fabrici, aparţine asocierii "Iberica Riofisa" şi "Tiriac Invest-ments Limited", în valoare de 150 milioane de euro, care va fi finalizat în 2009. Proiectul include un centru comercial de 60.000 mp şi 1.800 de locuinţe. Terenul a fost achiziţionat, în acest an, la preţul de circa 20 milioane de euro.

"Filty", fosta fabrică de încălţăminte din Calea Lugojului a fost achiziţionată de nişte investitori israelieni, care vor să construiască un mall. Terenul măsoară aproape 32.000 mp şi se află într-o zonă cu înălţimea de parter şi opt etaje.

"Paltim" şi "Pasmatex" deţin amplasamente bune în oraş şi vor să se relocheze. Fabrica de încălţăminte "Guban" are 3,5 hectare în zona Eroilor de la Tisa. Tot în aceeaşi zonă se află şi "Banatim", care are o suprafaţă similară. Ambele companii sunt în negocieri avansate pentru vânzarea locaţiilor. Majoritatea acestor terenuri au fost scoase la vânzare la preţul de 500 euro/mp.

De vânzare mai este şi fosta platformă industrială de pe strada Demetriade, din imediata apropiere a unor centre comerciale mari, care deţine aproape 17.000 mp.

Există, însă, şi fabrici care nu vor să-şi vândă terenurile. Un exemplu în acest sens este UTT, care deţine trei locaţii cheie în oraş. Societatea a primit foarte multe oferte avantajoase de la investitori dar nu este interesată de o relocare.

Casele vechi se vând mai greu pentru că sunt scumpe

Casele şi apartamentele vechi din centrul istoric sunt extrem de căutate pentru închiriere, în special de către oamenii de afaceri străini din Timişoara. Localnicii caută să cumpere astfel de locuinţe în zone bune, precum Elisabetin - Rebreanu - Mehala. Cele cu teren mai generos, pe care pot fi dezvoltate blocuri, au depăşit demult suma de 200.000 de euro. Casele care pot fi îmbunătăţite şi au curte mică au fost scoase la vânzare la preţuri între 100.000 şi 200.000 de euro (zone centrale)

Potrivit "Casadomi", tranzacţiile se încheie destul de greu pentru că mulţi cumpărători ajung la concluzia că, pentru sume asemănătoare, pot achiziţiona teren la periferia oraşului, unde ridică locuinţe noi.

Spaţiile comerciale centrale - cele mai solicitate pentru închiriere

Cele mai căutate spaţii comerciale pentru închiriere se află în zona zero a Timişoarei, respectiv Gheorghe Lazăr - Piaţa Victoriei - Alba Iulia - Iosefin - Unirii. Locaţiile sunt excelente pentru desfăşurarea de profesii liberale, baruri şi restaurante, dar şi magazine de încălţăminte şi îmbrăcăminte. Deloc de neglijat este şi cererea din partea băncilor, care se îndreaptă şi către locaţii cheie din cartierele dens populate. Potrivit, "Casa-domi", oferta este cu mult sub cerere.

Din acest motiv, şi preţurile de închiriere sunt ridicate: circa 70 de euro/mp/lună în centru, circa 85 de euro/mp/lună în Alba Iulia, 80 de euro/mp/lună în Piaţa Victoriei şi 30 de euro/mp/lună în Gheorghe Lazăr.

Timişorenii mai preferă, pentru diferite afaceri, şi arterele principale de circulaţie, precum Bărnuţiu, Calea Aradului, Calea Torontalului şi Calea Şagului. Aici chiriile sunt între 20 şi 35 de euro/mp/lună. Căutate mai sunt şi locaţiile de pe Calea Lipovei şi bulevardul Tineretului. Chiriile se cifrează la circa 25 de euro/mp/ lună.

Foarte repede se vând sau se închiriază spaţiile comerciale de la parterul blocurilor noi. Clienţii sunt societăţile de asigurări, băncile, serviciile şi alimentaţia publică.

Birourile de calitate abia acum încep să apară pe piaţa locală

Anul 2006 a însemnat, pentru piaţa imobiliară din Timişoara, demararea lucrărilor la prima clădire de clasa A din oraş. Este vorba de un imobil pe parter, mezanin şi şase etaje, situat în Piaţa 700, foarte aproape de centrul oraşului. Dezvoltatorul este compania "Modatim". Chiria se ridică la 16 euro/mp/lună. Parterul şi mezaninul sunt destinate activităţilor comerciale.

În rest, mai sunt în execuţie câteva clădiri mici de birouri. Este vorba despre un imobil pe parter şi două etaje în zona Cetăţii, unde chiria variază între 15 (etajele superioare) şi 25 de euro/mp/lună (parter). În zona complexului studenţesc, pentru un alt imobil cu patru niveluri proprietarul cere chirii de 11-12 euro/mp/lună. În zona Bărnuţiu, mai există o clădire de birouri în execuţie, pe parter şi cinci etaje. Termenul de execuţie este de doi ani.

Preţurile medii ale apartamentelor vechi cu două camere din Timişoara, valabile în primăvara acestui an

Centru - 58.000 de euro

Iosefin - 35.000 de euro

Elisabetin - 45.000 de euro

Freidorf - 40.000 de euro

Calea Aradului - 43.000 de euro

Fabric - 40.000 de euro

Fratelia - 40.000 de euro

Circumvalaţiunii - 50.000 de euro

Calea Torontalului - 35.000 de euro

Calea Lipovei - 43.000 de euro

Calea Buziaşului - 40.000 de euro

Calea Girocului - 43.000 de euro

Blascovici - 30.000 de euro

Gheorghe Lazăr - 43.000 de euro

Dâmboviţa - 38.000 de euro

Dorobanţi - 40.000 de euro

Odobescu - 50.000 de euro

Calea Şagului - 35.000 de euro

Tipografilor - 50.000 de euro

Mircea cel Bătrân - 50.000 de euro

Zona Bucovina - 50.000 de euro

Zona Soarelui - 45.000 de euro

Steaua - 45.000 de euro

Complex Studenţesc - 50.000 de euro

Dacia - 43.000 de euro

Calea Lugojului - 45.000 euro

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional