Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

TimişoaraApartamentele noi s-au scumpit cu circa 25% la începutul anului

F.A. Piaţa Imobiliară /

Blocuri noi pe strada Gr. Alexandrescu 176

Blocuri noi pe strada Gr. Alexandrescu 176

Se mai aşteaptă creşteri similare ale preţurilor până la finele lui 2008

Cele mai multe locuinţe noi din Timişoara (apartamente şi vile) se construiesc atât în nordul, cât şi în sudul oraşului. Dacă la începutul acestui an încă se mai găseau apartamente noi cu preţul mediu de 800 de euro/mp, fără TVA, la finele lunii aprilie, preţul mediu de vânzare a noilor unităţi locative era de 1.000 de euro/mp suprafaţă construită, la care se adaugă TVA.

Potrivit companiei imobiliare "Casadomi", scumpirea de circa 25% s-a produs, în principal, din cauza cererii ridicate. Oficialii agenţiei ne-au declarat: "Preţul valabil la început de an este pentru apartamente în blocuri aflate la stadiul de finisaje interioare. Preţul din aprilie este pentru apartamente în blocuri aflate încă în stadiu de proiect. Oferta de la începutul anului a fost limitată în comparaţie cu cererea, care s-a menţinut extrem de ridicată".

Şi în 2008 se mai aşteaptă scumpiri având în vedere că nenumăratele cereri, dar şi creşterile anunţate pentru preţurile materialelor de construcţie, pentru manoperă, dar şi majorarea preţurilor terenurilor. "Astfel, ne aşteptăm ca spre sfârşitul anului, pe parcurs ce înaintează execuţia cartierelor aflate acum în faza de proiect, preţul de vânzare al apartamentelor să ajungă la 1.300-1.400 de euro/mp".

La case, cel mai important factor care contribuie la majorarea preţurilor este continua scumpire a terenurilor, mai ales a celor din zonele de dezvoltare.

Zone de interes pentru construcţia de locuinţe

Zonele din nord unde activitatea de construcţie s-a intensificat în ultimul an sunt Calea Torontalului, Calea Aradului (zona Cora) şi Calea Lipovei. Reprezentanţii "Casadomi" Timişoara ne-au declarat că oraşul se va extinde, din punct de vedere rezidenţial, în partea de nord, în localităţile din imediata apropiere. Cea mai cunoscută şi căutată zonă rezidenţială de vile noi este Dumbrăviţa. Dar preţurile în continuă creştere pentru loturile de teren rezidenţial au făcut ca interesul cumpărătorilor să se îndrepte către locaţii din nord situate până la 10 km de oraş.

În partea de sud a Timişoarei, una dintre cele mai căutate zone pentru construcţia de locuinţe este Calea Urseni. Cartierul este unul dintre cele mai dezvoltate ca infrastructură, utilităţi şi are cele mai scumpe proprietăţi. O altă zonă bine cotată din sud este Mureş - Lidia, în special Calea Martirilor, ne-au precizat oficialii "Casadomi".

Cu banii de pe un apartament vechi poţi cumpăra unul nou

Apartamentele din blocurile vechi ale Timişoarei sunt, în continuare, destul de scumpe. Astfel, mulţi dintre cumpărătorii de apartamente noi le-au vândut pe cele vechi şi, eventual, au mai împrumutat de la bănci o mică diferenţă de bani şi suma necesară mobilării.

Reprezentanţii "Casadomi" ne-au spus că un apartament vechi, cu două camere şi o suprafaţă de 50 mp costa, la finele lunii aprilie, circa 70.000 - 80.000 de euro. Un apartament nou cu două camere şi o suprafaţă de 70 mp costa, în perioada menţionată, 80-90.000 de euro.

Preţurile medii pentru locuinţele colective noi din Timişoara erau, la finele lunii aprilie, de 60.000 de euro pentru cele cu o cameră, de 85.000 de euro pentru cele cu două camere; şi de 120.000 de euro pentru cele cu trei camere. Noile apartamente cu patru camere costau, în perioada menţionată, circa 200.000 de euro. Acest tip de locuinţe este, de obicei, penthouse situat la ultimele niveluri ale blocurilor.

Potrivit datelor furnizate de "Casadomi", suprafaţa medie construită a noilor apartamente este de 40-50 mp pentru cele cu o cameră, de 70-80 mp pentru cele cu două camere şi de 100-120 mp pentru cele cu trei camere. Apartamentele cu patru camere, măsoară, în medie, 120-150 mp.

Constructorii locali îşi vând repede apartamentele

Construcţia de apartamente noi a demarat, în urmă cu circa doi în Timişoara. Pionieri sunt atât antreprenori locali, precum "Banu Construct", cât şi firme cu capital străin precum "Sinergy Est". În rest, iniţiativa investiţională a aparţinut micilor întreprinzători, majoritatea persoane fizice.

Reprezentanţii "Casadomi" susţin: "Proiecte mai ample, bine organizate, promovate de firme precum şi , s-au vândut rapid. Aceste companii au finalizat deja câteva blocuri, fapt care le-a sporit credibilitatea pe piaţă. Foarte bine merg, însă şi proiectele mai mici, dezvoltate de persoane fizice. Sunt investitori care construiesc deja al cincilea bloc şi care vând foarte repede apartamentele. Cumpărătorii au încredere în ei pentru că au văzut deja ridicate şi predate primele apartamente".

Micii investitori construiesc câte un bloc pe parter şi maxim 4-5 etaje. După vânzarea şi finalizarea locuinţelor, ei demarează un nou proiect. Acum aceştia dezvoltă mai mult locuinţe colective mici, în urma restricţiilor impuse de primărie în cartierele vechi. Bloculeţele au parter, două etaje şi mansardă şi 8-10 apartamente. "Reducerea regimului de înălţime în anumite zone nu înseamnă, neapărat, amenajarea de apartamente mult mai scumpe, deoarece investitorii au achiziţionat terenurile cu mulţi ani în urmă", au adăugat sursele citate.

Marii investitori vor dezvolta proiecte în următorii doi ani

Specialiştii "Casadomi" afirmă că Timişoara a intrat, abia anul trecut, în atenţia marilor dezvoltatori, în mare parte fonduri de investiţii străine. Acestea au achiziţionat deja terenuri importante în oraş pentru ample dezvoltări rezidenţiale cu spaţiile de servicii şi agrement aferente. Astfel, ei preconizează, pentru următorii doi ani, o dezvoltare spectaculoasă a pieţei de apartamente noi, care va veni în întâmpinarea cererii existente. Sunt şi importanţi dezvoltatori români, care până acum au construit blocuri numai în Bucureşti şi Cluj, şi care au în plan asemenea investiţii şi în Timişoara. Printre aceştia se numără şi "Contranscom Benţa", care are în curs de execuţie primul său ansamblu de blocuri din Timişoara.

Vile scumpe în Dumbrăviţa şi Urseni

Cele mai multe vile noi din Timişoara se tranzacţionează în zonele Calea Urseni şi Dumbrăviţa. Reprezentanţii "Casadomi" susţin că preţurile vilelor scoase la vânzare în Calea Urseni sunt cuprinse între 350.000 euro şi chiar un milion de euro. Ceva mai ieftine sunt vilele vândute în zona Dumbrăviţa, ale căror preţuri variază între 150.000 de euro (o unitate locativă dintr-un duplex) şi 500.000 de euro.

Cumpărătorii caută exclusiv vile noi, "la cheie", în zone bune, cu toate utilităţile disponibile şi sunt dispuşi să plătească mult pentru acest lucru. Mai ieftine sunt locuinţele noi din localităţile situate în imediata apropiere a Timişoarei. Dar cererea nu este foarte mare pentru că nu peste tot există utilităţi. Specialiştii "Casadomi" ne-au mai spus: "O infrastructură bună există în Chişoda şi Giroc. Aici se construiesc noi locuinţe, dar nu într-un ritm ameţitor. Astfel, preţurile noilor case au stagnat în ultima perioadă pentru că majoritatea cererii s-a îndreptat mai ales spre nordul oraşului, unde au fost deschise importante centre comerciale. Pe locul I în topul preferinţelor rămâne tot Dumbrăviţa".

Cumpărătorii de vile noi, mai scumpe, din nordul Timişoarei sunt fie localnici care lucrează în străinătate şi fac astfel de plasamente pentru închiriere, fie oameni de afaceri care au suficiente resurse. O parte din vilele achiziţionate sunt folosite şi ca sedii de firmă. Mai sunt şi cumpărători care şi-au vândut proprietăţile vechi şi au mai luat un credit pentru a se muta în locuinţe uni-familiale.

Clădirile istorice se tranzacţionează foarte bine

Locuinţele istorice ale Timişoarei sunt foarte căutate pe piaţă şi continuă să fie bine tranzacţionate. Preţul mediu de tranzacţionare este de 1.600 de euro/mp suprafaţă utilă. Sunt, însă, şi proprietari care cer până la 3.000 de euro/mp.

Majoritatea apartamentelor sunt foarte spaţioase şi înalte. Suprafeţele variază între 100 şi 200 mp. Aceste locuinţe istorice sunt preferate pentru arhitectura deosebită, elemente unice de decor şi tâmplărie, dar şi pentru poziţionarea excelentă în oraş.

Potrivit "Casadomi", destinaţia frecventă a acestor locuinţe după tranzacţionare este ca spaţii de birouri. Investitorii preferă să transforme aceste locuinţe în sedii de firme datorită faptului că imobilele istorice sunt foarte bine plasate şi au suprafeţe generoase. Sunt şi apartamente în clădiri cu valoare arhitecturală ce au fost achiziţionate ca reşedinţă în special de către cetăţeni străini (pondere mare în totalul tranzacţiilor), dar şi pentru investiţie prin închiriere. Multe imobile istorice au fost recondiţionate şi amenajate în ultimul an, iar Primăria Timişoara a demarat un program de modernizare a faţadelor şi consolidare.

Specialiştii "Casadomi" susţin că, în ultimul an, preţurile locuinţelor istorice nu au înregistrat o creştere spectaculoasă, pentru că oricum sunt ridicate, dar reprezintă, în continuare, o investiţie sigură. Ei susţin că preţurile monumentelor istorice cresc ceva mai lent, însă valoarea lor este mare, pentru că oferta este mult mai limitată decât pe alte segmente de piaţă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional