Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TimişoaraPlasamentele în terenuri oferă profituri şi de 200%

F.A. Piaţa Imobiliară /

Timişoara dispune de teren pentru investiţii "greenfield"

Timişoara dispune de teren pentru investiţii "greenfield"

Majoritatea investitorilor lotizează şi revând mari suprafeţe rezidenţiale şi industriale

Tranzacţiile cu terenuri reprezintă, în continuare, cele mai înfloritoare afaceri imobiliare din Timişoara. Plasamentele în loturi mari rezidenţiale şi industriale necesită ceva timp, dar oferă randamente foarte bune, ne-a declarat Cătălin Ispas, director de divizie în cadrul companiei imobiliare "Casadomi" Timişoara. Numai în ultimul an, marile terenuri extravilane s-au scumpit cu 10 - 30% din cauza interesului sporit manifestat de cumpărători.

Domnia sa ne-a explicat: "Există două tipuri de afaceri. Mulţi investitori achiziţionează teren extravilan arabil, îl introduc în intravilan, după care elaborează un Plan Urbanistic Zonal pentru parcelarea lui pe loturi rezidenţiale. Acestea sunt revândute către cei care doresc să construiască locuinţe individuale. Celălalt tip de afaceri profitabile vizează terenurile industriale. Sunt mulţi investitori care achiziţionează terenuri industriale de minim 3 - 4 hectare în extravilan. Aceştia dezmembrează suprafeţele mari, după introducerea lor în intravilan, în loturi mai mici de 2.000 - 5.000 mp, segment pe care cererea este foarte mare mai ales pentru industria mică. Terenurile trebuie să aibă un acces bun, cu minimul de utilităţi, în special electricitate şi să se afle în zone unde nu sunt restricţii pentru industrie".

Plasamentele în marile terenuri pentru dezvoltări rezidenţiale oferă un profit între 50% şi 200% faţă de suma investită iniţial. Domnul Ispas ne-a spus că profitul creşte spre limita superioară pe parcurs ce loturile sunt vândute, iar construcţia caselor ia amploare în zona respectivă. Bani mai mulţi pe loturile rămase din suprafaţa iniţială se obţin şi pe măsură ce se extind utilităţile.

Potrivit "Casadomi", şi plasamentele în terenuri industriale aduc profituri între 40 şi 150%. Limita superioară a randamentului este atins atunci când începe construcţia unităţilor industriale şi când sunt trase toate utilităţile. Dezvoltarea acestor tipuri de afaceri durează minim un an şi jumătate - doi ani.

Lotizări rezidenţiale masive în nordul Timişoarei

Achiziţia de teren arabil extravilan, introducerea în intravilan şi lotizarea pentru construcţia de case este un fenomen des întâlnit în zona de nord a Timişoarei şi localităţile din imediata apropiere. Cea mai căutată localitate este Dumbrăviţa, situată, de mulţi ani, în topul preferinţelor celor care doresc să construias-că sau să cumpere o vilă.

Cătălin Ispas ne-a spus că zona de interes pentru achiziţia de terenuri s-a extins până la 10 km de Timişoara, în partea de nord a oraşului. Astfel localităţi precum Giarmata şi Pişchia sunt, acum, căutate pentru achiziţia de loturi mari de teren.

Alte localităţi căutate sunt Moşniţa, pentru care interesul a crescut în ultimii doi ani, precum şi Urseni. În următorii patru-cinci ani, se vor dezvolta puternic şi zonele Sân Andrei, Covaci, Săcălaz şi Şag.

Preţuri variate pentru toate buzunarele

Preţurile terenurilor rezidenţiale din nordul Timişoarei variau, la finele lunii aprilie, între 10 şi 35 de euro/mp, ne-a declarat Cătălin Ispas. În Pişchia, terenurile din zona de dezvoltare costau, în perioada menţionată, 5-15 euro/mp. În Giarmata, un teren cu suprafaţă mare, pentru investiţii, ajungea la 5-25 de euro/mp.

Preţurile terenurilor mari din Moşniţa variau, la finele lunii aprilie, între 10 şi 30 de euro/mp, iar cele din Sân Andrei - între 2 şi 20 de euro/mp. Suprafeţele scoase la vânzare în Covaci costau între 2 şi 20 de euro/mp, cele din Săcălaz variau între 1 şi 15 euro/mp, iar cele din Şag - între 5 şi 20 de euro/mp.

Preţurile variază în funcţie de accese şi prezenţa utilităţilor, gradul de dezvoltare a construcţiilor, precum şi de apropierea de oraş.

Terenuri industriale generoase în sudul şi nordul oraşului

Timişoara dispune de terenuri indus-triale generoase pentru investiţii atât în partea de sud, cât şi în partea de nord a oraşului. Zonele din sudul Timişoarei sunt Calea Şagului, Calea Buziaşului şi Optica. Alte zone industriale mai sunt spre Săcălaz, Calea Aradului, după inelul de centură la 15 km de oraş şi Giarmata.

Terenurile mari industriale extravilane din sudul Timişoarei costau, la finele lunii aprilie, între 5 şi 25 de euro/mp. Cele din Zona Calea Aradului ajungeau la 10 - 20 de euro/mp, iar cele din Giarmata la 30 - 50 de euro/mp (este o zonă cu mari platforme industriale).

O altă zonă interesantă, care va cunoaşte o dezvoltare accelerată este Becicherecul Mic, unde terenurile indus-triale mari aveau preţuri de 2 - 20 de euro/mp.

Dumbrăviţa şi Moşniţa au cele mai scumpe terenuri pentru locuinţe

Cele mai scumpe terenuri mici pentru construcţia de case se află, bineînţeles, în cele mai căutate şi dezvoltate zone rezidenţiale - Dumbrăviţa şi Moşniţa, afirmă Cătălin Ispas. În aceste localităţi, fenomenul de parcelare a marilor suprafeţe a luat amploare în ultimii doi ani. S-a dezvoltat şi construcţia de locuinţe şi au început să fie extinse şi utilităţile. Astfel, la finele lunii aprilie, loturile pentru case variau între 65 şi 300 de euro/mp.

Cei care dispun de mai puţini bani se îndreaptă către micile terenuri din Săcălaz, Plopi, Ghiroda şi Calea Urseni. Potrivit directorului "Casadomi", aici nu sunt trase toate utilităţile. Astfel, pentru cei care cumpără parcele cu utilităţi în apropiere, racordarea la reţele costă circa 3.000 de euro.

Timişoara mai dispune de puţine loturi pentru case şi blocuri

Terenurile pentru construcţia de locuinţe şi de blocuri cu apartamente noi sunt din ce în ce mai puţine şi mai scumpe în interiorul oraşului de pe Bega. Preţul parcelelor pentru ridicarea de blocuri noi variau, la finele lunii aprilie, între 150 şi 250 de euro/mp.

Zona care dispune de cele mai multe suprafeţe libere pentru dezvoltarea de locuinţe colective, este Grigore Alexandrescu din nordul oraşului. Aici au fost dezvoltate deja câteva ansambluri, iar zona a devenit foarte atractivă, mai ales că nordul a atras multe investiţii în centre comerciale moderne.

Terenuri libere mai sunt în zona Torontalului - Calea Aradului. În rest, investitorii achiziţionează loturi mici situate în vechile cartiere, sau terenuri cu construcţii vechi ce pot fi demolate. Suprafaţa parcelelor pentru blocuri din oraş variază între 500 şi 1.250 mp.

Investitorii caută terenuri pentru birouri în centru şi pe marile bulevarde

În Timişoara a crescut şi cererea de terenuri pentru construcţia de clădiri moderne de birouri. Majoritatea investitorilor caută locaţii centrale, în zona Iulius Mall - Torontalului, dar şi pe marile bulevarde. Puţinele terenuri pentru birouri din centru costau, la finele lunii aprilie, între 600 şi 1.200 de euro/mp. În zonele marilor bulevarde, loturile comercializate aveau preţuri între 250 şi 500 de euro/mp, iar în zona Iulius Mall preţurile ajunseseră la minim 1.000 de euro/mp.

Primăria Timişoara a limitat, anul trecut, printr-o hotărâre a Consiliului Local, regimul de înălţime pentru blocurile noi în zonele vechilor cartiere, într-un moment în care presiunea construirii pe verticală era foarte mare. Astfel, suprafeţele mici de teren rezidenţial nu mai sunt la fel de rentabile, întrucât, în zonele rezidenţiale, mai pot fi construite doar bloculeţe pe parter, două etaje şi mansardă, cu maxim opt apartamente.

Reprezentanţii "Casadomi" susţin că, în a doua jumătate a anului trecut, inves-titorii s-au reorientat rapid către zonele centrale care permiteau un regim mare de înălţime. Astfel se explică de ce terenurile libere sau cu construcţii demolabile din zonele centrale şi semi-centrale s-au scumpit brusc, cu circa 50%, din cauza cererii suplimentare.

Conducerea "Casadomi" apreciază că limitarea regimului de înălţime a noilor blocuri din anumite zone este benefică pentru dezvoltarea urbană şi arhitecturală a Timişoarei. Dar, pe plan investiţional, decizia administraţiei locale a blocat multe proiecte de locuinţe colective noi într-o perioadă în care piaţa a cunos-cut o creştere semnificativă. Momentul de incertitudine este prelungit şi de faptul că, la finele anului trecut, Prefectura Timiş a atacat în instanţă decizia primăriei, după o perioadă în care hotărârea privind limitarea regimului de înălţime a funcţionat şi a generat proiecte noi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional