Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

TIMIŞOARAPrimăria va contracta lucrări noi de 121 milioane de lei

F.A. Investiţii /

Primăria va contracta lucrări noi de 121 milioane de lei

Municipalitatea timişoreană dispune, în acest an, de un buget de investiţii de 251,4 milioane de lei, din care 80 milioane de lei reprezintă credite, 20,4 milioane de lei fondul de rulment şi 149,5 milioane de lei fonduri proprii. Potrivit datelor furnizate de Primăria Timişoara, 68,7 milioane de lei sunt pentru lucrări în continuare, 120,9 milioane de lei pentru investiţii noi şi 61,6 milioane de lei pentru dotări şi alte achiziţii.

O parte consistentă din fonduri a fost alocată pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică - 60,5 milioane de lei. Din această sumă, 2,7 milioane de lei sunt pentru lucrări de dezvoltare a locuinţelor, 21,1 milioane de lei pentru alimentări cu apă şi canalizare, 6 milioane de lei pentru iluminat public, 30,5 milioane de lei pentru dezvoltări urbane.

Astfel, în acest an, vor fi amenajate complexurile de locuinţe dezvoltate de primărie în zonele Polonă şi Steaua, şi va fi demarat proiectul de locuinţe sociale din Ion Ionescu de la Brad. Vor fi continuate lucrările de canalizare şi apă în 24 de zone, precum Polonă, Ghirodei, Urseni, Plopi, Ciarda Roşie, Kuntz, Lidia Mureş, Torontal, Armoniei, Calea Moşniţei, Bobâlna şi Mehala. Investiţiile constau în extinderea reţelelor de canalizare în principal, dar şi în introducerea sistemului major de canalizare.

Lucrări noi vor fi demarate în 11 zone, printre care se numără Fratelia, Calea Şagului, Ronat, Blascovici, Ghiroda şi Plopi. Iluminatul public va fi extins la periferie şi vor fi reabilitate Piaţa Iosefin şi fortificaţia Cetăţii Timişoara - Bastionul Therezia.

Primăria Timişoara a asigurat, în bugetul din acest an, fondurile necesare cofinanţării proiectelor europene precum extinderea Pieţei de Gros, lucrări privind dezvoltarea urbană a Timişoarei şi reabilitarea zonei centrale a oraşului în vederea valorificării potenţialului turistic.

50 de milioane de lei pentru transport

La capitolul transport, Primăria Timişoara a alocat peste 50 de milioane de lei. Vor fi continuate lucrările de amenajare şi modernizare pe 26 de străzi, precum Bârsei, Berzei, Grigore Alexandrescu, Olarilor, Progresu, Rebreanu, Armoniei, Vânătorilor, Virtuţii şi Ursului. Lucrări noi vor fi demarate în zonele Cloşca, Liege, Calea Torontalului şi Chimiştilor. Pentru drumuri şi poduri sunt disponibile aproape 6 milioane de lei. Cel mai mare obiectiv este consolidarea pasajului din Calea Şagului.

De asemenea, continuă achiziţia de autobuze şi tramvaie noi.

Reabilitări la reţeaua termică a oraşului

Ca şi în anii trecuţi, municipalitatea timişoreană continuă, în ritm susţinut, reabilitarea reţelelor termice secundare, pentru care a repartizat peste 10 milioane de lei. Investiţiile vizează zonele Soarelui, Calea Şagului, Girocului, Campus Universitar, Calea Aradului, Lipovei şi Circumvalaţiunii. Vor fi construite sau retehnologizate centrale termice de cartier în zonele Buziaş, Torac - Bitolea - Apateu şi Dunărea.

Continuă şi reabilitarea termică a blocurilor din Calea Şagului nr.41 - 43, Al. I. Cuza nr.10, Martir Ţintaru nr.1.

Lucrări noi în valoare de circa 7 milioane de lei vor fi demarate pentru 79 de obiective.

Spital de 80 de milioane de lei

Un buget consistent de peste 83 milioane de lei a fost alocat investiţiilor în spitale. Reprezentanţii primăriei ne-au precizat că 80 de milioane de lei sunt pentru construcţia noului spital clinic din oraş. Alte investiţii sunt reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului clinic al spitalelor Victor Babeş şi de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială. Va fi extins şi corpul B al spitalului Turcanu.

Pentru zonele verzi vor fi cheltuite peste 15 milioane de lei, iar pentru instituţii publice de spectacole şi concerte - 3,3 milioane de lei.

Şcolile vor suporta, în acest an, inves-tiţii de 7,5 milioane de lei. Lucrările constau în reabilitări şi extinderi de imobile, dar în special de reabilitare şi extindere a reţelelor de utilităţi şi a centralelor termice.

Municipalitatea timişoreană va amenaja, în Piaţa 700, o parcare subterană de 300 de locuri, pe două niveluri. În acest sens, primăria doreşte să se asocieze cu un partener privat, care să construiască şi să administreze viitoarea parcare. Costurile estimate ale investiţiei sunt de circa 5 milioane de euro şi vor fi asigurate de partenerul de asociere. Termenul de finalizare al lucrărilor este de 10 luni.

În luna februarie a acestui an au fost semnate documentele constitutive ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Timişoara, de către primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc, şi primarii din comunele Dumbrăviţa, Giarmata, Ghiroda, Remetea Mare, Bucovăţ, Moşniţa Nouă, Giroc, Şag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Orţişoara şi Pişchia. Acest organism este necesar pentru accesarea fondurilor structurale care sunt alocate de la Uniunea Europea-nă. Este vorba despre 71,5 milioane de euro, care revin Regiunii Vest pentru polul de creştere Timişoara, dar care pot fi accesate doar pe bază de proiecte. Proiectele care se vor depune de către Asociaţie vizează, în principal, investiţii în infrastructură.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional