Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ŢINÂND PIEPT SCANDALULUI PORNIT DE LOCATARI,Autorităţile au făcut primul pas către modernizarea Micului Paris

Investiţii /

Autorităţile au făcut primul pas către modernizarea Micului Paris
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Încet, dar sigur, autorităţile au făcut primul pas către o capitală modernizată, cu valenţe turistice, care să beneficieze de parcări subterane, poduri peste apă, piste de bicicletă şi locuri de promenadă.

    Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în ianuarie, proiectele de hotărâre privind planurile urbanistice zonale pentru modernizarea zonei centrale a Capitalei.

    Votul consilierilor generali nu a fost acordat foarte uşor şi la prima şedinţă, documentele fiind respinse, iniţial, în ultima şedinţă de anul trecut a CGMB, după ce au avut loc o serie de dezabateri şi luări de cuvânt, inclusiv din partea locatarilor, care au pus la îndoială oportunitatea lucrărilor în special în zona bulevardului Unirii.

    Domnul Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei, ne-a spus că, în luna martie, urmează să fie aprobate cele mai multe dintre Studiile de Fezabilitate aferente. Abia după obţinerea finanţării vor fi derulate licitaţiile pentru lucrările de construcţie. Banii ar trebui să vină din fonduri europene, investiţiile în parcări urmând să fie realizate în principal prin parteneriate public-private.

    "Pentru astfel de proiecte sunt interesaţi investitori privaţi, dar şi entităţi precum BERD sau Banca Mondială", ne-a precizat Gheorghe Pătraşcu.

    Proiectele de modernizare a Micului Paris, care, acum, are o faţă destul de prăfuită, au produs un scandal de proporţii între autorităţi şi o parte dintre locuitorii Capitalei.

    Reprezentanţii asociaţiilor de locatari de pe bulevardul Unirii şi-au exprimat dezacordul total faţă de realizarea planurilor primăriei.

    Printre proiectele aspru criticate de bucureşteni se află cele care privesc refacerea perimetrului Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii.

    Reprezentanţii asociaţiilor de locatari situate în zonă şi-au exprimat dezacordul total faţă de realizarea planurilor primăriei, în cadrul unei ample scrisori transmise, anul trecut, primarului general al Capitalei.

    Aceştia subliniază: "Prin prezenta scrisoare (...) ne opunem total şi vehement aprobării şi realizării aces-tui proiect. În prezent, pe Bulevardul Unirii avem o mică pădure de copaci, stejari şi tei în principal, crescută timp de 30 de ani, şi care, pe o lungime de aproximativ 600 de metri şi o lăţime de 20-30 metri, se constituie într- un veritabil plămân al oraşului, într-una dintre cele mai poluate zone din Bucureşti, în timp fiind investite sume mari de bani în iluminatul aleilor, fiind realizate reţele de cabluri şi de conducte pentru irigarea copacilor, precum şi a spaţiului verde aferent, sume de bani în care se regăsesc taxele şi impozitele plătite de cetăţenii Municipiului Bucureşti.

    Precizăm faptul că proprietarii de imobile şi locuitorii (...) consideră Proiectul Urbanistic Zonal Piaţa Constituţiei - Antim - Bulevardul Unirii un adevărat atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor oraşului (...). Proiectul nu ţine cont de interesul superior al sănătăţii şi siguranţei persoanei, principiu prioritar aplicat în UE.

    Conform documentaţiei publicate pe site-ul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti (...), acest proiect va implica distrugerea unui mare număr de copaci existenţi în prezent în zona vizată.

    Or, în documentaţia publicată pe site-ul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti nu se regăsesc planşe sau desene tehnice, probe biologice de specialitate şi dovezi fotografice în sprijinul afirmaţiilor (...) conform cărora un mare număr de tei şi stejari sunt uscaţi, respectiv degradaţi şi nu pot fi recuperaţi, impunându-se tăierea acestora. Concluzionând, s-a decis defrişarea în masă a arborilor de pe Bulevardul Unirii - Antim - Piaţa Constituţiei fără niciun fel de expertiză dendrologică. (...) Se intervine agresiv asupra mediului şi oamenilor, în interes comercial: se taie arbori, se desfiinţează spaţii verzi, se înlocuiesc cu beton şi li se dă altă destinaţie, creşte poluarea cu noxe din traficul rutier şi de la spaţiile de alimentaţie publică şi de igienă, creşte nivelul zgomotului de la spaţiile de servicii de alimentaţie publică (muzica în timpul zilei, dar mai ales după orele 22, larma produsă de consumatori), toalete publice plasate la câţiva metri de ferestrele locatarilor etc".

    Printre altele, locuitorii din zonă nu sunt de acord cu înfiinţarea unei zone permanente pentru organizarea de spectacole în Piaţa Constituţiei sau pe Bulevardul Unirii; nu aprobă amenajarea pistelor de biciclete pe mijlocul aleii pietonale, "lângă primul rând de arbori, deoarece creşte gradul de nesiguranţă şi riscul de accidente pentru pietoni (...) şi vor împiedica accesul locatarilor spre locuinţe, a turiştilor sau a celor care se deplasează spre diversele unităţi administrative din zonă"; nu sunt de acord cu mutarea traficului rutier pe o singură parte a Bulevardului Unirii şi nici cu reducerea numărului de benzi; nu aprobă desfiinţarea zonelor exis-tente pentru parcări şi nici cu micşorarea sau desfiinţarea spaţiului verde de lângă Palatul de Justiţie pentru crearea parcărilor subterane.

    Locuitorii zonei doresc realizarea unui studiu de trafic şi a unor măsurători de zgomot şi noxe la etajele superioare şi subliniază că informarea şi consultarea publicului nu au fost realizate conform prevederilor legale. Nicio propunere venită din partea publicului nu a fost preluată, mai arată semnatarii scrisorii, apreciind: "În ciuda solicitărilor telefonice şi scrise, la consultări nu a existat niciun reprezentant al Primăriei. Pentru consultări nu a existat un spaţiu destinat informării şi consultării publicului, condiţiile în care s-au desfăşurat acestea fiind improprii. Pe parcursul consultărilor publice, locuitorii zonei şi reprezentanţii lor au fost trataţi ca şi cum ar fi fost asistaţi social, umiliţi şi jigniţi. (...) Domnul Pătraşcu (n.r. Gheorghe Pătraşcu), arhitectul şef al Capitalei, în prima adunare cu locuitorii Bulevardului Unirii, le-a oferit unor locatari nemultumiţi, ca alternativă de locuit, proprietăţi pe care le deţine la Sinaia, Sibiu - lucru de neacceptat, nepermis nici măcar ca glumă. Domnul arhitect Mario Kuibuş, în plenul şedinţei publice de la Agenţia de Protecţia Mediului Bucureşti pentru avizarea PUZ-ului, a bătut cu pumnul în masă şi a ridicat excesiv de tare tonul, vizibil deranjat de întrebările la care trebuia să răspundă".

    Locatarii din zona menţionată au cerut, printre altele, verificarea modului în care Agenţia pentru Protecţia Mediului a Municipiului Bucureşti a emis avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal, care vizează tăierea arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, aflate pe terenurile din zona Bulevardului Unirii şi a modului în care s-a realizat informarea şi consultarea publicului.

    Proiectul urbanistic ce vizează zona dintre Piaţa Constituţiei şi magazinul Unirea este unul "megalomanic, fără nicio bază reală", este de părere analistul economic Ionel Blănculescu. Domnia sa consideră că acest plan al autorităţilor reprezintă "a doua mare crimă după masacrarea teilor din Iaşi, de data aceasta urmând să fie distrusă o veritabilă pădure de stejari şi tei din inima Bucureştiului".

    Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei, coordonează din umbră procesul de demolare şi tăiere a pădurii, urmând ca "o minunată zonă, construită după celebrul bulevard parizian Champs Elysee, să devină raiul kitch-urilor dâmboviţene", opinează domnul Blănculescu, adăugând: "Înţelegem că s-au cheltuit câteva milioane de euro cu acest proiect până acum şi că, dacă nu s-ar realiza, cineva poate ar trebui să le returneze Primăriei Generale, însă aceasta nu este o scuză pentru distrugerea zonei în special verzi, de pădure şi nici pentru cheltuirea a zeci de milioane de euro, poate chiar sute de milioane de euro, în condiţiile în care capitala noastră suferă enorm în ceea ce priveşte siguranţa clădirilor şi a conductelor de apă caldă, neconsolidate şi, respectiv, neschimbate, ca urmare a deturnării fondurilor publice spre acest tip de demolări şi distrugeri de păduri".

    Nicuşor Dan: "Proiectul nu pare să fie un tun imobiliar"

    Nu atât de vehement se arată Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii "Salvaţi Bucureştiul", cunoscut pentru modul ferm în care s-a opus, în alte ocazii, derulării unor proiecte urbanistice sau de infrastructură, tocmai pentru a nu fi deteriorate anumite zone ale Capitalei.

    Anul trecut, domnia sa ne-a declarat: "Am cerut o dezbatere publică la primărie, pentru că proiectul nu pare să fie un tun imobiliar, din contră, pare un proiect interesant. Şi locuitorii au dreptatea lor, însă, pentru că nu doresc să fie puşi în situaţia în care să se des-făşoare spectacole la propriile feres-tre, întrucât, prin acest proiect, se va crea premiza organizării unor spectacole foarte aproape de apartamentele de locuinţe".

    Atât reprezentanţii Primăriei Bucureşti, cât şi arhitecţii care au lucrat la proiect susţin că nu este prevăzută tăierea copacilor din zonă şi că, dimpotrivă, PUZ-ul prevede plantarea de noi arbori.

    Potrivit lui Gheorghe Pătraş-cu, arhitectul-şef al Capitelei, proiectul are avizul de mediu şi "nu vor fi tăiaţi decât copacii deja distruşi".

    Domnia sa ne-a spus că investiţia ar urma să se deruleze în patru etape, care se vor întinde pe circa zece ani.

    "În prima fază va fi construit parcajul subteran de la Piaţa Constituţiei şi vom amenaja piaţa. În cea de-a doua etapă ar urma să fie eliminate două benzi de circulaţie de pe lateral, pentru a fi lărgită zona centrală, ca loc de plimbare. Al treilea pas va consta în trecerea transportului în comun pe bandă dedicată, în cazul în care acesta se va dezvolta. Probabil va rămâne doar transportul în comun, autoturismele fiind redirecţionate pe inelul central.

    Ulterior, ar urma să fie amenajate unele chioşcuri/terase, cu condiţia ca acestea să fie amplasate doar în spaţiile de la parter pe care oamenii nu le utilizează", ne-a explicat domnul Pătraşcu.

    În opinia domniei sale, controversele care au apărut pe marginea planurilor de aerisire şi modernizare a Capitalei reprezintă rezultatul unor interese ale diverşilor arhitecţi care nu au fost implicaţi în proiect.

    Mario Kuibuş: "Oamenii vorbesc fără să ştie despre ce este vorba în proiecte"

    Arhitectul Mario Kuibuş, coordonatorul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană - "Zona Centrală" Bucureşti, este de părere că oamenii "vorbesc fără să ştie despre ce este vorba în proiecte".

    Domnul Kuibuş ne-a precizat că PUZ-ul în discuţie "are absolut toate avizele, obţinute în baza unui audit foarte bine realizat, întrucât a fost deschisă o procedură de infringement pe mediu de către un ONG, care afirma că proiectele sunt întocmite la limita legii".

    Pentru obţinerea respectivelor avize, a fost derulată o procedură din partea reprezentanţilor de mediu "care au desfăşurat un audit foarte serios prin care proiectul a fost verificat", a completat Mario Kuibuş.

    "Sunt suprafeţe verzi care vor fi plantate în plus de cele existente, care vor rămâne pe locul lor. Aşadar, nu numai că toată zona verde va fi păstrată aşa cum este acum, ci vor mai fi şi plantaţi alţi copaci, iar automobilele vor dispărea, întrucât parcările vor fi toate subterane", subliniază arhitectul, adăugând: "Această zonă este una părăsită tocmai pentru că nu este atractivă. Nu există transport cu RATB, pietonii nu au acces nici la fântâni, nici la spaţiul verde. Proiectul prevede crearea a două poduri care aduc fluxuri puternice de oameni - Podul Calicilor şi Podul Pietonal.

    Studiile de fezabilitate sunt realizate, aş-teptăm fondurile europene la Agenţia de Dezvoltare Regională. Dacă PUZ-ul nu va fi aprobat, studiile de fezabilitate vor fi blocate şi toată munca este în zadar.

    Avem nevoie de o capitală atractivă, prietenoasă şi vivace. Nu o putem face decât descurajând stresul, adică prezenţa maşinilor şi "vâjul" automobilelor neriverane".

    Toată investiţia se ridică la circa 300 milioane de euro, potrivit domnului Kuibuş.

    La realizarea proiectelor cuprinse în PIDU a lucrat un consorţiu alcătuit din circa 11 firme, în cea mai mare parte de arhitectură şi urbanism. Noua faţă a Bucureştiului ar urma să fie gata în circa zece ani, conform reprezentanţilor Primăriei.

    Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) privind zona centrală a Capitalei reprezintă strategia prin care se doreşte schimbarea feţei Bucureştiului şi, totodată, o rampă de lansare a altor proiecte similare celor din cadrul PIDU. Elaborarea acestui Plan a început în 2010, în cadrul strategiei de dezvoltare fiind propuse mai multe proiecte individuale, dintre care 60 de proiecte şi subproiecte au fost aprobate printr-o Hotărâre a Consiliului General din 2012.

    Serviciile de elaborare a PIDU, a studiilor de prefezabilitate aferente proiectelor, a studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice şi a documentelor pentru cererea de finanţare presupun o investiţie de 34 de milioane de lei, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

    Demararea lucrărilor propriu-zise pentru realizarea proiectelor PIDU este estimată pentru anul 2015, în funcţie de cât de repede va fi obţinută finanţarea. Fiecare dintre proiecte are termene diferite de derulare, cuprinse între şapte şi 48 de luni.

    Cele mai importante spaţii publice şi cele mai interesante repere turistice din zona centrală a Capitalei ar urma să fie unite printr-un Traseu prioritar pietonal şi de biciclişti (care poate fi parcurs în două ore pe jos sau într-o jumătate de oră cu bicicleta), conform proiectelor din PIDU.

    Traseul porneşte de la conceptul de camere urbane, ca spaţii publice comunitare cu activităţi bine definite, integrate într-un sistem la nivelul întregului oraş:

    - Camera de cultură clasică (zona Piaţa Revoluţiei-Sala Palatului)

    - Camera academică (zona Piaţa Universităţii)

    - Camera de ambianţă (zona Grădina Icoanei-Piaţa Romană)

    - Camera de cultură alternativă (zona Uranus-Rahova)

    - Camera de cultură contemporană (zona Palatul Parlamentului-Muzeul Naţional de Artă Contemporană)

    - Camera de entertainment (zona Piaţa Unirii)

    - Camera istorică (zona Centrului istoric)

    - Camera "Piaţa Turistică" (zona Pieţei Amzei)

    - Camera podului (zona Izvor-Pod Mihai Vodă)

    - Spaţiu public "La Fântâni" (zona Bd. Unirii-Piaţa Constituţiei)

    ---------

    Camera academică, zona Piaţa Universităţii

    Această zonă găzduieşte instituţii de educaţie şi cultură prestigioase la nivelul întregii ţări: Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" şi Teatrul Naţional I. L. Caragiale - Bucureşti. Spiritul locului este puternic marcat de încărcătură istorică şi culturală. Datorită fluxurilor din zonă, piaţa este percepută mai degrabă drept un important nod de circulaţie. Camera academică este, însă, un spaţiu urban dinamic. Spaţiile de repaos din apropiere sunt intens folosite de tineri, fiind puncte de întâlnire tradiţionale. Arhitecţii care au lucrat la proiectele PIDU spun că, "din punct de vedere urban, este un spaţiu heteroclit, dar coerent în ansamblul sau, fiind rezultatul unor intervenţii arhitecturale şi urbanistice care se întind pe aproape un secol".

    Această cameră este ilustrată prin propunerile din cadrul Traseului prioritar pietonal şi de biciclişti aferente străzii Academiei şi scuarurilor adiacente acesteia.

    Camera de cultură contemporană, zona Palatul Parlamentului

    Spaţiile create de sistematizarea urbană a zonei din anii "80 reprezintă decorul potrivit pentru expoziţii, evenimente, prezentarea de instalaţii artistice contemporane etc.

    "Prezenţa în zonă a Muzeului Naţional de Artă Contemporană, un binevenit parazit arhitectural aflat în incinta Palatului Parlamentului, imprimă din start camerei urbane caracterul ei de spaţiu dedicat culturii contemporane", arată arhitecţii PIDU.

    Potrivit acestora, camera urbană de cultură contemporană ocupă un vid în ţesutul urban, rezultat din masivele demolări ale anilor "80, desfăşurate în vederea construirii Palatului Parlamentului. Relieful existent odată aici, dominat de Dealul Spirii, cunoscut şi drept Dealul Arsenalului, a fost nivelat, iar trama stradală a dispărut, făcând loc unui spaţiu neconstruit, acoperit cu vegetaţie sălbatică, apreciază sursele citate. Întregul spaţiu este dominat, în prezent, de clădirea Palatului Parlamentului, a două cea mai mare clădire din lume. Terenul adiacent este demarcat cu o împrejmuire de tip gard, care separă net spaţiul public urban de cel ce ţine de Palatul Parlamentului. Acest nou spaţiu public reprezentativ în susţinerea sa primeşte, conform PIDU, un element semnal - turnul de observaţie "Tornadă " - "ce devine un atractor urban, proaspăt simbol la nivelul oraşului, arătând o nouă cale şi un nou "avant"".

    Camera podului, zona Izvor - Pod Mihai Vodă

    Camera podului este un important punct de articulaţie la intersecţia a două axe importante, definite de râul Dâmboviţa şi de noul Traseu preponderent pietonal şi de biciclişti propus. Aceasta pune în valoare un loc strategic în oraş, având potenţialul de a deveni un land-mark urban, un nou simbol al zonei centrale.

    Proiectul creează trei tipuri de spaţii - un lounge urban înspre scuar Lipscani, un amfiteatru înverzit care oferă o perspectivă frumoasă Palatului Parlamentului şi Parcului Izvor şi Podul în sine, "un spaţiu care te pune în relaţie directă cu râul, de la a cărui cafenea poţi privi asfinţitul peste luciul de apă".

    Podul calicilor şi spaţiul public, zona Parc Sfinţii Apostoli

    Faptul că nu mai există o legătură între cele două maluri între zona terminus a Centrului Vechi şi capătul fostei Căi Rahova, care duce spre Centrul Civic/Bd. Unirii, face ca distanţa pe care trebuie să o parcurgă pietonul să fie mare, acesta evitând traseul.

    Cu toate că zona conţine două clădiri reprezentative - biserica Domniţa Bălaşa şi Palatul de Justiţie - şi un parc, ea este puţin tranzitată de pietoni şi rămâne un rest al şantierului de pe Bulevardul Unirii, ascuns în spatele imobilelor care-l definesc.

    Clădirea Palatului de Justiţie are accesul principal aşezat foarte aproape de traficul de pe Splai şi niciun spaţiu de reprezentare care să o pună în valoare, spun sursele citate. Fluxul mare de pietoni de pe strada Şelari, ieşirea din Centrul Istoric, debuşează într-un gard (parapetul cheiului Dâmboviţei).

    Specialiştii opinează că, "pentru ca operaţia anilor 1980 să înceapă să aibă un minim sens urbanistic, trebuie restabilită conectivitatea între Centrul Istoric şi Centrul Civic (Bulevardul Unirii - Piaţa Unirii), prin integrarea acestor zone, într-un mod urban atractiv, în nucleul istoric şi turistic al Bucureştiului".

    -------

    Mario Kuibuş: "Discuţia de bază este ca întreg centrul să fie un tot unitar, nu să fie divizat în zone defavorizate şi zone favorizate. Locaţii interesante sunt şi în partea de sud, cum ar fi zona Bragadiru, Piaţa de Flori, care nu sunt puse în valoare. De asemenea, sunt porţiuni cu potenţial, ca acelea de la Palatul Parlamentului şi de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, care trebuie să fie locuri publice, vii, accesibile.

    Apar cele două puncte pe care noi le propunem ca elemente majore pentru Bucureşti - Parcul Izvor şi locul unde a fost Podul Mihai Vodă. Acolo ne-am dori un pod foarte important, ca un semnal pentru Capitală, întrucât şi configuraţia spaţiului este foarte specială, particulară - Dâmboviţa face un cot, se crează un peisaj extraordinar de-a lungul apei la asfinţit, perspectivele sunt extrem de dinamice.

    Casa Poporului, Dâmboviţa şi toată acea inflexiune de oraş vechi, cu străzi precum Lipscani sau Brezoianu, crează o placă turnantă care necesită o abordare mai specială, o abordare de tip eveniment urban construit. De aceea, podul trebuie să fie ca un fel de camera (în strategia noastră chiar avem denumirea Camera Podul), unde cele două maluri să fie două spaţii publice importante, iar podul în sine să fie un eveniment, o zona de întâlnire, de cafenea, unde lumea să se întâlnească şi să admire asfinţitul. Avem şi un proiect de revitalizare a malurilor, cu nişte console care sar peste Dâmboviţa tocmai pentru a mări promenada la apă între Podul Izvor şi Piaţa Unirii.

    Mai este Podul Calicilor, un vechi pod readus în discuţie în prelungirea Şelariului şi în continuarea vechii Căi a Rahovei.

    Aşadar, încercăm să unim fluxul de oameni dintre cele două zone. Marea problema a oraşului este lupta cu accesibilitatea. Este nevoie de multe căi de acces, atât din punct de vedere economic, dar nu numai. Una dintre discuţiile purtate în acest sens vizează mobilitatea pietonală şi cea a bicicliştilor, dar şi transportul în comun, ca o latură actuală, modernă, care se promovează într-un mod evident la nivel european.

    În zona din spatele Palatului Parlamentului va fi o legătură pietonală care va ajunge într-un spaţiu public major, venind dispre parcul Izvor şi mergând către Uranus, către Piaţa de Flori, între viitoarea Catedrală a Neamului şi Parlament. Se doreşte un element semnal nou, un turn belvedere, pe care să poţi urca pentru a face poze, să priveşti Capitala, un turn care să te invite pentru a-ţi spune ceva.

    În PIDU sunt prevăzute circa opt parcări subterane, deşi Bucureştiul are nevoie de mult mai multe. Vorbim de aproximativ 3.000-4.000 de locuri - capacitatea celor opt parcări -, însă nevoia de astfel de obiective este mult mai mare.

    Unul dintre proiectele PIDU vizează realizarea unui traseu majoritar pietonal şi de biciclişti cu o lungime de circa 9,5 km şi care ar urma să fie dezvoltat în buclă, de la Piaţa de Flori, Rahova-Uranus, până în zona Lahovari-Cantacuzino-Grădina Icoanei. Acest proiect însumează cele 40 de subproiecte. La această buclă se va mai adauga o pistă pe Bulevardul Unirii şi promenada de-a lungul Dâmboviţei. Per total, pista de bicicletă ar urma să ajungă la circa 12 km. Pentru Centrul Vechi deja a fost stabilită o strategie. Aici, poate ar fi nevoie de un fel de reînnoire a unor reglementări, astfel încât să existe un echilibru în oameni şi acţiune. Acum, asistăm la o împărţire între utilizatori, cei care merg acolo fiind tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani şi ar trebui ca persoane cu vârste mult mai diferite să meargă în Centrul Vechi".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional