Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tinta de deficit a fost majorata pentru cofinantarea proiectelor europene

A.D. Perspective /

Cresterea reala a produsului intern brut al Romaniei in 2013 va ajunge de 2,2%, pe fondul unei productii agricole puternice si evolutiei robuste a exporturilor, conform estimarilor Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene.

Pe de alta parte, cererea interna ramane la un nivel redus, contribuind astfel la ajustarea contului curent la 1,2% din PIB. Nivelul preconizat al inflatiei la finele anului 2013 este aproximat la 2%.

Cresterea reala a produsului intern brut este prevazuta sa ramana constanta in anul 2014, la nivelul de 2,2%, factorii determinanti ai cresterii deplasandu-se treptat dinspre exporturile nete catre cererea interna si, mai ales catre investiţii, acestea din urma crescand pe masura accelerarii absorbtiei fondurilor europene.

In pofida deteriorarii persistente a calitatii activelor, sectorul bancar si-a pastrat flexibilitatea si rezerve suficiente, asigurand provizioanele pentru acoperirea pierderilor provenite din imprumuturi, potrivit reprezentantilor institutiilor internationale amintite.

Autoritatile romane au continuat procesul de ajustare fiscala in 2013 si s-au incadrat in tinta de deficit fiscal stabilita pentru luna septembrie, acoperind prin restrictii de cheltuieli nerealizarile de venituri. Tinta pentru finele anului este acum fixata la 2,5% din PIB (in crestere cu 0,2% in termeni de lichiditate) pentru acoperirea necesitatilor mai mari de co-finantare aferente unei absorbtii mai rapide a fondurilor europene.

Pentru anul urmator, autoritatile romane si-au propus sa continue reducerea treptata a deficitului, in conformitate cu indeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu de a avea un deficit structural de 1% in anul 2015, lasand in acelasi timp loc pentru majorarea in continuare a cheltuielilor aferente co-finantarii.

Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat in vizita la Bucuresti in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2013, pentru discutii privind prima evaluare a programului economic sprijinit de FMI prin Acordul Stand-By, precum si actualizarea situatiei programului preventiv cu Uniunea Europeana privind balanta de plati.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional