Cresterea reala a produsului intern brut al Romaniei in 2013 va ajunge de 2,2%, pe fondul unei productii agricole puternice si evolutiei robuste a exporturilor, conform estimarilor Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene.
Pe de alta parte, cererea interna ramane la un nivel redus, contribuind astfel la ajustarea contului curent la 1,2% din PIB. Nivelul preconizat al inflatiei la finele anului 2013 este aproximat la 2%.
Cresterea reala a produsului intern brut este prevazuta sa ramana constanta in anul 2014, la nivelul de 2,2%, factorii determinanti ai cresterii deplasandu-se treptat dinspre exporturile nete catre cererea interna si, mai ales catre investiţii, acestea din urma crescand pe masura accelerarii absorbtiei fondurilor europene.
In pofida deteriorarii persistente a calitatii activelor, sectorul bancar si-a pastrat flexibilitatea si rezerve suficiente, asigurand provizioanele pentru acoperirea pierderilor provenite din imprumuturi, potrivit reprezentantilor institutiilor internationale amintite.
Autoritatile romane au continuat procesul de ajustare fiscala in 2013 si s-au incadrat in tinta de deficit fiscal stabilita pentru luna septembrie, acoperind prin restrictii de cheltuieli nerealizarile de venituri. Tinta pentru finele anului este acum fixata la 2,5% din PIB (in crestere cu 0,2% in termeni de lichiditate) pentru acoperirea necesitatilor mai mari de co-finantare aferente unei absorbtii mai rapide a fondurilor europene.
Pentru anul urmator, autoritatile romane si-au propus sa continue reducerea treptata a deficitului, in conformitate cu indeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu de a avea un deficit structural de 1% in anul 2015, lasand in acelasi timp loc pentru majorarea in continuare a cheltuielilor aferente co-finantarii.
Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat in vizita la Bucuresti in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2013, pentru discutii privind prima evaluare a programului economic sprijinit de FMI prin Acordul Stand-By, precum si actualizarea situatiei programului preventiv cu Uniunea Europeana privind balanta de plati.