Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Top 5 măsuri pentru proprietari, pentru a-şi păstra cu orice preţ chiriaşii

V.B. Perspective /

Top 5 măsuri pentru proprietari, pentru a-şi păstra cu orice preţ chiriaşii

Comunicarea cu chiriaşii şi balanţa dintre costul serviciilor de administrare şi calitatea lor se numără printre principalele măsuri pentru ca proprietarii să îşi păstreze chiriaşii, potrivit unui comunicat trimis astăzi de doamna Laura Niculescu, Head of Property Management al firmei Jones Lang LaSalle (JLL).

Chiriaşul modern a evoluat foarte mult faţă de perioada dinainte de criză. Dacă, în trecut, mulţi chiriaşi optau pentru un spaţiu în principal pe considerente legate de zonă, preţul chiriei şi flexibilitatea proprietarului în a participa la procesul de mutare, proprietarii se confruntă din ce în ce mai des cu un chiriaş sofisticat, interesat în aceeaşi măsură şi de alte aspecte foarte importante, cu impact atât în costurile curente, cât şi în imaginea acestuia pe piaţă, se arată în comunicat.

Înainte, proprietarii puneau accent pe elemente legate de imobil (care oferă confortul angajaţilor la locul de muncă şi le influenţează productivitatea), cum ar fi: eficienţa spaţiului, aportul de aer proaspăt, lumina naturală, spaţiile verzi, sursele alternative de energie etc. În prezent, în atragerea şi păstrarea chiriaşilor, proprietarii ar trebui să ia în considerare şi alte aspecte.

Primul dintre acestea este percepţia chiriaşului asupra proprietarului şi a imobilelor deţinute de acesta. Cu cât este mai bună istoria legată de calitatea proprietăţilor, de lichiditatea investiţiei, de modul în care proprietarul creionează strategia de administrare, cu atât chiriaşii sunt mai dornici să semneze un nou contract sau să-l continue pe cel existent.

Al doilea aspect care merită menţionat este balanţa dintre costul serviciilor de administrare şi calitatea lor. Identificarea de furnizori cu experienţă, care să ofere servicii de calitate la preţuri competitive, trebuie să fie unul dintre elementele-cheie al managementului administrativ.

În al treilea rând, proprietarii trebuie să ţină seama şi de corectitudinea calculului cheltuielilor comune şi de trasparenţa cu care acestea sunt prezentate chiriaşilor. Cheltuielile comune au o pondere mare în totalul cheltuielilor chiriaşilor legate de spaţiul închiriat, iar corectitudinea stabilirii acestora şi transparenţa cu care proprietarii le prezintă chiriaşilor constituie un factor major în nivelul de satisfacţie al acestora din urmă.

De asemenea, comunicarea şi soluţionarea problemelor între chiriaşi şi proprietari reprezintă un factor vital pentru care chiriaşii pot decide să parasească imobilul la expirarea contractului sau mai devreme. "Stabilirea unei relaţii de încredere şi respect reciproc bazată pe înţelegere şi respectarea regulilor interne, precum şi rezolvarea în timp util a problemelor şi venirea cu soluţii în întâmpinarea nevoilor chiriaşilor sunt elemente ce trebuie să guverneze zilnic relaţia chiriaş-proprietar", se mai arată în comunicat.

Nu în ultimul rând, personalul administrativ trebuie să fie permanent implicat şi să aibă o atitudine proactivă, incluzând în acţiunile întreprinse cât mai multe dintre sugestiile chiriaşilor. "Un management de success asigură pentru proprietari menţinerea şi creşterea valorii proprietăţii, îmbunătăţeşte nivelul de satisfacţie al chiriaşilor, reduce cheltuilelile nerecuperabile şi riscul financiar şi operaţional", încheie comunicatul.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional