Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Tot mai mulţi cumpărători apelează la inspecţia tehnică imobiliară

Adina Lateş Piaţa Imobiliară /

Tot mai mulţi români au început să apeleze la un nou tip de evaluare, şi anume inspecţia tehnică imobiliară, o procedură foarte răspândită în vestul Europei, S.U.A. şi Canada, care-i ajută pe cumpărători să cunoască obiectiv şi detaliat aspectele tehnice, economice şi zonale legate de clădirea pe care vor s-o achiziţioneze, să evite posibile cheltuieli de reparaţie, să afle cum condiţiile meteorologie şi seismice pot afecta structura casei şi care sunt caracteristicile de securitate care lipsesc, relatează un comunicat remis redacţiei.

"Din cauza clădirilor tot mai vechi din România şi a structurii tot mai şubrede, românii sunt din ce în ce mai sceptici atunci când vor să cumpere o casă, mai ales din cauza diverselor vicii ascunse, cum ar fi inexistenţa unui sistem de prevenire a incendiilor, incapacitatea de acces la sistemul defect de ţevi sau posibilitatea de condens în sezonul rece", explică comunicatul amintit.

Conform sursei citate, raportul de evaluare îl ajută şi pe vânzător să cunoască detaliat avantajele proprietăţii, iar deţinând toate aspectele de ordin tehnic, economic şi zonal, acesta poate argumenta şi justifica preţul pe care-l propune cumpărătorului. Totodată, în caz că inspecţia tehnică a imobilului prezintă probleme majore ale clădirii, proprietarul are timp să le remedieze până la vânzare, iar această procedură se adresează deopotrivă şi clădirilor noi, care pot prezenta unele "defecte din fabrică" nedepistate, cum ar fi inundarea subsolului sau probleme la sistemul de instalaţii.

"Au existat foarte mulţi cumpărători care au achiziţionat un imobil aparent în regulă, iar după puţin timp de la achiziţionare, noii proprietari au început să identifice diverse vicii şi defecte ale imobilului: sistemul de ţevi nu era unul solid, subsolul era inundat, terasa nu era izolată, nu exista un sistem de prevenire a incendiului etc. În Occident, fie în vestul Europei, Statele Unite sau Canada, nu prea mai există persoane care să cumpere în necunoştiinţă de cauză. Aceştia apelează la un specialist care inspectează foarte bine clădirea şi îi oferă un raport complet cu toate punctele slabe ale imobilului, astfel încât să poată refuza cumpărarea lui pe motive tehnice sau să poată negocia un alt preţ cu vânzătorul, în care să fie incluse şi costurile de reparaţii. Inspecţia tehnică a imobilului nu se adresează numai clădirilor vechi, ci şi celor noi, deoarece nu puţine au fost cazurile în care şi acestea au prezentat unele vicii pe care un ochi neavizat nu a putut să le identifice", explică ingineruş Marius Pănuţă, directorul Like Consulting.

Fiecare analiză din întreg raportul va fi însoţită de un memoriu tehnic semnat şi ştampilat de experţi în domeniul tehnic, certificaţi prin diplome recunoscute la nivel naţional.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional