Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TulceaCererea este orientată spre terenuri agricole şi cele pentru construcţii eoliene

F.A. Piaţa Imobiliară /

Cererea este orientată spre terenuri agricole şi cele pentru construcţii eoliene

Tranzacţiile cu apartamente în Tulcea au fost una - două pe lună în acest an, faţă de 5 - 8, cât erau anul trecut, ne-a spus Dan Murariu, directorul de marketing al agenţiei "Beauty House", din localitate.

"Cei mai mulţi proprietari de apartamente scad prea puţin din preţ, doar 1.000 - 2.000 euro. Dacă ar reduce preţul cu 10.000 euro poate s-ar vinde. Practic, proprietarii aşteaptă să mai crească preţurile, iar cei care vor să cumpere aşteaptă să mai scadă. Din acest motiv este blocată piaţa", consideră domnul Murariu. Totuşi, domnia sa percepe şi un aspect bun: "Se vor lămuri peste câteva luni şi vor fi nevoiţi să se ghideze după credite".

Cristi Văcaru, agent imobiliar la agenţia "Imobil Company" Tulcea, apreciază că "piaţa este blocată şi nu s-au mai făcut decât 3 - 4 tranzacţii cu terenuri agricole şi acestea mult mai puţine decât anul trecut".

Nu sunt construcţii noi în Delta Dunării, ci doar se termină ce a fost început anul trecut, când au venit şi investitori din străinătate, care anul acesta lipsesc, spune domnul Văcaru.

Investitorii caută mai ales terenuri agricole sau pentru construcţii eoliene

Dintre toate proprietăţile imobiliare, cel mai bine se tranzacţionează anul acesta terenurile pentru construcţiile de turbine eoliene şi pentru agricultură. Chiar a crescut preţul la hectar faţă de anul trecut pentru terenurile pretabile construcţiilor eoliene, de la 2.500 - 3.000 lei, la 6.000 - 7.000 lei/ha, subliniază domnul Dan Murariu. Acolo unde pot fi comasate terenuri cu instalaţii de irigaţie, de la 2.500 lei/ha, s-a ajuns la aproape 5.000 lei/ha. Sunt aproximativ zece firme care au construit şi construiesc turbine eoliene în judeţul Tulcea. Sunt investitori străini danezi, spanioli, portughezi şi germani, precizează domnia sa.

Şi domnul Cristi Văcaru este de părere că terenurile agricole sunt cele mai căutate proprietăţi din judeţul Tulcea. Există interes şi pentru suprafeţele mici de teren pentru construcţii, de maxim 10.000 - 15.000 euro. "Sunt oameni care vor să profite de scăderile de preţ, dar deocamdată fac doar tatonări", apreciază domnia sa. "Vin proprietarii să ne ceară sfatul cu cât să vândă, dar nu putem decât să le spunem la ce nivel sunt scoase la vânzare alte proprietăţi, pentru că tranzacţii nu sunt", atrage atenţia domnul Văcaru.

Sunt oferte speciale la pensiunile turistice din Deltă

Domnul Dan Murariu ne precizează că a vândut doar o pensiune în Deltă anul acesta, amplasată în zona Maliuc, pentru 170.000 euro. Suprafaţa totală era de 1.500 mp, cu 16 camere, dar era o construcţie mai veche, care necesita renovări ca să corespundă standardelor europene. Sunt şi pensiuni mult mai scumpe, ne spune domnia sa. În Deltă oferta pentru case de vacanţă este mică, iar condiţiile impuse nu prea convin investitorilor, apreciază aceeaşi sursă.

Anul trecut, o casă de vacanţă la Sulina, cu trei camere, pe teren de 310 mp, se vindea cu 50.000 euro. Anul acesta, la sfârşitul lunii mai era la 29.000 euro şi tot nu se vindea, relatează domnul Cristi Văcaru. Pensiunile sunt de la 150.000 euro şi până la 1 milion de euro, mai ales cele de pe braţul Sulina, dar cererile sunt foarte rare, apreciază domnia sa.

Un alt exemplu oferit de domnul Văcaru se referă la două pensiuni în Crişan, la preţul de 200.000 euro împreună. Prima este parter + 1 etaj + mansardă, are 200 mp, şase camere, cu restaurant, încadrată la 4 stele, pe teren de 2.000 mp, în stadiu finalizat. A doua este la roşu, are 11 camere, 700 mp şi o clădire pentru personal de 122 mp. În general, preţurile caselor s-au redus cam cu 30% faţă de anul trecut, estimează sursa citată.

Terenurile din Deltă mai ieftine, dar fără clienţi

În Deltă au fost terenuri la vânzare şi la 100 euro/mp anul trecut. Acum aceleaşi terenuri sunt la 60 de euro/mp, dar tot nu se vând, ne spune domnul Dan Murariu. Anul trecut s-au vândut terenuri în Tulcea pentru spaţii comerciale cu până la 200 euro/mp. Acum aceste terenuri ar fi pe la 100 euro/mp, estimează domnia sa.

În privinţa preţului terenurilor din Deltă, domnul Cristi Văcaru ne explică faptul că la braţul Chilia preţul mediu este mai mic, pe la 3 euro/mp, dar ajunge şi la 80 euro/mp pe braţul Sf. Gheorghe, deoarece are acces auto necondiţionat, în celelalte cazuri fiind posibilă doar traversarea cu bacul. În Sulina, pentru un teren de 2.000 mp se cer 100 euro/mp, dar este un preţ "nerealist de mare", deoarece sunt proprietăţi mai ieftine, consideră domnia sa.

În Dunavăţu de Jos, preţul unui teren cu ieşire la apă era anul trecut la 100 -110 euro/mp. Anul acesta este la 50 euro/mp. Cu toate acestea, mulţi oameni preferă să nu vândă decât să mai reducă preţul. Excepţie fac cei care au credite şi sunt astfel forţaţi, apreciază aceeaşi sursă.

La terenuri agricole preţurile au scăzut mai puţin, de la 1.000 - 1.200 euro/hectar, anul trecut, la 800 sau chiar 700 euro/hectar, anul acesta. În schimb, terenurile din Deltă sunt cu 50% mai ieftine decât anul trecut, estimează domnul Văcaru.

Elena Iordache, agent imobiliar "Star Imobil", ne spune că în oraşul Tulcea preţurile terenurilor variază mult, de la 150 la 250 euro/mp. În ansamblu, au cam stagnat, dar nu sunt nici tranzacţii, deoarece "oamenii nu ştiu cât să ceară", consideră domnia sa.

Oamenii preferă să închirieze garsoniere

Chiria lunară pentru un apartament de două camere este la 150-250 euro, faţă de 350 - 400 euro anul trecut, apreciază domnul Murariu. La garsoniere merge în general mult mai bine, atât în ceea ce priveşte chiriile, cât şi tranzacţiile. Totuşi, nu prea mai sunt garsoniere ieftine. Chiria era la începutul verii în medie pe la 200 euro, o diferenţă mică faţă de apartamentele de două camere. Dar nu mai există cerere ca anul trecut, "când veneau specialişti străini şi închiriau, acum s-au mai închis afacerile şi au plecat", subliniază domnul Murariu.

Doamna Iordache apreciază că scăderea chiriilor la garsoniere a fost cam de 200 - 300 lei/lună. O garsonieră mobilată, utilată, dar nu de lux, era la începutul anului pe la 180 euro, la începutul verii la 150 euro. Chiriile au scăzut recent, dar nu au scăzut mult, precizează domnia sa.

Preţurile spaţiilor comerciale au rămas relativ stabile

În privinţa spaţiilor comerciale din oraşul Tulcea, domnul Murariu ne spune că în zona centrală nu prea a scăzut preţul de vânzare, situându-se pe la 1.500 -2.000 euro/mp. În schimb, în zona limitrofă, suprafeţe de 50-80 mp se vând cu 500 euro/mp, chiar mai puţin.

Dezvoltatorii lansează oferte speciale pentru a stimula vânzarea apartamentelor noi

Domnul Murariu relatează că în Tulcea anul acesta sunt trei - patru blocuri terminate, dar nu s-au vândut nici 20% din apartamente până la sfârşitul primăverii. Preţurile erau anul trecut la 1.200 - 1.300 euro/mp, iar în iunie ajunseseră la 900 - 1.000 euro/mp. În această privinţă domnul Dan Murariu consideră: "Trebuie să se mulţumească şi dezvoltatorii cu profit de 50%, nu cum era înainte, de 120 - 130%. E drept că este mare cererea în România, mai sunt necesare două milioane de locuinţe, dar nu au oamenii atâţia bani. S-ar vinde apartamentele dacă s-ar mulţumi dezvoltatorii cu un profit de 35%, cum este în străinătate." Până acum cumpărau cei care lucrau în Spania şi Italia sau cei care luau credite. Acum nu mai cumpără nimeni, conchide domnia sa.

Doamna Iordache ne precizează că apartamente noi, de două camere sunt disponibile între 39.000 euro (cu suprafaţa de până în 40 mp, fără balcon) şi 60.000 euro. Dezvoltatorii au mai redus din preţuri şi au oferte ce includ mobilarea, utilarea apartamentului, oferirea locului de parcare sau plata în rate. Se plăteşte avans, iar diferenţa se achită la dezvoltator în şase luni sau chiar mai mult, completează sursa citată.

Reduceri mari la apartamente, dar mai mici la garsoniere

La apartamentele vechi s-au făcut reduceri mari de preţ, astfel că un apartament de două camere în oraşul Tulcea, în zonă medie, de la 65.000 euro, a ajuns 45.000 euro, precizează domnul Murariu. Un apartament de trei camere în zona medie, de la 70.000 - 75.000 euro, a ajuns la 50.000 euro. Vânzările la garsoniere merg mult mai bine, acestea fiind disponibile pe la 15-20.000 euro, completează aceeaşi sursă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional