Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

TURISMCriza poate fi şi benefică

F.A. Investiţii /

Buşteni

Buşteni

Recesiunea economică are şi efecte pozitive asupra turismului intern, care va înregistra, în acest an, o creştere de circa 10-15%

Investiţiile private în unităţile noi de cazare au fost puse în aşteptare de criza financiară internaţională care a afectat economia ţării noastre încă de la finele anului trecut. În plus, nesiguranţa locurilor de muncă şi incertitudinea asupra duratei şi efectelor crizei au redus şi numărul turiştilor încă de la sărbătorile de iarnă.

Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), ne-a declarat, însă, că această recesiune economică are şi efecte pozitive asupra turismului intern. Domnia sa ne-a explicat: "Turis-mul intern va înregistra, în acest an, o creştere de circa 10 - 15%. Cred că va fi singurul domeniu economic cu o asemenea creştere pe timp de criză. Explicaţia este simplă. Românii s-au orientat către vacanţe ieftine în ţară, în special în zone montane, întrucât agenţiile şi proprietarii de hoteluri şi pensiuni au făcut reduceri importante de tarife pentru a atrage clienţi în această perioadă de contracţie economică. Astfel că vom avea mai mulţi turişti decât anul trecut. Dar acesta nu este singurul factor care i-a impulsionat de români să-şi petreacă vacanţa de vară în ţară. Am primit un ajutor nesperat şi demult aşteptat din partea Ministerului Turismului, care a făcut nişte programe de promovare aplicate cu succes".

Elena Udrea, reducerile de tarife şi programele de promovare ale ministerului, un miracol pentru turismul intern

Domnul Bădulescu ne-a menţionat că Elena Udrea, ministrul Turismului, a reuşit să aducă un număr de vizitatori record în Bucovina printr-un program de promovare pentru vacanţa de Paşte. Un alt program de succes a fost cel dedicat vacanţei de 1 Mai la mare. Elena Udrea a reuşit, printr-o vizită oficială, să atragă atenţia şi asupra Deltei Dunării. Pentru perioada de vară pe Litoral, ministerul a conceput, de asemenea, un alt program de promovare care, până la finele lunii mai, a atras mulţi turişti care şi-au rezervat un sejur la mare.

Purtătorul de cuvânt al ANAT apreciază: "Elena Udrea a surprins pe toată lumea prin eforturile sale de a promova turismul românesc. Simpla prezenţa a dumneaei, care este o persoană publică de notorietate, în Bucovina, în Deltă şi pe Litoral a adus un număr record de turişti. Este adevărat că au şi fost programe de promovare spre deosebire de alţi ani, iar operatorii au venit cu preţuri foarte bune şi cu propriile resurse de promovare. În plus, România a participat şi la alte târguri internaţionale, unde doamna Udrea a avut un succes nebun şi a reuşit să atragă atenţia marilor tour-operatori asupra ţării noastre".

Potrivit ANAT, succesul Elenei Udrea ca ministru al Turismului nu constă numai în frumuseţea, amabilitatea şi inteligenţa domniei sale. Membrii ANAT sus-ţin că au fost chemaţi foarte des la consultări, iar sfaturile operatorilor privaţi au şi fost puse în aplicare de Ministerul Turismului.

Creşterea numărului de turişti va impulsiona investiţiile

Traian Bădulescu ne-a precizat că aces-te cifre îmbucurătoare privind numărul de turişti şi performanţa sectorului pe timp de criză sunt factori care vor debloca rapid investiţiile puse în aşteptare de către investitori. Domnia sa ne-a explicat: "Recuperarea unei investiţii în spaţiile de cazare ţine foarte mult de numărul de turişti. Cred că investiţiile se vor debloca, odată cu finanţările pentru acest sector, când se va vedea şi performanţa sectorului. Acum turismul suferă din cauza amânării multor investiţii. Dar partea de turism montan şi turism rural în zone de munte vor continua să beneficieze, în acest an, de investiţii mici şi mijlocii în special în pensiuni. Sigur, nu la cotele din anii trecuţi, dar lucrările noi nu vor lipsi".

Numărul de pensiuni şi hoteluri mici din zonele montane a crescut considerabil din 2004 - 2005. Chiar şi 2008 a adus multe investiţii, deşi terenurile din anumite zone s-au împuţinat. În topul destinaţiilor de vacanţă din 2009 se află, ca în fiecare an, Litoralul, urmat de zonele balneo -climaterice, zonele de munte şi de zonele rurale de deal şi de munte. Turiştii îşi fac vacanţele prin agenţii în special pe Litoral şi în zonele balneoclimaterice. La munte şi în zone rurale merg foarte mult pe cont propriu, ne-a menţionat Traian Bădulescu.

Reînvierea staţiunilor balneo - climaterice

Ocuparea locului doi în topul destinaţiilor din 2009 pentru turismul balneoclimateric, demult uitat în ţara noastră se datorează tot doamnei Udrea. Traian Bădulescu ne-a declarat: "Doamna Udrea şi-a propus să reînvie turismul în staţiunile noastre balneoclimaterice. Ceea ce este admirabil din partea domniei sale. Simpla intenţie a şi sporit interesul pentru acest segment, datorită notorietăţii doamnei Udrea. Ministerul pune acum la punct un program de promovare. Cred că ar trebui să înceapă cu staţiunile Băile Felix, Sovata şi cele din Covasna, unde sunt spaţii de cazare modernizate. Avem multe staţiuni unde activele nu au fost modernizate, iar cazarea oferă o calitate precară. Dacă interesul pentru staţiunile de acest tip creşte, există şanse mari să apară şi multe lucrări de modernizare în perioada următoare. Avem investiţii private balneo şi pe Litoral, care au fost făcute la standarde internaţionale".

Domnia sa ne-a precizat că disponibilul de unităţi de cazare de pe Litoral şi din staţiunile balneare este suficient. Motiv pentru care în acest zone s-au făcut foarte puţine investiţii noi. Majoritatea lucrărilor finanţate de investitori privaţi au constat în renovări, modernizări şi dotări la standarde internaţionale. Programele de promovare vor impulsiona aceste lucrări, datorită cererilor în creştere, apreciază oficialul ANAT.

Singurele zone care au nevoie de investiţii private masive în pensiuni şi hoteluri de dimensiuni mici şi medii sunt zonele de munte altele decât Valea Parhovei (în continuare foarte solicitată şi bine dezvoltată din acest punct de vedere), dar şi zonele rurale. Valea Prahovei a cunoscut, în anii trecuţi, o dezvoltare foarte agresivă a noilor spaţii de cazare, dar şi a pieţei de locuinţe de vacanţă şi încă mai are o ofertă bogată deşi terenurile s-au împuţinat. Cam la fel stă şi zona Bran - Moeciu, care are ceva mai multe suprafeţe disponibile.

Până la finele anului, Ministerul Turis-mului va finaliza brandul de ţară. Banii câştigaţi din fonduri europene pentru promovarea în următorii trei ani sunt de circa 75 milioane de euro, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt ANAT, apreciază că suma este multumitoare şi că are încredere că programele ministerului vor avea efect.

Segmentul cel mai afectat de criză este turismul de business din marile oraşe, care a scăzut, în prima parte a anului, cu peste 20%. Situaţia a descurajat foarte multe investiţii importante anunţate în acest an, în special de investitorii străini, afirmă reprezentanţii ANAT. Lipsa clienţilor a făcut ca mulţi investitori să îşi scoată unităţile la vânzare, dar nu prea sunt cumpărători.

Ministerul Turismului a clasificat, anul trecut, 1.056 de unităţi noi de cazare, faţă de 1.201 în anul 2007, înregistrându-se, astfel, o scădere de -12%. Noile unităţi clasificate în 2008 totalizea-ză 12.633 camere, respectiv 26.148 de locuri de cazare. Din totalul unităţilor de cazare noi, 63 se află în staţiunile de pe Litoral, ne-au declarat oficialii Ministerului Turismului.

Ei ne-au precizat că, din ianuarie şi până în mai, ministerul a clasificat 320 de unităţi noi de cazare, faţă de 187 în perioada similară a anului trecut. Creşterea a fost, astfel, de +41,5%. Cel mai probabil, unităţile clasificate în 2009 au fost construite în perioada 2007 - 2008, când întreaga piaţă imobiliară a înregistrat creşteri remarcabile.

Din totalul unităţilor de cazare clasificate în 2008, peste jumătate (640 au trei stele/flori. În top urmează cele de două stele/flori (261), de cele de patru stele/flori (114), cele de o stea/floare (29) şi de cele de cinci stele/flori (12). De asemenea, în cursul anului 2008, ministerul a reclasificat la o categorie superioară alte 16 unităţi de cazare.

Ministerul Turismului deţine acţiuni, în numele statului, la 22 de societăţi comerciale din turism. Formele de privatizare care vor fi folosite pentru aceste unităţi rămase în proprietatea statului vor fi licitaţia publică cu strigare şi negocierea directă (aceasta din urmă numai în cazurile expres prevăzute de lege). Reprezentanţii Ministerului Turis-mului ne-au declarat că, la finele lunii mai, se încheiase demult procesul de monitorizare post-privatizare pentru toate societăţile comerciale cumpărătoa-re şi că toate programele investiţionale asumate prin contractele de privatizare au fost îndeplinite.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional