Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

TurismSC "Călimăneşti Căciulata" SA primeşte fonduri europene ca să dezvolte infrastructura pentru turism balnear

F.A. Investiţii /

SC "Călimăneşti Căciulata" SA primeşte fonduri europene ca să dezvolte infrastructura pentru turism balnear
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Aflat în partea de nord-est a judeţului Vâlcea la poalele masivului Cozia, la ieşirea Oltului din defileu, oraşul Călimăneşti beneficiază de un peisaj de o rară frumuseţe, dar şi de avantajul de a avea izvoare cu ape termale.

    Prin urmare, proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii turistice prezintă un interes deosebit atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru investitorii privaţi.

    Astfel, pe parcursul acestui an vor fi demarate pe raza oraşului Călimăneşti, mai multe proiecte, după cum ne-a spus primarul oraşului, ing Ilie Amuzan.

    "Mirajul Oltului" - investiţii de peste 33 milioane de lei

    Proiectul este în faza de licitaţie publică pentru executarea lucrărilor, urmând ca în acest an să fie demarate lucrările. Conform studiului de fezabilitate valoarea proiectului este de peste 33,6 milioane lei. Jumătate din sumă reprezintă asistenţă nerambursabilă din partea Fondului European de Dezvoltare Regională, restul de bani necesari urmând să fie repartizaţi de către Consiliul Judeţean.

    Proiectul prevede extinderea infrastructurii turistice de agrement a staţiunii Călimăneşti - Căciulata. Lucrările incluse în proiect cuprind realizarea unui Aqua Parc, debarcader pe râul Olt şi un parc de agrement. Parcul acvatic şi centrul de relaxare Călimăneşti vor fi amplasate în zona centrală a staţiunii Călimăneşti -Căciulata, pe malul drept al râului Olt, respectiv în Parcul Călimăneşti.

    Lucrarea va fi executată în conformitate cu prevederile documentaţiei tehnico -economice, faza proiect tehnic, detalii de execuţie şi caiete de sarcini întocmite de proiectantul SC Remaco SRL Bucureşti şi puse la dispoziţie executantului.

    Clădirea va avea demisol, parter şi etaj, cu vestiare separate pe sexe, saună, masaj, piscină adulţi, piscină copii, sală fitness, grupuri sanitare etc. Amenajările exterioare prevăd o piscină pentru adulţi, o alta cu apă termală, piscină pentru copii, tobogane de apă, vestiare cu duşuri şi grup sanitar, birouri administrative, cameră de pompe, anexe depozitări şezlonguri, vestiar personal cu duş şi grup sanitar şi parcare. Parcul de agrement şi sport Jiblea - Călimăneşti va fi amplasat în zona stadionului, lângă DN 7 varianta ocolitoare a oraşului Călimăneşti. Se vor amenaja: alei şi drumuri carosabile, alei pietonale, pistă de role, două terenuri de sport sintetice, casă de bilete, cabină poarta, cabină vestiare şi toalete ecologice, debarcader ponton pentru agrement şi loc de joacă pentru copii. Valoarea estimată a lucrării este de peste 23,87 milioane de lei noi, fără TVA, dotările urmând să fie gata în 18 luni, începând de la data atribuirii contractului. Contractul se va atribui prin licitaţie electronică, criteriul fiind preţul cel mai scăzut.

    Cea mai mare investiţie privată o face SC "Călimăneşti Căciulata" SA

    La finele lunii martie a fost semnat contractul de finanţare din fonduri europene a proiectului "Dezvoltarea infrastructurii pentru turism balnear la SC Călimăneşti - Căciulata SA". Valoarea contractului de finanţare este 75,53 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă reprezintă 34,35 milioane lei, diferenţa fiind asigurată de beneficiar.

    Proiectul implementat de SC "Călimăneşti Căciulata" SA prevede: reabilitarea reţelelor de captare şi transport a 19 izvoare minerale cu potenţial terapeutic din staţiunea balneo-climatică Călimăneşti - Căciulata; refacerea, modernizarea şi dotareaa Bazei de tratament Cozia - Călimăneşti pentru a pune la dispoziţia pacienţilor 13 noi proceduri şi 17 cabinete medicale; construirea a cinci noi piscine şi reabilitarea celor cinci piscine existente; dotarea bazei de tratament, modernizarea sălilor de saună, masaj, fitness şi piscine; amenajarea, modernizarea, refacerea a cinci pavilioane de cură pentru a facilita utilizarea izvoarelor minerale.

    Proiectul de modernizare a parcurilor balneare din staţiunea Călimăneşti Căciulata cuprinde lucrări la parcurile din zona izvoarelor minerale din Călimăneşti şi Căciulata, realizarea unei esplanade pietonale între zona izvoarelor minerale din Căciulata şi Complexul Hotelier Cozia. Proiectul se află în faza semnării contractului de finanţare prin POR, Axa 5. Valoarea proiectului este de 17, 44 milioane lei, potrivit primarului oraşului Călimăneşti.

    Având în vedere potenţialul turistic al oraşului Călimăneşti şi o serie de investitori privaţi si-au manifestat interesul pentru dezvoltări de infrastructură turistică.

    Astfel, în acest an sunt programate să demareze mai multe astfel de investiţii, între care amintim:

    - piscină acoperită realizată de SC "Ardava" SRL;

    - piscină acoperită şi centru SPA cu regimul de înălţime parter + 1 etaj, investiţie a SC "Scorilo" SRL;

    - ansamblu hotelier 5 Călimăneşti - SC "Prindcom Serv" SRL;

    - hotel demisol şi parter - SC "Marcos Travel" SRL.

    Primarul Ilie Amuzan ne-a mai spus că în primele patru luni ale anului au fost eliberate cinci autorizaţii de construire pentru locuinţe şi case de vacanţă.

    Planuri de viitor

    În perioada următoare Consiliul local Călimăneşti urmează să implementeze următoarele proiecte:

    - Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare, cu fonduri POS Mediu ,

    - Completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie geotermală şi energie solară - instituţii publice, cu finanţare de la AFM,

    - Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Casei de Cultură "Florin Zamfirescu", cu fonduri MDRT,

    - Telecabină şi pârtie de schi pe Muntele Cozia, cu fonduri UE şi fonduri locale.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional