Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

UN FENOMEN CARE VA CUPRINDE ÎNTREG ORAŞUL:Blocurile din Zalău se extind prin construirea unui nivel şi a unei mansarde

F.A. Piaţa Imobiliară /

Blocurile din Zalău se extind prin construirea unui nivel şi a unei mansarde

Locuinţele construite la ultimul etaj sau la mansarda blocurilor vechi au preţuri începând cu 115.000 lei

Pe piaţa construcţiilor din Municipiul Zalău, judeţul Sălaj, a început să prindă contur un nou fenomen - extinderea blocurilor vechi, construite în anii "80, prin edificarea unui nou etaj - al cincilea - şi a unei mansarde cu o înălţime de aproape trei metri. Doamna Gabriela Iacob, directorul companiei imobiliare "Art Intermedias", din Zalău, ne-a precizat că, deocamdată, astfel de lucrări au loc la o serie de imobile din cartierele Brădet, Stadion şi Dumbrava Nord, urmând ca fenomenul să fie extins în majoritatea zonelor din oraş. Domnia sa ne-a spus, de asemenea, că firmele care realizează aceste lucrări se angajează şi să consolideze blocurile respective sau oferă fiecărui proprietar de apartament din imobilele vizate o sumă de până la 5.000 de lei. Locuinţele noi, cu două camere, construite în cadrul acestor extinderi sunt comercializate la preţuri care pornesc de la 115.000 de lei. În acelaşi timp, apartamentele cu trei camere sunt vândute la valoarea de minim 135.000 de lei. Cererea pentru aceste tipuri de unităţi locative este destul de mare.

Investitorii locali au început să construiască blocuri noi, în Zalău

Pe lângă apartamentele construite în cadrul noilor niveluri ale blocurilor vechi, şi în Zalău au început să fie edificate imobile de locuinţe. Investitorii sunt firme locale care activează pe piaţa de profil. Primele unităţi au fost realizate în zona Republicii, unde a fost ridicat un bloc cu trei scări, potrivit doamnei Iacob. Domnia sa ne-a precizat că alte astfel de proiecte sunt anunţate pentru perimetrul central al oraşului. Apartamentele cu două camere (46 mp utili) din blocurile noi au fost anunţate la vânzare, când erau în faza de proiect, la preţul de 35.000 de euro, în prezent fiind comercializate cu 44.000 de euro. Locuinţele noi care au trei camere şi suprafaţa de circa 68 de metri pătraţi au fost cumpărate cu circa 61.000 de euro, iar unităţile cu patru camere şi 128 mp costă 89.000 de euro. Aproape toate acestea au fost deja vândute.

Casele din Zalău nu se vând

Cererea pentru casele construite în localitatea Zalău este foarte scăzută, ne-a precizat reprezentantul "Art Intermedias", subliniind că locuitorii zonei preferă să-şi edifice case în regie proprie. Potrivit domniei sale, cu unu- doi ani în urmă, au fost cumpărate multe terenuri în zona Livada Meseş, pentru construirea de locuinţe. Pentru cele câteva mici complexuri rezidenţiale existente, prevăzute doar cu câte patru-cinci case, nu există cerere. Preţul acestora se ridică la 120.000 de euro, suprafaţa lor fiind de 300 de metri pătraţi, iar regimul de înălţime parter şi etaj.

Preţurile imobilelor din Zalău au crescut ca urmare a aderării ţării noastre la UE

De la începutul anului şi până în prezent, preţurile imobilelor din Zalău au crescut destul de mult, apreciază doamna Iacob. Astfel, un apartament cu două camere care, la finalului anului trecut, costa 110.000 lei, în prezent valorează 130.000 de lei. În acelaşi timp, o locuinţă cu trei camere care era comercializată cu 120.000 de lei, acum ajunge la 160.000 - 180.000 de lei. Valoarea unei garsoniere care costa 65.000 de lei a crescut, de asemenea, cu circa 10.000-15.000 de lei. În opinia sursei citate, care estimează şi pentru restul anului majorări de preţuri, valorile imobilelor din Zalău au crescut ca urmare a aderării ţării noastre la Uniunea Europeană.

În Municipiul Zalău nu se mai găsesc terenuri

Piaţa construcţiilor din Municipiul Zalău se limitează la cele câteva imobile noi şi la lucrările de extindere a celor vechi. Astfel, nici segmentul spaţiilor de birouri din oraş şi nici cel comercial nu sunt dezvoltate, deşi, contrar situaţiei din sectorul caselor, cererea pe aceste pieţe este destul de ridicată. Pe segmentul comercial, singura investiţie care se află în derulare este construirea unui supermarket "Kaufland", proiect ce va fi terminat în luna iunie.

Motivul pentru care nu se construieşte în Zalău este lipsa terenurilor. Chiar dacă, în ultima vreme, preţul acestora a mai scăzut, cele câteva parcele de teren disponibile sunt comercializate la preţuri foarte mari, ne-a precizat Gabriela Iacob, care ne-a spus că un metru pătrat de teren intravilan costă de la 25 la 150 de euro. Terenurile extravilane sunt comercializate la valoarea de 10-20 de euro/mp.

În cazul segmentului industrial, sunt căutate halele mari, însă, nici acestea nu se prea găsesc. Reprezentantul "Art Intermedias" ne-a precizat că, în cadrul zonei industriale a Zalăului, este o singură astfel de hală de producţie şi birouri, totalizând 3.000 mp, ofertată la 17 euro/mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional