Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

UTILAJE DE CONSTRUCŢIIPiaţa utilajelor de construcţii arată semne de revenire

F.A. Investiţii /

Petre Băbiceanu, director general "Terra România Utilaje de Construcţie"

Petre Băbiceanu, director general "Terra România Utilaje de Construcţie"

Managerii companiilor care activează pe piaţa utilajelor de construcţii privesc cu optimism spre anul 2011, chiar dacă, per total, anul trecut s-au înregistrat scăderi de circa 13% faţă de nivelul din 2009. În ultimele trei luni ale anului 2010 au apărut şi primele semne de revenire, când ce s-a înregistrat o creştere de aproape 49 % a pieţei de echipamente şi utilaje de construcţii, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009.

"În 2011 este posibilă o creştere a pieţei utilajelor cu circa 5 - 7 %. Nu putem estima o creştere spectaculoasă, atât timp cât piaţa construcţiilor nu anunţă o revenire spectaculoasă. De asemenea, trebuie ţinut cont şi de faptul că există deja o bună dotare cu utilaje din anii anteriori, iar o creştere a investiţiilor în piaţa construcţiilor va avea un ecou mai mic în aria utilajelor", a declarat Petre Moroianu, secretar general al Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii (ADUC).

Retrospectiva 2010, din perspectiva managerilor

Anul trecut, distribuitorii de utilaje de construcţii au livrat, în total, 676 de unităţi, cu 100 de utilaje mai puţin faţă de cele vândute în 2009. Principalele dificultăţi au fost provocate de scăderea dramatică a volumului investiţiilor în construcţii civile, industriale şi infrastructură, precum şi reducerea creditelor acordate de banci şi a contractelor de leasing, ca urmare a dificultăţilor în recuperarea fondurilor alocate anterior, apreciază domnul Moroianu.

De exemplu, piaţa închirierilor de macarale mobile, în care acţionează şi compania "Energoutilaj", a înregistrat în primul semestru din 2010 o contracţie în două trepte: cea de volum, cauzată de numărul mic de lucrări din piaţă şi cea a tarifelor de închiriere, consecinţă a scăderii volumului de lucrări. Reducerea volumului de lucrări a afectat toate segmentele gamei de macarale mobile, fiind mai accentuată pentru utilajele de tonaj mic, sub 100 de tone.

Doamna Marina Toma, director de marketing la "Energoutilaj", ne-a declarat: "Scăderea tarifelor în piaţa utilajelor de construcţii a fost generală, determinând o reducere de 15%-25% a vânzărilor din primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Revirimentul activităţii resimţit odată cu perioada iulie - septembrie 2010 a permis creşterea uşoară a tarifelor din piaţă şi recuperarea parţială a pierderilor înregistrate în primul semestru".

Aceeaşi părere este conturată şi de doamna Nicoleta Pintică, director marketing la "Case Utilaje Construcţii", care precizează că principalele probleme în 2010 au fost strâns legate de greutăţile financiare întâmpinate de firmele de construcţii din România, de lipsa lucrărilor mari de dezvoltare a infrastructurii şi chiar de lipsa proiectelor guvernamentale din acest segment

"Situaţia poate fi ameliorată prin accesarea fondurilor europene pentru proiecte majore şi o legislaţie care să faciliteze obţinerea lor. De asemenea, ar trebui acordat un sprijin real constructorilor din partea băncilor pentru a putea termina lucrările deja pe rol", spune doamna Nicoleta Pintică.

Marja de profit, spre zero

Un alt factor care a dus la scăderi ale afacerilor cu utilaje de construcţii a fost anul trecut şi valul de lichidări de stocuri ale dealerilor, dar şi de "chilipirurile" oferite de casele de leasing pe piaţa de echipamente uzate la care s-au alăturat şi oferte de la firmele de construcţii rămase fără contracte.

Domnul Petre Băbiceanu, director general al "Terra România Utilaje de Construcţie", ne-a declarat: "Segmentul de închiriere a crescut usor, însă pe fondul unor marje comerciale foarte mici dictate de oferta foarte mare în raport cu cererea".

De aceeaşi părere este şi doamna Marina Toma, director marketing la "Energoutilaj". Reducerea volumului de lucrări şi creşterea riscului de neîncasare au fost cele mai importante ameninţări în 2010. Concretizarea lor a determinat scăderea tarifelor până la nivele nesustenabile pe termen mediu şi reducerea dramatică a lichidităţilor.

"În situaţia în care o mare parte a parcului existent în piaţă este nou, achiziţionat în perioada de boom la preţuri ridicate şi finanţat majoritar prin leasing, reducerea tarifelor şi încasarea în termen foarte lung a chiriei sunt elemente care pot conduce la ieşirea de pe piaţă a operatorilor care acţionează în legalitate. Cererea care rămâne astfel neacoperită va fi direcţionată către companiile cu flote vechi şi neperformante, lipsa calităţii serviciilor urmând să afecteze în final atât sectorul în sine, cât şi clienţii", explică Marina Toma. Domnia sa mai spune: "În ansamblu, 2010 a fost tot un an de recesiune pentru piaţa închirierilor de utilaje, diferenţa faţă de 2009 fiind o temperare a tendinţei de scădere a afacerilor".

Măsuri de austeritate

Distribuitorii de utilaje de construcţie au menţinut şi în 2010 măsurile de austeritate impuse pentru a supravieţui crizei. Astfel, cele mai multe companii au făcut eforturi de reducere a costurilor pentru activităţile comerciale şi de administrare, păstrând un nivel rezonabil de cheltuieli pentru menţinerea şi creşterea calităţii serviciilor.

"Datorită faptului că parcul utilajelor noastre este nou, cu o vârstă medie de 4 - 5 ani, am avut avantajul unor costuri de mentenanţă reduse. Suplimentar măsurilor de reducere a costurilor, am acţionat pentru menţinerea clientelei şi a veniturilor. O consecinţă a acestui obiectiv a fost extinderea razei de acţiune a companiei, Energoutilaj acţionând acum la nivel naţional", a spus directorul de vânzări a companiei menţionate.

"Terra România Utilaje de Construcţie" a adoptat, de asemenea, strategii de combatere a efectelor crizei. Managerii săi au decis să investească toate resursele în proiectele cu disponibilitate de cash. "În primul rând am înţeles că trebuie să şi să mergem pe proiecte sigure. Nu am ratat participarea la nicio licitaţie în proiecte cu fonduri europene şi am continuat să restructurăm compania", a explicat domnul Petre Băbiceanu director gene­ral al "Terra Utilaje". De asemenea, compania a acordat o mare atenţie controlului costurilor şi a căutat noi parteneri. Au fost încheiate nu mai puţin de cinci parteneriate noi, mărindu-se astfel substanţial portofoliul de echipamente oferite. "Am reusit să compensăm pierderea de venituri din maşini noi focusându-ne pe piaţa de second-hand", menţionează domnul Băbiceanu.

Companii pe plus, în 2010

Unele companii din sectorul utilajelor de construcţii au înregistrat anul trecut chiar creşteri ale afacerilor lor.

Firma Powertek a înregistrat un trend ascendent atât valoric, cât şi cantitativ, cifra de afaceri a companiei crescând cu până la 20% în 2010 comparativ cu 2009. "Anul trecut s-a dovedit mai bun decât 2009, cu oportunităţi crescute în al doilea semestru", precizează Ovidiu Secu, directorul general al companiei. Creşterea a fost susţinută şi de măsuri de management dedicate precum: reorganizarea internă şi accesarea de noi soluţii de finanţare.

Creşteri ale vânzărilor a înregistrat şi firma "Grădinariu Import Export" , chiar dacă procentul nu a mai fost atât de spectaculos. "Anul trecut am înregistrat o creştere firavă de doar 1 - 2 procente faţă de 2009, însă cu o scădere semnificativă a marjei de profit", explică Andrei Grădinariu, directorul de vânzări a companiei menţionate.

Andrei Grădinariu explică faptul că şi în acest an problemele birocratice şi accesarea greoaie a fondurilor europene au tras în jos piaţa utilajelor de construcţie. De asemenea, neîncrederea clienţilor de a face noi achiziţii şi fluctuaţiile cursului valutar au contribuit la valorile negative din sector.

Nici în 2010 compania "Grădinariu" nu a renunţat la măsurile de austeritate, aplicând reduceri drastice ale cheltuielilor companiei. De asemenea, managerii au recurs la refinanţarea creditelor şi s-au orientat spre oferta de produse ieftine, în special din China şi Turcia. Andrei Grădinariu spune că anul trecut au identificat noi oportunităţi de afaceri, care au permis companiei intrarea pe alt segment de piaţă, cel al utilajelor pentru situaţii de urgenţă.

Perspective bune în 2011

Tendinţa ascedentă din ultimul semestru al anului trecut se va menţine şi în 2011, cred reprezentanţii firmelor din domeniu, care speră ca piaţa închirierilor de utilaje să atingă un echilibru. Evoluţia sectorului depinde mult de politicile investiţionale ale guvernului. În cazul în care proiectele de retehnologizare industrială şi investiţiile în sectorul energetic vor fi amânate sau stopate, un număr important de companii de închirieri de utilaje nu vor reuşi să treacă peste un al treilea an de recesiune a pieţei.

"Dacă sursele de finanţare ale proiectelor de infrastructură şi cele pentru sectorul energetic vor fi deblocate, estimăm că tarifele de închiriere vor ajunge la un nivel sustenabil pe termen lung, cererea de macarale mobile fiind direcţionată - ca şi în anul 2010 - către utilajele de capacitate medie şi mare", explică doamna Marina Toma.

În ceea ce priveşte lucrările cu finanţare privată, doamna Toma crede că cele anunţate până în prezent nu sunt suficient de ample pentru a absorbi oferta de utilaje existentă în piaţă - ca atare, competiţia în sectorul de închirieri se va menţine în continuare la un nivel foarte ridicat.

"Terra România Utilaje de Construcţie" mizează pe utilaje terestre grele pentru care prevede o creştere a vânzărilor de peste şapte procente. "România este printre ultimele state aflate încă în criză în timp ce dealerii din alte ţări pun presiuni mari pe capacităţile de producţie. Producătorii şi furnizorii acestora au început să fructifice situaţia şi preţurile au fost deja mărite pentru multe dintre mărcile prezente în piaţă. Ne asteptăm să crească piaţa de echipamente terasiere grele în detrimentul celor medii", spune domnul Petre Băbiceanu.

Directorul de vânzări al companiei "Grădinariu" se aşteaptă la o creştere a vânzărilor pe acest segment cu 10%, justificată de licitaţiile organizate pentru proiectele finanţate din bani europeni, dar şi de o majorare a volumului de vânzări pe segmentul pieselor de schimb. Domnul Andrei Grădinariu nu exclude nici posibilitatea ca numărul clienţilor din mediul privat să crească semnificativ.

De aceeaşi părere este şi domnul Ovidiu Secu, director general al "Powertek Group" care se aşteaptă ca ritmul dinamic din a doua jumătate a anului 2010 să se confirme şi la începutul anului 2011. "Estimăm şi pentru acest an o evoluţie pozitivă, comparativ cu anul trecut, în care am înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 20%", afirmă domnul Ovidiu Secu.

O nişă inexistentă

Industria autohtonă de utilaje este practic inexistentă şi nici în viitor nu se întrevede posibilitatea apariţiei şi dezvoltării acestui sector, este de părere Petre Moroianu, secretar general al Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii. O soluţie ar fi deschiderea de facilităţi de producţie pe teritoriul României a utilajelor fabricate de companiile străine din domeniu, însă nimeni nu şi-a arătat interesul pentru acest fapt. Totuşi, firmele de resort vor acţiona continuu pentru menţinerea unor legături strânse cu firmele de construcţii pentru satisfacerea imediată şi cu utilaje performante a solicitărilor, precum şi asigurarea unui service eficient, precizează reprezentantul ADUC.

În acest an, piaţa românească de utilaje şi echipamente de construcţii va creşte uşor, însă în conjunctura actuală nu se întrevede apariţia unor noi actori importanţi pe piaţă. Există, însă, posibilitatea ca unii producători străini de utilaje să continue să intre pe piaţa locală prin încheierea de parteneriate de dealershep cu distribuitorii români care dispun de potenţialul necesar pentru a impune branduri noi.

PLANURI PENTRU 2011

Planurile pentru 2011 ale companiilor importante din domeniu nu au dimensiunile colosale de altădată, însă conturează modul în care va arăta piaţa. Companiile vor continua să se orienteze în acest an spre segmentul de închiriere, dar şi spre cel de service şi comercializare piese de schimb.

Pe partea de resurse umane, companiile anunţă noi angajări după o perioadă lungă de instabilitate şi disponibilizări. Noile angajări vor fi făcute pe fondul unor extinderi pe plan regional ale companiilor de profil.

Case Utilaje Construcţii

"Strategia de dezvoltare a companiei noastre pentru 2011 se bazează pe creşterea calităţii serviciilor oferite. În acest sens, în primul trimestru se va inaugura noul sediu CASE, o investiţie de circa 3,5 milioane euro ce oferă facilităţi superioare pentru vânzarea şi service-ul pentru utilajele de construcţii CASE, dar şi pentru restul brandurilor comercializate. De asemenea, încercăm o extindere teritorială pentru a fi cât mai aproape de clienţii noştri, extindere ce presupune noi angajări şi poate chiar crearea unor noi facilitati de service în zone precum nordul Moldovei, Satu Mare, Maramureş".

Nicoleta Pintică, director marketing

Energoutilaj

"Compania noastră nu are în vedere pentru 2011 schimbări de strategie semnificative - linia strategică a companiei este una pe termen lung şi vizează creşterea calităţii serviciilor, extinderea flotei de macarale şi orientarea către clienţii tradiţionali din sectorul energetic. Planurile Energoutilaj pentru 2011 urmează aceste obiective".

Marina Toma, director de marketing

Gradinariu Import Export

"Avem trei direcţii în acest an: dezvoltarea segmentului de vânzare de piese schimb pentru utilajele de construcţii, creşterea ponderii serviciilor de service în totalul cifrei de afaceri şi creşterea participărilor la licitaţii pentru utilaje de construcţii"

Andrei Grădinariu, director de vânzări

Powertek Group

"Ne dorim îmbunătăţirea vizibilităţii companiei pe piaţa de profil, menţinerea şi creşterea cotei de piaţă",

Ovidiu Secu, director general

Terra România Utilaje de Construcţii

"Sperăm să consolidăm afacerea după perioada deosebit de grea prin care am trecut şi să începem să fructificăm noile parteneriate. De la furnizorii tradiţionali se anunţă lansarea a două noi game de echipamente, care suntem siguri că se vor bucura de succes şi în piaţa din România. Nu în ultimul rând sperăm ca anul acesta să facem şi primele angajări după o perioadă în care nici măcar nu ne puteam gândi la asa ceva".

Petre Băbiceanu, director general

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional