Conducerea companiei imobiliare "Euroest" consideră Valea Prahovei un "El Dorado". Datorită dezvoltării pe care au cunoscut-o staţiunile din Valea Prahovei în ultima perioadă, cel mai căutat segment al pieţei de profil îl reprezintă terenurile. Oferta este, însă, destul de săracă, motiv pentru care autorităţile locale lucrează intens la extinderea spaţiului intravilan.
Călin Clinciu, director comunicare în cadrul "Euroest", a subliniat că, din cauza ofertei reduse de loturi libere, dezvoltările imobiliare din zonă sunt limitate ca spaţiu şi facilităţi. Acest impas blochează o dezvoltare urbanistică rezonabilă pe orizontală şi forţează regimul de înălţime din zonă, ceea ce duce, uneori, la deformarea unităţii estetice a staţiunilor.
În general, cererea de terenuri intravilane este concentrată în cele mai dezvoltate staţiuni de pe Valea Prahovei: Sinaia, Buşteni, Predeal, Azuga, locuri foarte cunoscute, cu potenţial turistic. Cele mai frecvente cereri înregistrate de reprezentanţii "Euroest" în zona Valea Prahovei sunt pentru suprafeţele cuprinse 500 şi 1.000 mp. Acestea vizează, în general, construirea, în regie proprie, a unor vile pe parter, etaj şi mansardă sau parter, două etaje şi mansardă. Investitorii mai vor să dezvolte şi mini-hoteluri sau pensiuni.
Călin Clinciu ne-a spus că există cerere şi pentru suprafeţe mari, pentru dezvoltări imobiliare de mare anvergură, cu un regim de înălţime adecvat, similare celor existente în Capitală. În acest sens, este necesar un teren cu o suprafaţă de minim 4 hectare. "Aceste suprafeţe nu sunt de găsit, la ora actuală, în nici una dintre staţiuni, motiv pentru care marii developeri imobiliari vor trebui să găsească alte soluţii, cum ar fi relocarea fabricilor vechi", a adăugat domnia sa.
Cartier cu peste 1.000 de apartamente în Azuga
Potrivit "Euroest", remarcând necesitatea acută de terenuri intravilane, autorităţile locale s-au implicat în acest proces şi au deja pe agenda de lucru problemele legate de extinderea spaţiului intravilan. În toate staţiunile există astfel de planuri de dezoltare, iar cel mai avansat dintre acestea aparţine localităţii Azuga, unde primăria se ocupă de extinderea spaţiului intravilan şi sprijină concesionarea terenurilor aferente fostelor fabrici (postav, sticlă, bere) pentru schimbarea destinaţiei. Două dintre acestea au fost deja concesionate către "DGL Land Holding" California, investiţia ridicându-se la 200 milioane de euro. Reprezentanţii "Euroest" susţin că acest proiect va cuprinde 1.000 de unităţi locative, concretizate în blocuri de apartamente cu 14 etaje, care vor dispune de 3.000 de locuri de parcare. Vor mai fi construite un hotel, un mall, un aqua park, o galerie comercială, sală de fitness, piscină etc. Conceptul de oraş în oraş va fi accentuat de o pasarelă care va face legătura între cele două locaţii complementare.
Terenurile din Valea Prahovei se vor scumpi cu 20-30% în următorii ani
Analiştii imobiliari de la "Euroest" preconizează, pentru următorii 5-6 ani, o creştere cu 20-30% a valorii terenurilor din Valea Prahovei. Preţurile terenurilor din staţiunile cunoscute din Valea Prahovei variau, la finele lunii mai, între 50 şi 850 de euro/mp, iar în zonele fără utilităţi acestea ajungeau până la 100 euro/mp. În zonele considerate bune, preţurile se încadrează între 200 şi 450 de euro/mp, iar în zonele foarte bune (precum Taverna Sârbului, Cabana Schiorilor) proprietarii cer şi 450-850 de euro/mp.
Plaja variaţiei de preţ la finele acestei primăveri era, în Sinaia, de 80-850 euro/mp, în Buşteni de 100-500 euro/mp, în Azuga de 50-310 euro/mp. La Predeal preţurile variau între 50 şi 550 euro/mp, iar în zona Pârâul Rece, între 15 şi 100 de euro/mp.